Kendt ørnepar lægger første æg: - Det er helt fantastisk

Der er netop blændet op for 8. sæson af de direkte transmissioner fra havørnenes privatliv på Lolland. Nu har ørneparret lagt sæsonens første æg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det er en fantastisk nyhed. Det ser ud til, vi får unger, og folk kan igen følge livets gang i en dansk havørnerede.

Sådan siger Kim Skelmose, der er leder af Dansk Ornitologisk Forenings Projekt Ørn.

quote Det er helt fantastisk

Kim Skelmose, leder af Dansk Ornitologisk Forenings Projekt Ørn

Siden 2013 har Dansk Ornitologisk Forening haft et videokamera med linsen rettet mod en havørnerede, der er placeret 15 meter oppe i kronen på et poppeltræ på Fugleværnsfondens reservat Saksfjed-Hyllekrog.

Der er netop blændet op for 8. sæson af de direkte transmissioner fra havørnenes privatliv på den sydligste tap af Lolland. Alle kan følge med i havørnens liv via foreningens egen hjemmeside, og hvis man spørger Kim Skelmose, så begyndte den nye sæson af reality-fjernsyn med fugle helt perfekt.

oern1.jpg
Læs også
Spionkamera afslører ny viden om havørnens hemmelige liv
oern1.jpg
Læs også
Spionkamera afslører ny viden om havørnens hemmelige liv

- I går (lørdag red.) fik jeg virkelig pulsen op, fordi det første æg i reden blev lagt. Det er helt fantastisk, siger han og fortsætter:

- De seneste to år har det ikke været muligt for det andet ørnepar at have en ynglesucces.

Havørn skudt med haglgevær

Forholdet mellem det tidligere ørnepar på Lolland fik en dramatisk afslutning.

Hunørnene blev nemlig skudt sidste år i dagene omkring den 12. februar og nogle få dage senere fundet død i skovbunden. Efter noget tid flyttede der en ny og ung hunørn ind i reden til den efterladte havørnehan.

I efteråret 2019 forlod han dog reden på Lolland, og en ny havørnehan flyttede ind i reden til hunnen. Det svingede mellem havørnene, og lørdag lagde hunnen parrets første æg.

Men bare døgn efter, ægget var blevet lagt, kunne det have gået galt.

Artiklen fortsætter under billedet.

En fremmede havørn lander i reden hos den nybagte havørnemor.
En fremmede havørn lander i reden hos den nybagte havørnemor. Foto: Dansk Ornitologisk Forening

- Her fra morgenstunden, da jeg lige skulle se til ægget, kunne jeg høre, at hunnen var lidt ængstelig, fordi der er to fremmede unge havørne i området. Pludselig fløj den ene ind og landede lige på kanten af reden ved hunnen, som passede på ægget, siger Kim Skelmose.

Hunnen pustede sig op for at skræmme den fremmede havørn væk. Han flygtede dog først fra stedet, da hunnens mage kom til undsætning for at skræmme den anden havørn væk.

NORDEUROPAS STØRSTE ROVFUGL

  • Havørnen er Nordeuropas største rovfugl. Fuglen er med sit vingefang blandt ornitologer kendt som den flyvende dør på grund af de stive, brede, rektangulære vinger og den korte, kileformede hale, som er hvid hos udvoksede fugle.
     
  • Næbbet på en havørn er kraftigt og dolkformet og hos de voksne fugle lysende gult, mens ungfuglenes næbfarve er grålig. En, voksen havørn er også karakteriseret ved et lyst hoved, mens ungfuglenes fjerdragt er ensfarvet brun. På vingernes underside har unge havørne ofte lyse tegninger, der kan ses på nært hold.
     
  • Havørnen er en vidt udbredt rovfugl, som forekommer fra Sydgrønland i vest gennem et bredt bælte østpå gennem Europa og Asien til Stillehavskysten. De fleste havørne i Europa findes i Norge (cirka 1200 par) og i landene omkring Østersøen samt i Østeuropa.
     
  • I Danmark er havørnen en sjælden ynglefugl ved større søer eller fjorde, der ofte er omkranset af skov. De fleste danske ørnepar findes på Lolland og Sydsjælland, men arten yngler blandt andet også i Sønderjylland og på Sydfyn.
     
  • Havørne bliver først kønsmodne i en alder af fem-syv år, hvor fuglene danner par og finder territorier, som de holder hele deres liv. Ungfuglene strejfer mere omkring.
     
  • Havørnens føde består af fisk, mellemstore fugle og ådsler. Fuglen har en lidt speciel jagtteknik, hvad angår svømmefugle, fordi den ved at flyve lavt ned over fuglen gentagne gange presser den til at dykke. På den måde udmatter havørnen sit bytte, som bliver et let offer. Historier fra Norge om havørne, som tager børn på fire-fem år, er ifølge Dansk Ornitologisk Forening uden hold i virkeligheden, fordi fuglen maksimalt kan løfte sin egen vægt, som er på tre-syv kg.
     
  • Før midten af 1800-tallet var havørnen en relativt almindelig dansk ynglefugl med en formodet bestand på cirka 50 par.

 

Kilde: Dansk Ornitologisk Forening.

- Der ånder igen ro og fred i vores havørnerede. For hunnen kunne have knust ægget, hvis hun var blevet forskrækket eller ville have forsvaret det skrøbelige æg, siger Kim Skelmose og fortsætter:

- Det hele endte heldigvis godt, og det skal det gerne blive ved med, så vi kan få unger ud af ægget.

Der går ifølge Kim Skelmose cirka 40 dage, fra ægget er lagt, til der pipper en lille fugleunge frem.

- Jeg håber og tror, at der kommer endnu et æg på tirsdag eller onsdag. Men jeg ville ønske, der kommer tre æg, for det ville virkelig være fantastisk at følge med i, siger Kim Skelmose.

Afsløre ny viden om Danmarks største rovfugl

Det er dog ikke kun underholdning at følge med i havørnens liv, forklarer Kim Skelmose.

- Optagelserne giver os viden om havørnens liv. Vi får rigtig mange informationer om vores havørne, når vi kan sidde og smugkigge dem hen over skulderen.

- Det er desuden en kanon succes af dimensioner angående fugleformidling til vores publikum, som elsker at kigge på ørne, siger Kim Skelmose og anslår, at flere end 100.000 personer har været inde og se den direkte transmission fra ørnereden.

Artiklen fortsætter under videoen. 

Her er havørnehunnen i sin rede i 2017. Den blev skudt i februar 2019.

Havørnen er ifølge Kim Skelmose ikke længere truet på landsplan.

- Vi har over 100 ynglepar i Danmark. Det er gået langt, langt hurtigere med at få havørnen til at genindvandre herhjemme, end vi havde håbet på.

- For år tilbage drømte vi om at have 70 ynglepar i 2040, men det har vi allerede passeret 20 år tidligere end ventet – og vi nærmer os 1.100 udklækkede unger, så det er virkelig en succes, siger Kim Skelmose.  

Dansk Ornitologisk Forening begyndte at sende direkte billeder 17. marts 2013 fra reden i Saksfjed-inddæmningen ved Hyllekrog på Lolland. Du kan følge livet i reden her.


Nyhedsoverblik