Boghandleren er fortsat tvangslukket - imens sælges de samme varer i Bilka

Lukningen af detailhandlen skaber frustrationer i Næstved, hvor store dagligvarebutikker sælger de varer, de små ikke må.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Selvom kunderne gerne vil ind, må boghandleren i Næstveds gågade ikke åbne for dem.

- De banker på og spørger, om de ikke lige kan få lov at købe noget. Der må vi desværre sige nej, siger Søren Lange, ejer af Bog & Idé-butikken i Næstveds bymidte

quote Vi kan sagtens åbne op på en ordentlig og forsvarlig måde. Det viste vi før jul

Søren Lange, indehaver, Bog & Idé i Næstved by

De små forretninger skal nemlig fortsat holde lukket, foreløbig indtil 7. februar - og måske længere. Imens må de store dagligvarebutikker holde åbent og skovle penge ind på salg af spil, bøger og printerpapir. Men det er der flere der efterhånden har svært ved at se logikken.

- Det ærgrer mig. Det irriterer mig, at jeg skal være negativ overfor et menneske, der er interesseret i at lægge nogle penge herinde, siger han.

20210113-191545-L-1920x1080we
Læs også
Heunicke: Covid-restriktioner forlænges med tre uger
20210113-191545-L-1920x1080we
Læs også
Heunicke: Covid-restriktioner forlænges med tre uger

Boghandleren har ellers haft et godt år i 2020. For når samfundet lukker ned, så går det op i boghandlerbranchen.

- Vi har haft et kanonår. Da det lukkede ned i marts, ville folk gerne have brætspil, bøger og puslespil. Jeg tror, de var blevet trætte af skærme. De skulle også have noget at aktivere børnene med, og folk på hjemmekontoret skulle bruge printerpapir, husker Søren Lange.

Bog & Idé i Næstved by har haft et godt år 2020 - men de nuværende restriktioner skaber frustrationer.
Bog & Idé i Næstved by har haft et godt år 2020 - men de nuværende restriktioner skaber frustrationer. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Kan købe det samme i Bilka

Nu er det lukket igen, og derfor kan Søren Langes kunder køre ud til de store dagligvareforretninger og købe mange af de samme varer, de kunne have købt hos boghandlerne. Det kunne for eksempel være i Bilka i Næstved, som både sælger kontorartikler, bøger og brætspil - akkurat som boghandleren.

quote Vi risikerer, at en masse butikker i vores område må dreje nøglen om

Jacob Jensen (V), medlem af Folketinget

- Jeg synes, at det er konkurrenceforvridende. Enten skal man lukke af for det, der ikke er dagligvarer, eller også skulle de små detailbutikker have lov at have åbent, mener Søren Lange, der understreger, at det naturligvis bør ske med grundig kontrol med antallet af kunder og med mundbind, afstand og håndsprit.

I forretninger som Bilka kan kunderne købe mange af de samme varer som i den tvangslukkede Bog & Idé. Det undrer flere.
I forretninger som Bilka kan kunderne købe mange af de samme varer som i den tvangslukkede Bog & Idé. Det undrer flere. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Hos foreningen for de handlende i Næstved undrer de sig også over, at de lokale mindre butikker ikke må holde åbent.

- Vi kan sagtens åbne op på en ordentlig og forsvarlig måde. Det viste vi før jul. Der var afstand og håndsprit og krav til, hvor mange der måtte være i butikkerne. Nogle havde også vagter til at tælle, at der ikke kom for mange. Jeg mener godt, at vi kan åbne på en forsvarlig måde, siger Daniel Lillerød, citychef i Næstved Cityforening.

I Næstved Cityforening mener Daniel Lillerøi, at butikkerne ville kunne holde åbent på en forsvarlig måde.
I Næstved Cityforening mener Daniel Lillerøi, at butikkerne ville kunne holde åbent på en forsvarlig måde. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Lokal MF'er frygter lukninger

Men sådan bliver det altså ikke nu. Restriktionerne forlænges til 7. februar - til stor undren for den lokale folketingspolitiker Jacob Jensen (V).

- Vi bakker fuldstændigt op om, når sundhedsmyndighederne melder ud, at det er dét, der skal til. Jeg har bare et problem med, at jeg ikke forstår logikken bagved, hvorfor vi skal lukke skohandlere, tøjbutikker, cykelbutikker og så videre, når man samtidig kan købe præcis de samme varer i de store supermarkeder og derfor samler flere på færre kvadratmeter, siger Jacob Jensen (V).

Den lokale venstremand Jacob Jensen frygter, at flere butikker i vores region må dreje nøglen om.
Den lokale venstremand Jacob Jensen frygter, at flere butikker i vores region må dreje nøglen om. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

En ting er nemlig, at situationen kan opfattes som konkurrenceforvridende lige nu. Men Jacob Jensen frygter også, at nedlukningen på sigt vil gå hårdt ud over de mange små butikker, der netop er kendetegnende for vores område.

- Når først kunden er gået et andet sted hen og har oplevet, at man kan købe blækpatronen eller bogen i et stort supermarked, så er det svært at få dem til at komme tilbage. Vi risikerer, at en masse butikker i vores område må dreje nøglen om i den kommende tid.

Det samme frygter boghandleren fra Næstved. Han ville ønske, at butikkerne med sprit, afstand og mundbind ligesom i efteråret måtte invitere kunderne ind - for alles skyld.

- Så kunne vi også skabe noget liv i byen - og vi kunne klare os selv, så vi ikke skulle belaste samfundet ved at få hjælpepakker, siger boghandler Søren Lange.

TV2 ØST har forgæves forsøgt at få en kommentar fra regeringen til den kritik, der rettes mod restriktionerne.


Nyhedsoverblik