Grænserne mellem Tyskland og Danmark er åbnet: - Det triller stille og roligt

Mandag klokken 00.01 var det igen muligt at krydse grænserne mellem Danmark og Tyskland. I Rødbyhavn og Gedser er tilstrømningen som forventet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mange har ventet med længsel, og klokken et minut over midnat mandag blev det en realitet: Grænserne mellem Danmark og Tyskland er åbnet igen.

Nu har blandt andet tyskerne mulighed for at indtage det danske sommerland i de mange ferieboliger, hvis de kan dokumentere, at de har booket overnatning til minimum seks nætter.

quote Vi har set en stigning i antallet af køretøjer, der er kommet ind til Danmark, men det er ikke en stigning, som ikke kan håndteres

Kim Kliver, Politiinspektør ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Og det er der rigtig mange, der har gjort. Ifølge tal fra Feriehusudlejernes Brancheforening har tyskerne booket 14.000 danske sommerhuse med feriestart denne mandag – langt størstedelen af bookingerne, 91 procent, er dog foretaget i Jylland og på Fyn.  

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har derfor kalkuleret med et markant mindre rykind ved indrejsefelterne i Rødbyhavn og Gedser sammenlignet med grænserne i Sønderjylland.

Og den forudsigelse ser indtil videre ud til at holde stik.

- Presset har ikke været stort hernede hos os. Vi har set en stigning i antallet af køretøjer, der er kommet ind til Danmark, men det er ikke en stigning, som ikke kan håndteres. Det er foregået fuldstændig planmæssigt her hen over natten og morgenen, siger Kim Kliver, politiinspektør hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Orden i papirerne

Da der stadig er krav om fuld grænsekontrol ved grænserne i Rødbyhavn og Gedser, har politiet organiseret dagens åbning af grænserne sådan, at alle lastvogne og varebiler bliver dirigeret ind i én vognbane til kontrol, mens alle øvrige køretøjer bliver kontrolleret i de to andre indrejsebaner.

Alle indrejsende bliver her bedt om at fremvise den nødvendige dokumentation for, at de må opholde sig i landet. Det kræves eksempelvis, at turister har papir på overnatning i minimum seks nætter.

- Helt overordnet synes vi faktisk, at folk er gode til at have den fornødne dokumentation med. Det virker til, at folk er godt informeret, siger Kim Kliver.

Kim Kliver har ikke kendskab til, at politiet indtil videre har været nødt til at afvise nogen ved grænserne, efter at de blev åbnet ved midnat.

I går aftes, før grænseåbningen trådte i kraft, måtte 13 dog vende snuden retur igen.

- Der var for eksempel en, der troede, at han skulle starte sin turistferie i går. Det kunne han ikke, for der var reglerne ikke trådt i kraft endnu. Så han blev afvist, fortæller Kim Kliver.

Scandlines: - Det triller stille og roligt

Hos Scandlines, der står for færgeoverfarterne Rødby-Puttgarden og Gedser-Rostock, melder man også om, at grænseåbningen er foregået fuldstændig som forventet.

- Jeg har været i Rødby siden klokken seks i morges, og det triller stille og roligt ind her. Der er ingen kø, men vi kan dog konstatere, at der er væsentligt flere personbiler, end der har været de sidste tre måneder, men det er jo heller ikke så mærkeligt, siger Anette Ustrup Svendsen, kommunikationschef hos Scandlines.

quote Jeg kan kun sige, at vi nok skal tage alle dem med, der gerne vil over, for det har vi kapacitet til

Anette Ustrup Svendsen, kommunikationschef hos Scandlines

På en almindelig mandag i juni vil der normalt blive transporteret omkring 5.000 biler på de to ruter. I fredags havde 1.100 booket en billet til en af mandagens færgeoverfarter, men det er ikke ens betydende med, at der nødvendigvis er færre end normalt.

- En stor del booker jo ikke i forvejen. De møder bare op, fordi der er en afgang så ofte, som der er. Så om vi når op på de 5.000, eller om vi når over de 5.000, det kan jeg ikke sige. Jeg kan kun sige, at vi nok skal tage alle dem med, der gerne vil over, for det har vi kapacitet til, siger Anette Ustrup Svendsen.  

Indsætter fjerde færge i eftermiddag

Under normale omstændigheder sejler Scandlines med fire færger, så der er afgang hver halve time. Her til formiddag har rederiet dog valgt at sejle med nedsat kapacitet.

- Så i øjeblikket sejler vi med tre færger med afgang hver 40. minut. Da der traditionelt er flere om eftermiddagen, har vi valgt at sætte den fjerde færge ind i eftermiddag, siger Anette Ustrup Svendsen.

Når færgen bliver sat ind i eftermiddag er planen, at Scandlines som udgangspunkt sejler med alle fire færger på ruterne fremadrettet.

- Men vi kigger selvfølgelig ud af vinduet og ser, hvor stor efterspørgslen er, og så kan vi relativt hurtigt tilpasse os den.

Ifølge Anette Ustrup Svendsen har Scandlines i løbet af de sidste tre måneder haft rig mulighed for at kunne forberede sig til grænseåbningen.

Færgerne har nemlig sejlet i hele perioden, men det har kun været for lastbiler og de få folk, der har haft et anerkendelsesværdigt formål.

- Ombord på færgerne har vi sat afstandsmarkeringer op, og vi har opsat plakater, der rådgiver folk om, hvordan de skal forholde sig. Så vi er med til at reducere risikoen for smitte og sikre, at folk kan rejse trygt.  

Der er ifølge Anette Ustrup Svendsen også opstillet ekstra spritdispensere på alle færger.