Synstab tog livsglæden fra Grethe - lukkede øjnene og genvandt gejsten

En hjerneblødning og synstab tog livsglæden fra den 83-årige kunstner Grethe Bull Sarning. Nu arbejder hun igen med ler - på en ny måde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvad gør man, når man har skabt kunst hele livet og mister noget af synet?

I 2012 fik Grethe Bull Sarning en hjerneblødning og siden faldt hun; senhjerneskadet og depressiv mistede hun appetitten på livet.

Et velment råd fra datteren skulle dog vise sig at genskabe livsglæden for Grethe Bull Sarning, for hvem arbejdet med ler har været en stor del af livet.

quote Mit liv var slut

Grethe Bull Sarning

- Jeg havde det så sort indeni – mit liv var slut, fortæller Grethe Bull Sarning, som sidste sommer havde det så dårligt, at hun end ikke havde lyst at spise.

 
  Foto: Privat

Helt ude på kanten

Livslysten var krakeleret helt, efter at hun ikke længere kunne se til at arbejde med leret. Det var et hårdt slag for den ellers så stærke kvinde fra Horslunde på Vestlolland, som gennem livet har været anerkendt for sin kunst, hjælp og energi.

Artiklen fortsætter under billedet.

Grethe Bull Sarning i hendes værksted, hvor hun igen laver lerfigurer.
Grethe Bull Sarning i hendes værksted, hvor hun igen laver lerfigurer. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

- Da var vi ude ved kanten, fortæller datteren, Helle Bull Sarning, som gav sin mor et råd.

- Når du har det sådan, så gør det værre. Tag bind for øjnene, fortæller Grethe Bull Sarning om den snak, hun havde med sin datter.

Den 83-årige kunstner tog datterens råd til sig, og gik i sit værksted. Med lukkede øjne tog hun leret i hænderne.

Formede livsglæden påny

Først mærkede hun blot på det og slog leret i bordet. Men så begyndte hun at skabe figurer.

- Hun har lavet nogle fantastiske figurer, siger Helle Bull Sarning om sin mors arbejde, der nu foregår i blinde.

Artiklen fortsætter under billedet.

Grethe Bull Sarnings figurer hedder grimlinger og grumlinger. De er skabt i blinde, og en efter en har de været med til at genskabe både glæde og livsgnist for hende.
Grethe Bull Sarnings figurer hedder grimlinger og grumlinger. De er skabt i blinde, og en efter en har de været med til at genskabe både glæde og livsgnist for hende. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

- Mors livsindhold, det er leret og det kunne hun ikke mærke, fortæller Helle Bull Sarning.

Figurerne bliver kaldt grimlinger og grumlinger. De er skabt i blinde, og en efter en har de været med til at genskabe både glæde og livsgnist for Grethe Bull Sarning.

- Det er rystende ligegyldigt om det er kunst. Det er en ud af depressions-vej, som er så dejlig at opleve, fordi man kommer videre med sit liv – det kan alle gøre, fortæller hun.