Nyt liv i kendt ørnerede - første æg i tre år er klækket

Der er kommet en lille havørneunge i den kendte ørnerede på Lolland. DOF glæder sig til at følge de førstegangsynglende forældre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For første gang siden 2017 er det muligt at følge et lille nyt liv i den kendte havørnerede ved Saksfjed-Hyllekrog på Lolland. 

Interesserede kunne nemlig tidligt i morges - klokken 06.29 for at være præcis - se et af to ørneæg klække på en livestream fra havørnenes rede. 

quote Det er en rigtig, rigtig dejlig nyhed

Kim Skelmose, leder, Projekt Ørn, DOF

- Der havde forældrene ruget på ægget i cirka 37 og et halvt døgn. Det er jo helt fantastisk. Det er over tre år siden, der sidst var unger i reden. Der skal vi helt tilbage til 2017, fortæller Kim Skelmose, der er leder af Projekt Ørn i Dansk Ornitologisk Forening (DOF). 

Det er dem, der står bag webkameraet i ørnereden, Ørne-TV

Havørnehun blev skudt

Den kendte havørnerede har været genstand for en del dramatik de seneste år, og det er blandt andet her, årsagen til, at der ikke har været unger i flere år, skal findes. 

Havørneparret er nemlig nye beboere i den kendte ørnerede. I februar 2019 blev hunnen i det daværende havørnepar fundet skudt. En ny havørnehun sluttede sig til den forladte han efter få dage, men i efteråret forsvandt hannen også på mystisk vis. Det er aldrig blevet opklaret, hvad der skete med ham. 

VIDEO: I 2019 blev den daværende havørnehun i reden skudt. Her er redens tidligere beboere i 2017.

 

- Men i efteråret kunne jeg konstatere, at der også var kommet en ny han ind til reden. Så det par, der er der nu, er et helt nyt ungt par, som er førstegangsynglende. Og vi er rigtig stolte i DOF over, at vi kan præsentere sådan en begivenhed som den her, siger Kim Skelmose. 

- Det er rigtig dejligt. Det er jo ikke en sensation, men det er en rigtig, rigtig dejlig nyhed. 

Side brød sammen

Og rigtig mange har da også fulgt med i familieforøgelsen i nattens løb. Kim Skelmose har ikke tal på hvor mange, men hjemmesiden med livestreamen har været overbebyrdet og derfor umulig at komme ind på flere gange tirsdag morgen. 

83800856_2754036757985520_1156166013096558592_n.jpg
Læs også
Kendt ørnepar lægger første æg: - Det er helt fantastisk
83800856_2754036757985520_1156166013096558592_n.jpg
Læs også
Kendt ørnepar lægger første æg: - Det er helt fantastisk

- Det er helt vildt, at der er så mange, der er inde at følge med. Det er mig, der styrer kameraet, og man kan komme med helt ind under skørtet på hunnen, der ligger på ungen og det sidste æg. Det er helt unikt, at alle kan følge med, og at vi kan komme så tæt på, siger Kim Skelmose. 

- Det er første gang herhjemme, at vi har mulighed for at være så præcise og så tæt på. Jeg er bare rigtig begejstret for det hele. Det er jeg. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Lige nu ligger havørnen og passer på den udklækkede unge og ruger på redens andet æg.
Lige nu ligger havørnen og passer på den udklækkede unge og ruger på redens andet æg. Foto: Dansk Ornitologisk Forening

Ornitologen glæder sig rigtig meget til at følge med i ørnenes nye liv som forældre. 

quote Hvis forældrene er uopmærksomme og forlader reden, så kan en krage komme og snuppe en unge

Kim Skelmose, leder, Projekt Ørn, DOF

- Der sker rigtig meget nu. Jeg skal blandt andet følge med i, hvilken føde de kommer med til ungerne. Hvilket bytte vælger de, altså fisk eller fugle. Hvem af dem fodrer dem? I starten er det hunnen, men med tiden bliver det spændende at følge med i, siger Kim Skelmose. 

Han håber på at få hjælp fra nogle af de mange ivrige seere, der følger med i ørnenes liv på Ørne-TV. 

- Jeg vil prøve at spørge nogle af dem, der sidder og følger med, om de også vil lave nogle notater, når de observerer noget i reden. Så kan de skrive det inde på siden til os, så vi har flere øjne på. For vi skal jo også på arbejde, siger Kim Skelmose. 

