Borgmester trækker sig fra lokalt debatforum: - Der bliver tilladt en meget hård tone

Hårde ord og slettede opslag får Odsherreds borgmester til at finde nye græsgange væk fra lokal Facebook-gruppe om politisk debat.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En stor del af den politiske debat er rykket på de sociale medier - og det samme gælder den lokalpolitiske af slagsen.

Derfor samles borgere i mange kommuner i grupper på sider på Facebook, hvor stort og småt kan vendes med et lokalpolitisk udgangspunkt. I Odsherred hedder en af disse grupper "Politik i Odsherred", og såvel borgere som folkevalgte deltager her i den politiske debat.

Men nu har Odsherred Kommunens mest fremtrædende politiske skikkelse, borgmester Thomas Adelskov (S), valgt helt at trække stikket fra gruppen.

quote Hovedet på sømmet var dog, at jeg har oplevet, at opslag med synspunkter, jeg har delt, er blevet slettet

Thomas Adelskov (S), borgmester

- Baggrunden er, at jeg ad flere omgange har rejst spørgsmål til tonen i debatten. Der bliver tilladt en meget hård tone, siger han og tilføjer:

- Hovedet på sømmet var dog, at jeg har oplevet, at opslag med synspunkter, jeg har delt, er blevet slettet, og der går min grænse for, hvornår jeg vil være med i et debatforum.

Det konkrete opslag, der ifølge borgmesteren blev slettet, tog udgangspunkt i en artikel i det lokale dagblad Nordvestnyt. Artiklen handlede om, hvorvidt forældre, der følger regeringens opfordring til at holde de små børn hjemme, skal have penge retur for den ubrugte daginstitutionsplads. Et forslag, borgmesteren selv har bragt op, og artiklen blev derfor delt med en uddybende kommentar til forslaget i Politik i Odsherred.

Politik i Odsherred drives af to personer. Den ene halvdel af duoen er Jesper Høgedal, der er medlem af partiet Nye Borgerlige. Han bekræfter over for TV2 ØST sletningen af det opslag, som Thomas Adelskov fremhæver. Ifølge Jesper Høgedal drejer det sig dog ikke om, at borgmesteren ikke måtte komme til orde: 

quote Det har ikke noget at gøre med at det er Thomas – det er helt almindelig retningslinje

Jesper Høgedal, administrator

- Det er en af gruppens retningslinjer: De kan dele alle de opslag, de vil – men hvis andre har delt samme artikel, så forsøger vi at koncentrere diskussion og debat omkring det opslag om samme artikel, forklarer Jesper Høgedal og tilføjer:

- Så det er helt rutinemæssigt – det gør vi med Thomas (Adelskov red.), og det gør vi med alle andre. Det har ikke noget at gøre med, at det er Thomas. Det er en helt almindelig retningslinje.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Uklar retningslinje håndhævet

Artiklen fra Nordvestnyt var således forinden delt af en anden bruger, og derfor måtte borgmesterens synspunkt ifølge administratoren have indfundet sig i kommentarsporet under den anden brugers opslag.

Jesper Høgedal henviser til, at opslaget faldt for det punkt i gruppens fire-punkts-regelsæt, som foreskriver:

Giv mere, end du tager, i denne gruppe. Spam (fx flere opslag om samme emne) og irrelevante links er ikke tilladt. Disse vil blive slettet uden varsel.

- Det står ikke helt eksplicit – men det er den måde, vi håndterer det på. Man må ikke spamme. Hvis det er samme opslag om det samme, så hører den ind under den regel, hvis man skal finde en regel, som den kan dækkes ind under, siger Jesper Høgedal og tilføjer:

- Men vi kunne måske godt skrive det mere eksplicit – det vil jeg da overveje.

Øget fokus på hård tone

En del af borgmesterens kritik går som nævnt på, at han mener, der bliver tilladt en for hård tone. Ifølge administratoren vil man også kunne finde eksempler på, at opslag, som ifølge retningslinjerne burde være slettet, alligevel har fået lov at blive.

Læs også
Hård tone på sociale medier - hver syvende kommentar er hadefuld
Læs også
Hård tone på sociale medier - hver syvende kommentar er hadefuld

- Det skal jeg ikke kunne afvise, siger Jesper Høgedal og minder samtidig om, at gruppen administreres i fritiden.

Når det kommer til kritikken af tonen i gruppen er Jesper Høgedal enig i, at bølgerne kan gå højt:

- Hvis du ser et af de fastgjorte opslag, så er ordstyrer og jeg selv kommet til den konklusion, at tonen er hård – det er den – men jeg tror ikke, den er meget hårdere, end mange andre steder. Det er en generel tendens på nettet,  og temaet bliver rejst jævnligt, siger han og tilføjer:

- Vi forsøger at skride ind over for det.

Tilbage hos borgmesteren er retræten fra forummet, der tæller 2000 medlemmer, ikke et udtryk for, at debatten ikke kan fortsætte.

- Min Facebook er helt åben. Man kan lægge opslag op, man kan kommentere og selv lave opslag, og mange benytter sig af at sende beskeder til mig, og det kan man fortsat, siger Thomas Adelskov.


Nyhedsoverblik