Ørneunge er blind på det ene øje - kan betyde tidlig død, spår ekspert

En betændelse har udviklet sig til, at den sidste ørneunge i tv-fuglerede på Lolland er blevet blind på et øje. Det betyder sandsynligvis et kort liv.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I slutningen af april døde en få uger gammel havørneunge, der blev født i den populære fuglerede ved naturreservatet Saksfjed-Hyllekrog på Lolland.

To måneder senere er den anden ørneunge fortsat i live og ventes at flyve fra reden, nærmest hvad øjeblik det skal være, men heller ikke dén ventes at få et langt liv.

Den er blevet blind på det venstre øje, fortæller Kim Skelmose fra Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

- Chancen for, at den bliver en gammel fugl, er blevet væsentligt forringet. Jeg spår, at den går til i løbet af det første år.

Kim Skelmose er projektleder på Projekt Ørn, der er sat i verden for at lære mere om havørnene, og hvor et webkamera i reden giver et unikt indblik i ørnenes liv.

Ørneungen blev udklækket den 14. april i år og er ifølge Kim Skelmose en sund og kraftfuld fugl på trods af at være blind på det ene øje.

Blindheden begyndte med en betændelsestilstand i det nederste øjenlåg, som gradvist har vokset sig større og større.

- Det lignede et bygkorn, og så blev det til en stor byld, og det har angrebet øjet, så det er blevet ødelagt, siger Kim Skelmose.

VIDEO: Sådan her så det ud i ørnereden, kort efter de to ørneunger var kommet til verden.

Blindhed kan betyde længere tid i reden

Efter knap tre måneder plejer en ørneunge at være flyveklar og forlade reden for at leve sit eget liv, heriblandt selv bygge en rede, finde en mage og lave unger.

Kan det, at ørnen er blind, betyde, at den er længere tid om at forlade reden?

- Det er et rigtig fint spørgsmål, og det diskuterer jeg også lidt med mig selv om. Det bliver spændende at se, hvor længe den bliver. Bliver den længere end 90 dage, kan det skyldes, at den er blind på det ene øje. Jeg har ikke set, at den har været ude på sidegrenene ved reden og siddet, og den virker usikker, når den basker rundt og famler med kløerne, når den skal lande, siger Kim Skelmose.

Fordi ørnen er meget afhængig af synet for at kunne jage sit bytte, ser Kim Skelmose for sig, at der er en mulighed for, at ørnen i stedet vil jage ådsler og stjæle føde fra andre fugle for at overleve.

Indtil efteråret bliver den dog fodret af forældrene, og forlader den reden, vil den begynde med at gå på skovbunden og her træne flyvninger og styrke brystmuskulaturen.