NORDEUROPAS STØRSTE ROVFUGL

  • Havørnen er Nordeuropas største rovfugl. Fuglen er med sit vingefang blandt ornitologer kendt som den flyvende dør på grund af de stive, brede, rektangulære vinger og den korte, kileformede hale, som er hvid hos udvoksede fugle.
     
  • Næbbet på en havørn er kraftigt og dolkformet og hos de voksne fugle lysende gult, mens ungfuglenes næbfarve er grålig. En, voksen havørn er også karakteriseret ved et lyst hoved, mens ungfuglenes fjerdragt er ensfarvet brun. På vingernes underside har unge havørne ofte lyse tegninger, der kan ses på nært hold.
     
  • Havørnen er en vidt udbredt rovfugl, som forekommer fra Sydgrønland i vest gennem et bredt bælte østpå gennem Europa og Asien til Stillehavskysten. De fleste havørne i Europa findes i Norge (cirka 1200 par) og i landene omkring Østersøen samt i Østeuropa.
     
  • I Danmark er havørnen en sjælden ynglefugl ved større søer eller fjorde, der ofte er omkranset af skov. De fleste danske ørnepar findes på Lolland og Sydsjælland, men arten yngler blandt andet også i Sønderjylland og på Sydfyn.
     
  • Havørne bliver først kønsmodne i en alder af fem-syv år, hvor fuglene danner par og finder territorier, som de holder hele deres liv. Ungfuglene strejfer mere omkring.
     
  • Havørnens føde består af fisk, mellemstore fugle og ådsler. Fuglen har en lidt speciel jagtteknik, hvad angår svømmefugle, fordi den ved at flyve lavt ned over fuglen gentagne gange presser den til at dykke. På den måde udmatter havørnen sit bytte, som bliver et let offer. Historier fra Norge om havørne, som tager børn på fire-fem år, er ifølge Dansk Ornitologisk Forening uden hold i virkeligheden, fordi fuglen maksimalt kan løfte sin egen vægt, som er på tre-syv kg.
     
  • Før midten af 1800-tallet var havørnen en relativt almindelig dansk ynglefugl med en formodet bestand på cirka 50 par.

 

Kilde: Dansk Ornitologisk Forening.

En unge mere er på vej

Nu går ornitologerne og det store publikum så og venter spændt på, hvornår der kommer endnu mere liv i reden, for der er jo et æg mere. 

- Den unge kan komme om tre eller seks dage. Der var tre æg først, men 23. marts gik det ene desværre tabt, fortæller Kim Skelmose. 

- Når den næste kommer ud, så kan der opstå lidt kampe i reden, men der har den her unge jo en fordel, fordi den er ældst og stærkest. 

Havørnen i reden i 2017 og skudt i en grøft i 2019.
Læs også
Havørn skudt med haglgevær - politi jagter ulovlige jægere
Havørnen i reden i 2017 og skudt i en grøft i 2019.
Læs også
Havørn skudt med haglgevær - politi jagter ulovlige jægere

Derudover lurer der mange farer for sådan nogle små unger i naturen. 

- Vi håber, de begge klarer sig, men hvis forældrene er uopmærksomme og forlader reden, så kan en krage komme og snuppe en unge, når de er små nok. Der kan også komme en mår op. Der kan jo ske mange ting i naturen, siger ornitologen. 

- Men hvis vi forestiller os, at det hele går stille og roligt, så om omkring 80 dage skulle vi gerne have to unger på vingerne. 

Over 100 ynglende par

Optagelserne på Ørne-TV skal – udover at være spændende at følge med i – give ornitolgerne viden om havørnenes liv. 

Rovfuglen har tidligere været truet på sin eksistens i Danmark, men nu er der over 100 ynglende par i landet. De fleste danske ørnepar findes på Lolland og Sydsjælland, men arten yngler blandt andet også i Sønderjylland og på Sydfyn. 

DOF begyndte at sende direkte billeder fra reden i Saksfjed-inddæmningen ved Hyllekrog på Lolland den 17. marts 2013, så de er altså nu i gang med deres ottende sæson.

Du kan følge livet i reden her


Nyhedsoverblik