To lokale investorer puster liv i 100 år gammelt havneområde

Når det gamle havneområde er moderniseret, skal der bygges nye boliger langs vandet. Flere restauranter kan også være på vej.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En flydeponton med to mænd iført orange arbejdstøj driver i disse uger langs et længere stykke af Nakskovs sydlige kajområde.

quote Det er en af mange positive projekter, der kommer til at ske i Nakskov

Michael Vinther, direktør i Sydkaj P/S

Udstyret med koben, hammer og skærebrænder brækker de med hjælp fra blandt andet gravemaskiner stykke for stykke af havnekajen, som blev bygget for præcis 100 år siden - i 1924.

Dækkene tages op langs kajen.
Dækkene tages op langs kajen. Foto: Gitte Andersen

Det er arbejdssjakket fra Nakskov Havn under Lolland Kommune, der er ved at istandsætte kajen i et større moderniseringsprojekt, hvor der blandt andet etableres en ny gang- og cykelbro mellem de to bydele.

Læs også
Det kan ligne et helt normalt hus - men det er det ikke
Læs også
Det kan ligne et helt normalt hus - men det er det ikke

Men allerede inden selve istandsættelsen, der for eksempel indebærer at banke nye spunsvægge ned langs vandet og fylde store jordhuller bagved kajen, er overstået, begynder et andet stort projekt.

De gamle dæk fjernes, mens de nye spunsvægge ligger klar ved kajen.
De gamle dæk fjernes, mens de nye spunsvægge ligger klar ved kajen. Foto: Gitte Andersen

For i slutningen af april indledes byggeriet af nyt boligområde, hvor der i første omgang opføres to bygninger med i alt 40 lejligheder lige ud til vandet.

Det oplyser direktøren i Sydkaj P/S, Michael Vinther, som står bag hele byggeprojektet.

Illustrationen viser, hvordan området ved Sydkajen i Nakskov ventes at se ud, når byggeriet af lejlighederne står færdige.
Illustrationen viser, hvordan området ved Sydkajen i Nakskov ventes at se ud, når byggeriet af lejlighederne står færdige. Foto: Sydkaj P/S

- Vi forventer, at de første kan flytte ind i slutningen af 2025, siger han og tilføjer:

- Det er en af mange positive projekter, der kommer til at ske i Nakskov i mange år.

Læs også
Hundredvis af nye arbejdspladser på vej: - Det er svært at være pessimist
Læs også
Hundredvis af nye arbejdspladser på vej: - Det er svært at være pessimist

Her hentyder han til kommende ansættelser hos vindmølleproducenten Vestas, opførelsen af et Power to X-anlæg samt byudviklingsprojektet Nakskov 2030, der skal udvikle byen for 150 millioner kroner.

Udvikler byen for 150 millioner kroner

Faktisk har Sydkaj P/S fået tilladelse til at opføre seks bygninger ved inderhavnen fra Nybro til DLG og Vestas.

Nakskov inderhavn set fra oven. Byggeriet finder sted på den sydlige del af havneløbet på arealet fra broen mellem de to bydele og lige inden DLG og Vestas.
Nakskov inderhavn set fra oven. Byggeriet finder sted på den sydlige del af havneløbet på arealet fra broen mellem de to bydele og lige inden DLG og Vestas. Foto: Skraafoto.dk/Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering

Lokalplanen giver tilladelse til at bygge fire bygninger kun med lejligheder, mens de to sidste skal være kombinerede bygninger med lejligheder og eksempelvis kontorer og restauranter.

Det drejer sig om de to bygninger tættest på Vestas og DLG.

Sådan så Nakskov ud i 1989.
Sådan så Nakskov ud i 1989. Foto: Ariel/Dansk Luftfoto/Det Kongelige Bibliotek

Michael Vinter understreger, at det moderne byggeri ikke vil stå i skærende kontrast til resten af området omkring havnen.

- Vi er tro mod Nakskovs arkitektur. Derfor ligner vores lejligheder byens gamle pakhuse, Havnegade og stræderne, siger han.

Holder prisen hemmelig

Oprindeligt skulle de første beboere være flyttet ind i sommeren 2024. 

Men den russiske invasion af Ukraine satte projektet i bero. Sidenhen ændrede planerne sig ligeledes fra at være ejerlejligheder til lejelejligheder.

Billedet,  der er taget mellem 1936 og 1939 viser Nakskov Kulimport og Silopakhuset ved inderhavnen.
Billedet, der er taget mellem 1936 og 1939 viser Nakskov Kulimport og Silopakhuset ved inderhavnen. Foto: Ariel/Dansk Luftfoto/Det Kongelige Bibliotek

Bag projektet, som Michael Vinter ikke ønsker at oplyse prisen på, står to investorer, som begge er født og opvokset på Lolland.

Den ene er Lars-Erik Houmann Christensen, som er medejer af 2L Holding, der har renoveret Masteskurene og Kedelsmedien på Holmen i København samt har erfaringer fra andre byggeprojekter.

Her er dækkene fjernet.
Her er dækkene fjernet. Foto: Gitte Andersen

Den anden er Hans-Bo Hyldig, der igennem sin virksomhed FB Gruppen A/S, er bygherre på boligbebyggelsen på det gamle grønttorv i Valby, hvor der kommer til at bo 5.500 personer.

Bygger en ny havnepromenade

Den nødvendige renovering af den slidte kajkant afsluttes af kommunen i maj 2024.

Udover den kommende gang- og cykelbro bygger kommunen en havnepromenade.

quote Det er et renoveringsprojekt, som skulle gennemføres

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune

- Byrådet har bevilget de nødvendige midler til renovering af kajkanten, og det arbejde forventes afsluttet i maj.

- Det er et renoveringsprojekt, som skulle gennemføres, uanset om boligerne på Sydkajen blev opført eller ej, udtaler borgmester Holger Schou Rasmussen (S) til Licitationen.

Havnekajen blev etableret i 1924. Nu skiftes den ud.
Havnekajen blev etableret i 1924. Nu skiftes den ud. Foto: Gitte Andersen

- Men heldigvis bliver de første boliger nu opført af Sydkaj P/S, og det er vi som kommune naturligvis glade for – ikke mindst fordi væksten – og dermed bosætningsbehovet, er så tydeligt i Nakskov og på Vestlolland i de kommende år, tilføjer borgmesteren.

Havnepromenade og gangbro vil ifølge planen stå færdigt, inden de første lejligheder står klar til indflytning i slutningen af 2025.


Nyhedsoverblik