Våbensmugler anker udvisningsdom til Landsretten

Den 40-årige Bosnier, der torsdag blev dømt for våbensmugling, nægter at være en del af et større internationalt netværk. Han ankede samtidig sin fængsels- og udvisningsdom til Landsretten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Bagagerummet på en hvid Mercedes var bugnende fuld af våben, da politiet og Skat en dag i juli sidste år gennemførte en rutinekontrol i Rødbyhavn på Lolland.

Torsdag eftermiddag erkendte bilens fører ved Retten i Nykøbing Falster, at det omfattende våbenarsenal - herunder ti håndgranater og 13 pistoler - var hans.

Våbenfundet er så omfattende, at den 40-årige bosnier straffes med fire år og seks måneders fængsel. Han udvises desuden af Danmark for bestandigt. En dom han valgte at anke til Landsretten.

Internationalt netværk af våbensmuglere

Ifølge politiet er den dømte en del af et internationalt netværk af våbensmuglere, der har forsynet organiserede kriminelle miljøer i det nordlige Europa. Men i retten nægtede manden kategorisk enhver antydning om, at han omgås kriminelle.

Jeg har købt våbnene i Bosnien og transporteret dem alene. Der er ikke andre, der er indblandet, fastslog den 40-årige bosnier i retten torsdag.

 Ikke desto mindre står han ved, at han er gode venner med en bosnisk betjent, som politiet anser for at være våbensmuglernes bagmand. For øjeblikket sidder han varetægtsfængslet i Tyskland sigtet for besiddelse af våben og sprængstof.

      Det forhold nægter den 40-årige Bosnier imidlertid at kende til.

      - Han er en ærlig politimand, lød det fra den tiltalte om sin fængslede kammerat.

Erkendte sig skyldig 

      Selv om den 40-årige erkender sig skyldig i våbensmugling, har han tilsyneladende ingen interesse i at indvie politiet i sine planer. Blandt andet afviste han at fortælle, hvor han var på vej hen, og hvad han planlagde at gøre af de mange våben.

      Noget kunne dog tyde på, at han var på vej mod nord. I den hvide Mercedes fandt politiet i hvert fald en seddel med påskriften "Aalborg". Også et dansk navn og et dansk telefonnummer kunne læses på papiret.

      - Men det er ikke min skrift, og jeg kender ingen i Danmark, fastslog den tiltalte.

Boede i Sverige

      En anden mulighed er, at våbnene skulle til Sverige. Den bosniske våbensmugler har i hvert fald levet 19 år i Sverige, og både hans datter og forældre lever i landet.

      Netop derfor var han også bekymret over udsigten til en udvisningsdom fra Danmark.

      - En udvisning vil betyde, at han heller ikke kan få adgang til Sverige, påpegede mandens forsvarsadvokat, Andro Vrlic.

      /ritzau/