Åmanden Brian passer 300 kilometer vandløb: Det er bare fantastisk

Brian Reese Hansen har arbejdet som åmand i 10 år - og snart får han nye kolleger, som skal hjælpe med at passe på Næstved Kommunes vandløb.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Brian Reese Hansen er en af de fem kommunale åmænd, der er ansat hos Vej & Park i Næstved Kommune, som cirka vedligeholder 300 kilometer vandløb, der slynger sig gennem kommunen.

- Når man året rundt kan være ude i det fri og nyde naturen, så er det altså bare fantastisk, siger 49-årige Brian Reese Hansen, der har arbejdet som åmand i 10 år.

Arbejdet foregår hele året rundt og er meget alsidigt. Åmændene skal nemlig ikke kun sikre, at vandet flyder frit gennen kommunens vandløb. De skal også sørge for, at både dyre- og planteliv har de bedste betingelser.

Er der en plante, der rækker en meter ud i åen, skærer man ikke nødvendigvis det hele af, forklarer Brian Reese Hansen.

- Så kan man nøjes med at tage en halv meter af, så fiskene har nogle gode gemmesteder, siger Brian Reese Hansen.

quote Der er en masse skøn natur, men det er altså også et hårdt job

Brian Reese Hansen

Føles ikke som et job

For tiden søger Næstved Kommune tre nye åmænd. En går på pension, og derudover er der brug for to ekstra mand, fordi kommunen får ansvar for yderligere 40 kilometer vandløb, der i dag passes af andre. 

- De har noget at glæde sig til. Der er en masse skøn natur, men det er altså også et hårdt job, siger Brian Reese Hansen.

For Daniel Johannesen føles jobbet som åmand slet ikke som et job.
For Daniel Johannesen føles jobbet som åmand slet ikke som et job.
Foto: TV ØST

Kollegaen Daniel Johannesen er helt enig: Selvom det er hårdt, er det et skønt job.

 - At være i naturen er lige mig, og jeg færdes derude altid. At kombinere sin fritidsinteresse med sit job, er det hele værd. Det føles ikke som et arbejde.

176 personer har søgt jobbet

Selvom arbejdet også er hårdt, har det ikke afskrækket rigtig mange for at søge det. Ikke færre end 176 personer har lagt billet ind, oplyser Preben Thorsen, driftsleder hos Vej & Park i Næstved Kommune.