Største byggeri i Danmark - Femern-byggepladsen får egen sygeplejeklinik

Det er hårdt at bygge Danmarks største infrastrukturprojekt, og det kan ikke undgås, at arbejderne kommer galt afsted. Derfor er der oprettet en sygeplejeklinik på byggepladsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kommer en af arbejderne til skade under byggeriet af Femern Bælt tunnelen, er hjælpen ikke længere langt væk. 

Falck har nemlig åbnet en sygeplejeklinik midt på byggepladsen.

- De skal måske lige syes, vasket et sår, eller vi skal tage stilling til, om de skal have penicillin. Det kan være en håndskade eller et brækket håndled, hvor vi tager stilling og sender dem det rette sted hen, siger Dorte Juul, der er behandlersygeplejerske for Falck i den nye klinik. 

quote At folk ved, de kan få hjælp lige her, tror jeg giver et bedre arbejdsmiljø. Vi passer på vores folk

Carsten Carly Hansen, safety manager, FLC

Byggeriget af verdens længste vej- og togforbindelse under havet er i fuld gang, og et så stort byggeri betyder automatisk, at der er mange hænder og dermed en risiko for skader. 

- Det, der gør det så vigtigt, er, at det giver en masse tryghed. Der er sindsyg høje sikkerhedsstandarder hernede, og de går vildt meget op i, at man ikke bevæger sig rundt på byggepladsen uden sikkerhedsudstyr. Det gør også at medarbejderne har et trygt sted at arbejde, siger Dorte Juul.

Dorte Juul er behandlersygeplejerske i sygeplejeklinikken. Hun fortæller, at det allerede kan mærkes, at klinikken skaber tryghed på byggepladsen.
Dorte Juul er behandlersygeplejerske i sygeplejeklinikken. Hun fortæller, at det allerede kan mærkes, at klinikken skaber tryghed på byggepladsen. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Sygeplejeklinikken er bemandet af en behandlersygeplejerske og en anæstesisygeplejerske, der også er uddannet paramediciner. 

Klinikken har været åben siden starten af januar og har åbent mandag-lørdag. Og der har heldigvis endnu ikke været nogle alvorlige tilfælde forbi klinikken. 

- Der har indtil nu været omkring 40 patienter i klinikken. Det har været alt fra sygdom til småskader, siger Dorte Juul. 

Sygeplejeklinikken er et supplement til det offentlige sundhedsvæsen og skal håndtere:

  • Behandling af småskader på stedet.
  • Akut førstehjælp.
  • Forbedre sundheden.
  • Tidlig påvisning af sygdomme.
  • Forebyggelse af skader.
  • Vejledning i ergonomi.
  • Støtte ansatte i mødet med det danske sundhedsvæsen.


Klinik skal også være forbyggende

Det er arbejdsgiveren, Femern Link Contractors (FLC), der har stået for aftalen med Falck. 

For dem er klinikken ikke kun til akutte skader, men skal også bruges som en forbyggende indsats. 

Læs også
Poul Nyrup Rasmussen og ny campus skal tiltrække lærlinge til Femern-byggeri
Læs også
Poul Nyrup Rasmussen og ny campus skal tiltrække lærlinge til Femern-byggeri


- Det er et stort projekt med en masse arbejdere, både administrativt og på pladsen. Vi har valgt at placere klinikken herude, fordi så kan vi hjælpe med de små skader meget tidligt uden at belaste det store system. Derudover får vi også mulighed for at tage andre sygdomsforløb i opløbet, siger Carsten Carly Hansen, der er safety manager hos FLC. 

Carsten Carly Hansen, der er safety manager hos FLC, mener det er vigtigt, at virksomheden passer på sine medarbejdere.
Carsten Carly Hansen, der er safety manager hos FLC, mener det er vigtigt, at virksomheden passer på sine medarbejdere. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Lige nu er der mellem 500 og 700 arbejdere i gang med byggeriet af tunnellen og mange af dem bor i FLC Village lige ved siden af byggepladsen.

I fremtiden vil der komme endnu flere arbejdere til byggeriet, og man mener hos FLC det er vigtigt med et behandlingssted på byggepladsen.

- Vi kan få vores folk hurtigt behandlet. Både så vi kan få dem hurtigt tilbage på arbejde, men også for trygheden i det daglige. At folk ved, de kan få hjælp lige her, tror jeg giver et bedre arbejdsmiljø. Vi passer på vores folk, og det er vigtigt, siger Carsten Carly Hansen. Nyhedsoverblik