To stjålne traktorer smadrer forsamlingshus og gammel skole: - Det gør ondt i mit hjerte

Formanden for Vestenskov Forsamlingshus på Lolland frygter for stedets fremtid, efter to ukendte gerningsmænd har smadret stedet med to traktorer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det var et trist syn, der tidligt onsdag morgen mødte Kurt Hansen og Ejgil Rasmussen ved forsamlingshuset i byen Vestenskov på det vestlige Lolland.

quote Vi er en fattig forening, som kæmper for at lave noget for vores borgere

Ejgil Rasmussen, frivillig hos Kulturhuset Vestenskov og Gamle Skole

I løbet af natten har ukendte gerningsmænd i to stjålne traktorer smadret byens kulturhus ved at køre direkte ind i husmure og et større indgangsparti til forsamlingshuset, der ligger i den gamle skole. Gerningsmændene har også smadret vinduer og to nybyggede shelters på området.

- De har kørt hele forpartiet af den ene traktor ind i indgangspartiet og ødelagt det fuldstændig. De er også kørt gennem hegnet til den gamle børnehave to steder, har banket vinduerne i stykker og væltet udhuset til den gamle skole, som nu er ved at falde sammen.

- Det gør ondt i mit hjerte, når man har brugt så meget af sin fritid på at bygge det hele op, og så er det hele bare ødelagt, siger Ejgil Rasmussen, der er frivillig hos Kulturhuset Vestenskov og Gamle Skole.

Artiklen fortsætter under billedet.

Den lokale tømrer skal onsdag dække skaderne ved indgangsparitet til. Ifølge foreningen vil det alene koste 20.000 kroner.
Den lokale tømrer skal onsdag dække skaderne ved indgangsparitet til. Ifølge foreningen vil det alene koste 20.000 kroner. Foto: Privatfoto - Kurt Hansen

Skaderne er omfattende og kan få store konsekvenser for foreningen, der købte skolen og omdannende den til kulturhus, efter den i sin tid blev lukket af Lolland Kommune.

- Det er forfærdeligt. Vi er en fattig forening, som kæmper for at lave noget for vores borgere i Vestenskov og omegn – og så er der nogen, som bare ødelægger det, siger Ejgil Rasmussen.

Forsikring dækker ikke hærværk

Formanden for foreningen, Kurt Hansen, forudser også, at ødelæggelserne vil ramme økonomisk hårdt.  

- Jeg har lige snakket med vores forsikring, og vi er ikke dækket for hærværk. Det vil næsten betyde et spørgsmål over overlevelse og vil blive rimelig dyrt. Vi har ikke fået noget overslag endnu, men udbedring af skaderne vil løbe op i flere hundredtusinder kroner. Lige nu ved jeg ikke, hvordan vi økonomisk skal klare det her. Men det skal vi nu til at finde ud af, siger Kurt Hansen og fortsætter:

- Jeg er næsten grædefærdig. Det er helt ude for min fantasi, at nogen kan være så hjernedøde og gøre sådan noget uden respekt for andres ejendom.

Artiklen fortsætter under billedet.

Hvis man har oplysninger i sagen, kan man kontakte politiet på telefon 1-1-4.
Hvis man har oplysninger i sagen, kan man kontakte politiet på telefon 1-1-4. Foto: Privatfoto - Kurt Hansen

Nu venter der ifølge formanden et kæmpe arbejde for foreningen med at komme på benene igen.

- Det er rigtig, rigtig voldsomt og bittert at se de her ødelæggelser, siger Kurt Hansen.

Busskur og skilte ødelagt

Men det er ikke kun forsamlingshuset i Vestenskov, der har været udsat for hærværk.

Hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har man i løbet af natten og de tidlige morgentimer modtaget flere anmeldelser om to traktorer, som blandt andet har smadret vinduer, skilte og husmure.

quote Lige nu ved jeg ikke, hvordan vi økonomisk skal klare det her

Kurt Hansen, formand hos Kulturhuset Vestenskov og Gamle Skole

Politiet har også modtaget en anmeldelse fra en borger, som har fået ridset sin bil af en forbikørende traktor.

- Der har været et par traktorer på det vestlige Lolland, som har boltret sig lystigt ved at nedlægge skilte, køre ind i et busskur, husmure og meget andet, siger Stefan Jensen, vagtchef ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

- Vi har endnu ikke fat i nogen gerningsmænd, men der bliver arbejdet intenst på sagen, tilføjer vagtchefen.

Stjal traktorer to forskellige steder

De to traktorer blev ifølge politiet stjålet fra henholdsvis Rudbjerg Gård nær Dannemare og Fredsholm Gods ved Nakskov.

- Vi ved ikke med sikkerhed, om de to traktorer har kørt rundt sammen, men det har de nok. Der er ikke nogen vidner til skaderne, det er først efterfølgende, man opdager skaderne i området, som skal relateres til de to traktorer, siger Stefan Jensen.

- Det kan enten være drengestreger eller nogen, som har kørt rundt i påvirket tilstand. Vi ved det ikke, men nu søger vi efter tekniske spor i traktorerne for at finde frem til gerningsmændene, ellers hører vi meget gerne fra eventuelle vidner, tilføjer han.

Ifølge politiet fandt episoderne sted fra natten til onsdag og frem til cirka klokken 05.30. De to traktorer, som blev stjålet og sidenhen fundet igen, er en grøn Valtra N134 fra 2018 og en blå New Holland TS115 fra 2003.

Hvis man har oplysninger i sagen, kan man kontakte politiet på telefon 1-1-4