Nu er grænsen endelig åben til Tyskland: - Jeg er lykkelig

Grænsen til Tyskland er igen åben efter at have været lukket i tre måneder. Nu er det muligt for tyske turister at tage ind i landet og holde ferie.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Klokken 00.00 hævede grænsebommene sig ved ved den tyske grænse, og det blev igen muligt for turister at tage på ferie i Danmark.

Det har de allerede nu kunne mærke i Marielyst. Faktisk kom de første tyske gæster allerede ved midnat:

- Vi fik lov til at køre igennem, der var paskontrol. Vi kommer fra Schleswig-Holsten, og derfor måtte vi rejse ind, siger Melanie Wiese.

Familien Wiese er sammen med to andre tyske familier ved at gøre klar til deres ferie. De kom til Danmark allerede ved midnatstid så snart grænserne åbnede.

- Vi fik også lov til at komme ind en halv time før, og var var lykkelige for, at vi ikke skulle vente så længere, siger Melanie Wiese til TV2 ØST.

Ferie for familie med handicappede børn kører igen

Melanie Wiese skal være i Danmark med sin mand og to børn i en uge - på trods af coronavirus var de ikke i tvivl om de skulle afsted.

- Det passede virkelig godt. Vi kunne ikke komme til påske, så nu har vi sagt, grænserne er åbne, så kører vi. Det er sikkert for os, og det var det vigtigste, siger hun.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Melanie Wiese skulle have været i Danmark i påsken med sin mand og to børn, men det blev aflyst, så de er taget afsted nu.
Melanie Wiese skulle have været i Danmark i påsken med sin mand og to børn, men det blev aflyst, så de er taget afsted nu. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

quote I påsken kunne det ikke lade sig gøre. Derfor glæder vi os endnu mere over, at vi er her nu

Melanie Wiese

- Det er skønt, efter at have været hjemme og set det samme hele tiden, at vi må være her. I påsken kunne det ikke lade sig gøre. Derfor glæder vi os endnu mere over, at vi er her nu.

Det er Annelie Keckstein, der står for at arrangere ferien for de tre familier. Hun arrangerer ferier til Danmark for familier med handicappede børn

- Jeg er lykkelig. Jeg er sindssyg lykkelig over, at mindst 14 familier nu kan komme. Mange familier, der ikke kan komme nu, de kommer til efteråret.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Nu kan børenfamilie igen rejse på ferie til Danmark, efter grænserne er åbnet.
Nu kan børenfamilie igen rejse på ferie til Danmark, efter grænserne er åbnet. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Udlejningsbureau: Vi er begyndt at tale tysk igen efter flere måneder

Hos Novasol og Dansommer i Marielyst er man heller ikke i tvivl om at de danske grænser igen er åbne.

quote Vi er begyndt at tale tysk igen efter tre måneder

Janne Edvardsen, serviceburealeder hos Novasol og Dansommer

- I dag er sådan en dag, hvor vi lige pludselig står med en stor omstilling, fordi vi er begyndt at tale tysk igen efter tre måneder. Vi har allerede haft mange gæster inde på kontoret, der ville komme og hente deres nøgler til sommerhusene, siger Janne Edvardsen, serviceburealeder hos Novasol og Dansommer.

Artiklen fortsætter efter billedet.

 
  Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Alene i dag har halvdelen af de 120 ankomne gæster være tyske. Det er dog stadig de danske gæster der fylder mest.

- Fremadrettet så tager vi imod rigtig mange tysker og norske gæster. Det er ikke kun danskere. Men danskere har et langt højere bookingtal, end de plejer. Så tyskerne har måtte stå tilbage lidt og vente på sommerhusene, siger Janne Edvardsen.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Alene i dag har halvdelen af de 120 ankomne gæster i Marielyst være tyske.
Alene i dag har halvdelen af de 120 ankomne gæster i Marielyst være tyske. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Test ved grænsen i stedet for 14 dages karantæne

Danskerne derimod behøver ikke at vente – i hvertfald ikke på at blive testet for coronavirus. For når de krydser grænsen fra Tyskland, så kan de lave et pitstop ved det hvide telt, der er opstillet ved grænsen, og lade sig teste for coronavirus.

quote Vi afventer jo, at danskerne begynder at tage ud, så de kan komme hjem igen

Søren W. Rasmussen, lægefaglig enhedschef i Region Sjælland i Det nære sundhedsvæsen

I dag har der dog kun været enkelte danskere igennem.

- Vi afventer jo, at danskerne begynder at tage ud, så de kan komme hjem igen, men i den første uge er det nok begrænset, siger Søren W. Rasmussen, lægefaglig enhedschef i Region Sjælland i Det nære sundhedsvæsen.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Når danskere rejser tilbage til Danmark og krydser den tyske grænse, kan de lade sig teste for coronavirus på vejen uden en henvisning fra lægen.
Når danskere rejser tilbage til Danmark og krydser den tyske grænse, kan de lade sig teste for coronavirus på vejen uden en henvisning fra lægen. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Hvis man rejser til nogle af de større tyske byer, som Hamborg og Berlin, vil der stadig være en vis risiko. Men så kan man stoppe ved en drive-in-test.

- Det, der sker er, at når folk begynder at blive opmærksomme på muligheden, forventer vi også, at der en del, der vil lade sig teste, når de kommer tilbage til Danmark. siger Søren W. Rasmussen.

- I stedet for at gå i karantæne i 14 dage kan man lade sig teste. Man kan gå ind og blive testet med det samme, man skal ikke tænke på, at der er en henvisning. Når man er blevet testet, kan man tjekke sit svar på sundhed.dk.

Artiklen fortsætter efter billedet.

 
  Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Scandlines: Det bliver rigtig dyrt på bundlinjen

Også hos Scandlines har man i dag kunne mærke, at grænsebommene endelig er slået op igen.

- Vi har heldigvis oplevet nogle flere personbiler, end vi har haft de seneste tre måneder. Vi har jo glædet os rigtig meget til den her dag – vi har faktisk forberedt os på den i tre måneder, siden Danmark lukkede ned midt i marts, siger Anette Ustrup Svendsen, der er pressechef hos Scandlines.

Men selvom flere biler har krydset grænsen, er der stadig lang vej, hvis det tabte skal indhentes.

- Vi regner med, at det her bliver rigtig dyrt på vores bundlinje. Det bliver et år, vi bare skal rive ud af kalendere for at komme videre. Vi kan glæde os over, at vi jo har sejlet i hele perioden, men primært med lastbiler og folk, der har haft et anerkendelsesværdigt formål.