Ynglende storke kan være fremtiden på Lolland

Organisationen Storkene.dk vil etablere fire nye storkereder lidt uden for Sakskøbing på Lolland i håbet om at lokke flere storke til landet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der kan være flere storke på vej til Danmark.

Mere præcist til Lolland.

Det er i hvert fald planen, hvis man spørger organisationen Storkene.dk.

De vil i samarbejde med lokale entusiaster rejse fire storkereder lidt uden for Sakskøbing på Lolland for at lokke storkene fra Tyskland til Danmark. I Tyskland er storkebestanden vokset med 70 procent siden 2006, hvor der nu yngler knap 8000 storkepar.

Nu er håbet at få nogle af de storke til Lolland.

- Vi er så glade for storke. Vi elsker storke, og vi har nogle gode muligheder her på Lolland. Vi har nogle områder med et godt fødeunderlag med lave og sumpede områder, siger Annette Boesen, der er medlem af Storkene.dk og fortsætter:

- En storke-familie med tre til fire unger skal have et sted mellem 300 og 500 kilo føde samlet ind i løbet af sæsonen. Og det er ret meget, så det kræver noget af området, siger hun.

Læs også
Fuglevenner gør storkereder klar - håber på flere ynglende par
Læs også
Fuglevenner gør storkereder klar - håber på flere ynglende par

Ifølge Storkene.dk løber ynglesæsonen for storke fra omkring 1. april og frem til starten af maj. De fleste storke ankommer til deres yngleplads i midten af april. Storkene vender ofte tilbage til sin fødeegn og yngler ofte i det område, hvor den er udruget.

Derfor håber Annette Boesen, at storkene vil vælge at komme tilbage Lolland, hvis det er det sted, de bliver født.

Hun understreger dog også, at der ikke er nogen garanti for, at der vil komme storke, men chancen bliver større, når der bliver bygget reder til dem.

- Vi satser på, at der inden for tre til fire år vil komme et eller to storkepar. Storkene kommer sydfra og flyver op mod nord, og så kunne det være fedt, hvis de ville stoppe her og sige: Sikke en dejlig rede, siger Annette Boesen, medlem af Storkene.dk.

Der har boet storke på Lolland før. Det sidste storkepar boede på Krenkerup Gods i 1941. 

Stigning i storkebestanden i Danmark

Der er sket en stigning i antallet af storke i Danmark. Indtil 2019 var der kun to ynglende storkepar i Danmark, men i 2022 blev der talt ni storkepar.

Storkene.dk forsøgte også at få flere storke til landet i 2020 ved at opstille storkereder i Sønderjylland langs grænsen til Tyskland, og det er lykkedes.

- Det er jo sket mange steder i Sønderjylland, at der er kommet storke til, siger Annette Boesen.

Annette Boesen er medlem af organisationen Storkene.dk. Hun håber på, at de fire nye storkereder kan tiltrække storke til Lolland.
Annette Boesen er medlem af organisationen Storkene.dk. Hun håber på, at de fire nye storkereder kan tiltrække storke til Lolland. Foto: Kristoffer Koch - TV2 ØST

Der er anskaffet fire master til storkerederne, som skal danne fundamentet. De præcise placeringer er også valgt. Det er Saxenhøj ved Sakskøbing, Grænge, Store Musse og Radsted. 

Læs også
Storkene slår rekord - i år er det højeste antal storkepar i Danmark i 30 år
Læs også
Storkene slår rekord - i år er det højeste antal storkepar i Danmark i 30 år

- Vi kigger efter afgræssede marker enten af køer eller får. Vi kigger efter marker, der bliver slået, så storkene har mulighed for at orientere sig, om der er noget, dernede de kan spise, og vi søger steder, hvor der er paddevandshuller, siger hun.

Planen er, at storkerederne skal være rejst omkring den 1. marts 2023.


Nyhedsoverblik