Ægtepar drikker altid snaps og spiser smørrebrød efter deres kryds på stemmesedlen

Else og Arne Simonsen går højt op i at stemme, og når krydset er sat, er der en helt særlig tradition, der også skal følges. I dag er ingen undtagelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et par lange sedler i hånden, gardinet, der bliver trukket for, og så nogle krydser, der skal sættes. 

Alt er, som det plejer at være på sådan en valgdag og så alligevel ikke. I år er valgdagen på Kobberbakkeskolen afdeling syd i Næstved ligesom mange andre steder tilføjet håndsprit og individuelle blyanter.

quote - Man skal gøre sin stemme gældende, og så må man håbe, at tingene flasker sig, uanset om det handler om en motorvej, sygehus eller skolevæsen.

Preben Pedersen, vælger, Næstved Kommune

- Det er ikke noget, vi tænker over. Det er vi jo efterhånden blevet vante til, så vi spritter altid af, lyder det fra Arne Simonsen, der med sin hustru Else under armen har sat sit kryds.

Selv om valget i år ikke er helt, som det plejer at være, er der noget, der ikke bliver ændret på hos Else og Arne Simonsen, der har deres helt egen tradition, når de stemmer.

- Vi er jo nødt til at gå ned og stemme, for vi har jo den tradition, at hver gang vi er nede og sætte et kryds, så skal vi have smørrebrød til aften, så det gør det til en festdag. Det er alletiders, siger Arne Simonsen.

Ingen kryds - ingen brok

For ægteparret er det vigtigt at stemme, så det har de altid gjort. 

- Det er vigtigt for mig at stemme. Jeg synes, det er en borgerpligt, og jeg er opdraget med, at man går over og stemmer. Det plejer jeg at gøre. Simpelthen, siger Else Simonsen.

Læs også
Stadig i tvivl? Tag kandidattesten her
Læs også
Stadig i tvivl? Tag kandidattesten her

- Hvad har du stemt på, spørger TV2 ØSTs reporter på Kobberbakkeskolen. 

- Så skal du sige: "Det er en hemmelighed", råder Arne Simonsen sin hustru, og hun vil da heller ikke ud med sit politiske ståsted.

- Nej, det synes jeg ikke, jeg vil fortælle, siger hun. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Også Næstved Kommunes borgmester Carsten Rasmussen (S) var tirsdag forbi Kobberbakkeskolens afdeling syd. Hans plan på valgdagen er at besøge kommunens 26 valgsteder. Klokken 9.20 havde han nået de første fem.
Også Næstved Kommunes borgmester Carsten Rasmussen (S) var tirsdag forbi Kobberbakkeskolens afdeling syd. Hans plan på valgdagen er at besøge kommunens 26 valgsteder. Klokken 9.20 havde han nået de første fem. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Til gengæld vil hun og manden gerne fortælle, hvorfor de stemmer, og for Arne Simonsen er der en klar årsag:

- Hvis ikke man stemmer, så kan man jo heller ikke brokke sig, hvis der er noget at brokke sig over, så det har vi altid gjort, siger han, inden parret skal hjem og gøre klar til en god aften.

- Vi skal også have en snaps i aften, så der bliver vi sprittet af indvendigt også, siger Arne Simonsen grinende.

Tradition som tilforordnet 

For en anden Arne - Arne Knudsen - er valget i sig selv blevet til en arbejdstradition. Han har i omkring 40 år meldt sig om tilforordnet og været en af dem, der sørger for, at alt foregår, som det skal.

- Jeg synes, det er hyggeligt. Det er meget hyggeligt, og så er der de gode kolleger, der kommer. Nogle af dem har man set i næsten lige så mange år, så det er er rigtigt godt, forklarer han om årsagen til, at han er med endnu engang.

Artiklen fortsætter under videoen.

Arne Knudsen har været tilforordnet i 40 år, og han nyder at tale med de mange mennesker, der dukker op på valdagen.

I år er der lidt ekstra at se til for de mange frivillige, der sørger for, at valget forløber planmæssigt. 

Læs også
Cai var den første i stemmekøen: - Lad mig få det overstået, inden det hele bryder løs
Læs også
Cai var den første i stemmekøen: - Lad mig få det overstået, inden det hele bryder løs

Flere steder bliver stemmeboksene sprittet af efter hver borger, nogle steder bliver der udleveret blyanter, der bliver sprittet af efter brug, og der er også mange steder mulighed for at afgive sin stemme i et telt udenfor eller fra sin bil, hvis man gerne vil undgå for mange mennesker. 

Medbragt blyant

Dagens smittetal er tirsdag 3899 smittede personer, men tanken om corona fik ikke Preben Pedersen fra Næstved til at holde sig væk. Han havde dog taget sine egne forbehold:

- Jeg har min egen lille blyant med, og jeg har også et mundbind i lommen, hvis vi skulle have det om munden, så jeg passer på alt det, jeg kan, fortæller han og tilføjer, at han ikke mindes at have misset et eneste valg.

Artiklen fortsætter under billedet.

Preben Pedersen
Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

- Jeg har stemt alle de mange mange gange, jeg kan huske. Jeg tror ikke, jeg har svigtet en eneste gang, så jeg er en af de trofaste. Jeg synes, man er nødt til at have givet en eller anden retning, og den kan så have været forkert hen ad vejen, og så må man tænke over det.

- Man skal gøre sin stemme gældende, og så må man håbe, at tingene flasker sig, uanset om det handler om en motorvej, sygehus eller skolevæsen. Der er mange ting, og jeg kan ikke være enig i det hele. Så må man vælge, og det er det, jeg har gjort, siger Preben Pedersen.

Høj valgdeltagelse tidligt

Ifølge Ritzau havde 25,4 procent af vælgerne stemt klokken 12. Tallet er baseret på en rundspørge, som nyhedsbureauet har foretaget i kommuner og på valgsteder, der tilsammen repræsenterer 704.000 stemmeberettigede vælgere.

Tallet indeholder både brevstemmer afgivet før valget samt de krydser, der er blevet sat, siden valgstederne åbnede klokken 8 tirsdag morgen.

Den foreløbige valgdeltagelse er dermed lidt højere end ved kommunalvalget i 2017.


Nyhedsoverblik