Elefanter deler vandene blandt cirkusgængere

Elefanterne i Cirkus Arena er sandsynligvis i gang med deres sidste sæson. Det deler vandene blandt de cirkusgængere, der i går så dyrene få et bad.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når Cirkus Arena går i gang med sin turné i 2019, så bliver det sandsynligvis uden elefanter i ensemblet.

I marts aftalte regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet nemlig at forbyde vilde dyr i cirkusmanegen. Cirkus Arena’s tre elefanter, Lara, Jenny og Djungla, blev i første omgang undtaget fra reglen, men cirkusdirektør Klaus Jochumsen tror ikke, at det vil fortsætte.

Han tror, at deres cirkuskarriere i Danmark er forbi, når aftalen bliver vedtaget ved lov.

Og det er det rette udfald, mener Mona Schmidt fra Lille Skensved, der i går var i Karrebæksminde for at se elefanterne blive badet af brandvæsnet. 

- Jeg tænker måske, det er meget godt, man ikke rejser rundt med elefanter. Det er jo ikke deres naturlige element, så de agerer nok derefter, siger hun.

- Der er så mange andre dyr, der passer bedre ind. Man behøver ikke bruge elefanter. De har mange kræfter, hvis det går galt. 

Der er andre dyr, der passer bedre ind i cirkus, mener Mona Schmidt. 
Der er andre dyr, der passer bedre ind i cirkus, mener Mona Schmidt. 
Foto: Rikke Stokholm - TV ØST

Et liv i en fold er synd

Men spørger man Marianne Mathiesen fra Størlinge, så hører de store pattedyr til i et cirkus.

- Når du fjerner dyr fra et cirkus, så er der ikke nogen, der gider se det. Dyr, der kan nogle ting, er altid fascinerende. Det tror jeg kommer til at mangle, siger hun.

Samtidig hæfter hun sig ved, at Lara Jenny og Djungla er opvokset i fangenskab. Det er det liv, de kender. 

- De her dyr er jo opvokset i cirkus. De liv, de vil få fremover med at stå i en fold, det synes jeg er synd. Hvordan skal de kunne leve et andet sted, siger Marianne Mathiesen.

Kan ikke leve på savannen

Hun tror nemlig, at elefanterne nyder at være en del af cirkusset.

- Man skal ikke holde dyr i fangenskab og pine dem. Men jeg tror ikke, man kunne få dem til at gøre de ting, de skal, hvis ikke de kunne lide at gøre det. Jeg tror, de nyder at vise, hvad de kan. Der er ingen af dem, der ser ud til, at de bliver tvunget til det, siger hun. 

Artiklen fortsætter under billederne...

Marianne Mathiesen tror ikke, at cirkus uden elefanter bliver det samme.
Marianne Mathiesen tror ikke, at cirkus uden elefanter bliver det samme.
Foto: Rikke Stokholm - TV ØST
 
 
Foto: Rikke Stokholm - TV ØST

Hvis forbuddet bliver en realitet, og elefanterne skal have nye hjem, så er det endnu uvist, hvor de skal bo. Der har både været tale om et sydfranskt refugium og Randers Regnskov, siger cirkusdirektøren, som understreger, at det ikke bliver på den afrikanske savanne, de tre skal på pension.

- De er født og opvokset i cirkus. De har aldrig kendt til livet ude på savannen, de er opvokset med to generationer i ryggen i et cirkus eller i en zoologisk have. Så man vil ikke kunne sende dem ud på savannen, for de vil ikke kunne klare sig selv, siger Klaus Jochumsen. 

I 2015 blev Djungla stresset, efter et bad i fjorden i Karrebæksminde. En bilist dyttede af dyrene, og det fik elefanten til at angribe en helt ny Skoda. Ingen kom til skade.