Storkene slår rekord - i år er det højeste antal storkepar i Danmark i 30 år

Der er fremgang i storkebestanden i Danmark. I år har det højeste antal storke indtaget de danske reder siden 1992.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For blot et par uger siden blev der spået om, at der ville komme fem storkepar til Danmark i år, men det tal har siden ændret sig i en positiv retning. Der er nemlig nu udsigt til otte par. Det skriver Storkene.dk.

Dermed fortsætter fremgangen, som indledtes i 2019 og tog fart i 2020. Ifølge storkeekspert Hans Skov er der tale om det højeste antal i 30 år.

- Havde man spurgt mig for 15 år siden, om jeg troede, at storken ville få et comeback, ville jeg nok have sagt nej. Men det er altså det, vi oplever nu, siger Hans Skov og henviser til, at storkene officielt kunne erklæres uddød som dansk ynglefugl tilbage i 2008.

Se med live fra en storkerede

Sammen med Storkene.dk sender TV SYD live fra storkereden i Smedager, som de seneste mange år haft besøg af flere storke.

Kameraet er tændt 24 timer i døgnet året rundt, men natbelysningen er slukket i vinterhalvåret.


Klimaforandringer er årsagen

Fremgangen skyldes blandt andet klimaforandringerne, der muliggør, at storken kan overvintre i det sydvestlige Europa. Tidligere skulle de til Afrika for at overvintre.

Læs også
Ørneunger vokser: - Det ser super hamrende godt ud
Læs også
Ørneunger vokser: - Det ser super hamrende godt ud

- I takt med at klimaet bliver varmere, opgiver flere og flere storke den lange rejse til Afrika. Mange af de storke, der yngler i Nordvesteuropa, flyver nu bare til den Iberiske Halvø. Og som et forholdsvis nyt fænomen ser man nu storke overvintre så langt mod nord som i det sydvestlige Tyskland, siger Hans Skov.

Måske er endnu flere på vej

Og måske kommer der flere til. Storkeekspert Hans Skov mener, at der stadig vil være mulighed for, at flere yngre storkepar bliver dannet henover de næste par uger.

Ganske vist vil der ikke være tale om par, der vil yngle i år, men par, som vil holde sommer i Danmark og dermed tælle med i statistikken.

Du kan se med på TV SYDs livesending fra storkereden her.Nyhedsoverblik