Døgninstitution rykker ind i lukket folkeskole - inviterede borgere indenfor

Naboer er bekymrede for at få en døgninstitution og omsorgssvigtede unge som nabo i Holme-Olstrup. Torsdag havde personalet inviteret lokale indenfor.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Torsdag aften var beboerne i Holme-Olstrup ved Næstved inviteret inden for i den lukkede folkeskole, som i fremtiden skal huse Døgndiamanten. Det er en institution for svært omsorgssvigtede børn og unge.

Det var personalet fra Døgndiamanten, der stod bag arrangementet, hvor de fremmødte kunne lytte til et foredrag om udvikling og forandring. 

quote Jeg er rigtig taknemmelig over, at der er kommet så mange fra byen

Mikael Skak Petersen, forstander, Døgndiamanten

Omkring 100 mennesker var mødt op for at blive klogere på, hvem de får som nye naboer. Og Døgndiamantens forstander var tilfreds med fremmødet.

- Jeg er rigtig taknemmelig over, at der er kommet så mange fra byen. Det må jeg sige. Det har jeg glædet mig til, siger Mikael Skak Petersen.

Lokalsamfund bekymrede for nye naboer

Udsigten til at få døgninstitutionen som nabo har skabt en del røre i byen.

I juni i år lukkede den daværende folkeskole. Det var et faldende elevtal, der betød, at kommunalbestyrelsen lukkede skolen.

Samtidig besluttede man, at 24 børn og unge fra instititutionen Døgndiamanten skulle samles i Holme-Olstrup. Det arbejde begyndte tilbage i oktober. Samtidig har planen mødt meget kritik.

Blandt de kritiske stemmer var Karina Mandrup Hansen, som har været en aktiv del af en styregruppe, der vil have en ny friskole til byen. Hun mener, det er en fejlplacering at lægge døgninstitutionen i Holme-Olstrup.

- Vi får sandsynligvis sværere ved at sælge vores huse, når det kommer dertil. Men det vil også ødelægge lokalområdet, og det er ikke ligeså attraktivt at bo her, sagde Karina Mandrup Hansen den 17. juni til TV2 ØST.

Arbejdet med en ny friskole er nu så langt, at man i november åbnede for indskrivning af elever til Holme-Olstrup Friskole. Den kommer desuden til at ligge i de bygninger, der tidligere har huset Julemandens butik og en møbelforretning.

Artiklen fortsætter under billedet.

Alex Kynde er genbo til døgninstitutionen, og han var glad for at høre om de nye naboers planer.  
Alex Kynde er genbo til døgninstitutionen, og han var glad for at høre om de nye naboers planer.   Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

- Rigtigt dejlig at høre dem fortælle om det

En af dem, der var mødt op til torsdagen møde, var Alex Kynde. Han er genbo og har altid været vant til, at der har ligget en folkeskole i byen.

quote Noget af det gode ved det er, at bygningerne ikke bare står tomme

Alex Kynde, genbo, Holme-Olstrup

- Det er rigtig dejligt at komme her og høre dem fortælle om det. Vi har alle sammen været rigtig nysgerrige under hele processen. Så det er rart, at man får noget førstehåndsviden istedet for at høre de ord, der bare bliver fortalt rundt om i byen, siger han.

Han har dog aldrig været en del af de bekymrede borgere, der frygtede konsekvenserne ved, at der skulle komme en døgninstitution til Holme-Olstrup. 

- Jeg er glad for at, der sker noget her på skolen. Men ikke at være bekymret er måske at tage munden lidt for fuld. Man er altid bekymret, når der sker noget nyt. Det er ikke så meget det, at der kommer noget. Det er rart. Noget af det gode ved det er, at bygningerne ikke bare står tomme, siger Alex Kynde.

- Men det at man lukker skolen, og processen har været lidt uskøn i forhold til, at skolen bliver lukket. Så føles det som om, at beslutningen bliver trukket op af en hat og er forudbestemt, tilføjer han. 

Døgninstitutionens forstander, Mikael Skak Petersen, er til dels overrasket over, at så mange borgere har udtrykt en bekymring og kritik af planerne om den kommende døgninstitution.

- Både og. Jeg kan faktisk godt forstå, at der har været mange følelser i spil. Det er deres lokale skole, og den har de holdt af, og den har de gået på. Nogen er forældre i dag og havde forestillet sig, at deres børn skulle gå her. Så er det svært at miste en skole. Så det forstår jeg egentlig godt, siger han. 

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Vil gøre døgninstitution til et nyt samlingssted

Forstanderen håber nu, at de fremmødte vil tage deres budskab med hjem. Det er nemlig, at de vil gøre den gamle skole til et nyt samlingsspunkt i byen. 

quote Jeg håber, de går hjem med en oplevelse af, at vi faktisk rigtig gerne vil samarbejde og bruge skolen

Mikael Skak Petersen, forstander, Døgndiamanten

- Jeg håber, de går hjem med en oplevelse af, at vi faktisk rigtig gerne vil samarbejde og bruge skolen, som et samlingssted, som det også er her til aften, siger Mikael Skak Petersen.

- Det skal være et sted, hvor de kan komme og være, bruge hallen og hvor de kan gøre det, som de gerne vil. Vi forsøger at have en borgerservice og gøre forskellige ting, for at byde folk velkommen her til og interagerer med de unge mennesker, der skal bo her, tilføjer han. 

 De unge rykker ind i Døgndiamanten i midten af januar næste år.