Byggebranchen mangler arbejdskraft - elever får jord under neglene

Flere entreprenørvirksomheder åbner dørene for folkeskoleelever. De håber, at flere vil søge mod byggebranchen i fremtiden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvad er brolægning egentligt? Er det fedt at sidde i en minigraver? Det er nogle af de spørgsmål, som elever i Næstved og Faxe Kommuner har fået svar på.

Flere entreprenørvirksomheder har nemlig inviteret folkeskoleelever indenfor. Der mangler nemlig fortsat hænder i byggebranchen. 

- Vi laver det her struktørværksted fire dage for elever både i Næstved og Faxe Kommuner, som er nysgerrige på byggebranchen, og det har vi gjort, fordi vi kan se, at der mangler folk, der kan bygge og støbe beton og lægge fjernvarme rør i jorden, lyder det fra Ole Hilden, der er erhvervsplaymaker i Næstved og Faxe Kommuner. 

Asta Reng Manley er begejstret for muligheden for at prøve kræfter med praktisk arbejde.
Asta Reng Manley er begejstret for muligheden for at prøve kræfter med praktisk arbejde. Foto: Trine Ølgaard Muf - TV2 ØST

En af de entreprenørvirksomheder, der har haft besøg af eleverne, er Holbøll i Næstved. Her har eleverne prøvet kræfter med rørlægning. 

- Vi har akut behov for folk, som synes, at det er spændende at bruge fingrene, men også nogle som kan tænke nogle selvstændige tanker, siger Peter Henrik Høegh, der er projektchef hos Holbøll.

- Det bliver mere og komplicerede byggerier, vi kommer igennem. Og når vi kommer ind med flere og større krav, hvor vi skal være bæredygtige, og vi skal sikre, at det vi laver passer ned på millimeter, så er det virkelig vigtigt, at vi har nogle unge mennesker, der er engageret i det.

Læs også
Mette Frederiksen satte fokus på erhvervsuddannelser i nytårstale - men flere savner konkrete tiltag
Læs også
Mette Frederiksen satte fokus på erhvervsuddannelser i nytårstale - men flere savner konkrete tiltag

Begejstrede for invitationen 

De praktiske besøg hos virksomhederne skal gøre eleverne klogere på muligheder, som ikke nødvendigvis er så synlige, når man er ung og sidder på skolebænken. 

- Når man begynder i folkeskolen, så virker det altid selvsagt, at man skal ind i de boglige fag. Så det er virkelig dejligt at få åbnet øjnene for alle mulighederne inden for erhvervsfagene, lyder det fra Asta Reng Manley, der går i folkeskole i Haslev.

quote Vi har akut behov for folk, som synes, at det er spændende at bruge fingrene

Peter Henrik Høegh, projektchef, Holbøll

Også Lauge Nejrup har for en kort stund skiftet matematik og dansk ud med frisk luft og praktisk erfaring. Han er også begejstret for tiltaget.

- Jeg synes i hvert fald, at det har været meget spændende at komme ud og tæt på det her voksenarbejde i stedet for at sidde i skolen og lave lektier, siger han. 

- Jeg synes i hvert fald, at det har været meget spændende at komme ud og komme tæt på det her voksenarbejde i stedet for bare at sidde i skolen og lave lektier, lyder det fra Lauge Nejrup fra Næstved.
- Jeg synes i hvert fald, at det har været meget spændende at komme ud og komme tæt på det her voksenarbejde i stedet for bare at sidde i skolen og lave lektier, lyder det fra Lauge Nejrup fra Næstved. Foto: Trine Ølgaard Muf - TV2 ØST

Om tiltaget i fremtiden sikrer flere hænder i byggebranchen er for tidligt at spå om. Interessen for frisk luft og konstruktioner er dog blevet vagt. 

- Jeg tænker, at hvis jeg går ind i struktørfaget, så vil tro, jeg helst vil arbejde med maskiner eller brolægning. Det er jo supersjovt, siger Asta Reng Manley.

-  Jeg synes, det har været en succes. Vi kan se, at virksomhederne er glade, eleverne er glade, så det er godt, lyder konklusionen fra erhvervsplaymaker Ole Hilden. 

Læs også
Regering dropper at flytte velfærdsuddannelser til mindre byer
Læs også
Regering dropper at flytte velfærdsuddannelser til mindre byer











Nyhedsoverblik