Nordic Medicare opsiger to klinikker på Lolland

Nordic Medicare opsiger kontrakterne på to af deres klinikker på Lolland - i Horslunde og Rødby. De tilser tilsammen godt 3.500 patienter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

3.500 borgere på Lolland mister nu deres læge.

Det sker, fordi den private virksomhed Nordic Medicare, som driver to klinikker på Lolland, har opsagt deres aftale med Region Sjælland. Årsagen er ifølge Nordic Medicare, at de ikke kan følge med lønningerne i de lægeklinikker, som regionen selv driver. Derfor frygter Nordic Medicare, at de får svært ved at fastholde læger.

Det drejer sig om klinikken i Horslunde, hvor der er 2.000 patienter tilknyttet og klinikken i Rødby, som har godt 1.500 patienter tilknyttet.

I Horslunde er kontrakten opsagt per 30. april 2022, mens den i Rødby er opsagt per 1. oktober 2022.

quote Regionens nærklinikker har vi oprettet for at løse noget, og nu kan vi være med til at skabe problemer

Anne Møller Ronex (R), Regionsrådsmedlem, Region Sjælland.

Læger koster 7.718 kroner om dagen

Tidligere har TV2 ØST og Dagens Medicin fortalt, at Region Sjælland betaler flere og flere penge for at tiltrække læger. I 2020 kostede det 5.705 kroner per dag for en læge i en af regionsklinikkerne, mens udgiften nu er på 7.718 kroner i gennemsnit. I nogle tilfælde er timelønnen registeret til 1621 kroner.

Nordic Medicare er nu blevet kontaktet af de læger, som de har tilknyttet, der vil have det samme i løn. Men den stigning kan Nordic Medicare ikke følge med, lyder det.

Den situation ærgrer Jacob Jensen, der er 2. næstformand i Region Sjælland.

- Hvis årsagen er, at man bliver udkonkurreret af regionen, fordi den skruer op for lægelønningerne, så synes jeg, det er stærkt problematisk, lyder det fra Jacob Jensen (V).

- Vi skal jo ikke have en situation, hvor regionen, for at bemande sin egen nærklinik, rekrutterer lægerne fra andre lokale praksisser ved at overbetale. Det synes jeg, er rigtig skidt, for det giver jo ikke flere læger til området. Det giver bare dyrere læger.

Artiklen fortsætter under billedet.

Regionen risikerer, at man ikke får flere læger til regionen, men blot dyrere læger, mener Jacob Jensen (V).
Regionen risikerer, at man ikke får flere læger til regionen, men blot dyrere læger, mener Jacob Jensen (V). Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Trine Holgersen, der er direktør for Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland, påpeger, at borgerne ikke skal føle sig utrygge ved udsigten til at stå uden læge.

- Vi ser ind imellem, at man har et behov for at sammensætte opgaverne på en anderledes måde, og det har vi også en praksis for, hvordan vi håndterer, og det er det, vi sætter i gang nu. Så borgerne skal være trygge. Vi er i gang med at finde en anden løsning, siger hun.

- Det, vi gør nu, er, at vi ser, om der er PLO-læger, der måtte have et ønske om at nedsætte sig på nogle af de her klinikker.

- Hvis det ikke er en mulighed, så har vi nogle andre muligheder for at spørge, om de har lyst til at betjene de her to byer. Hvis vi ikke kommer til at finde private aktører, så kan vi også lave regionsklinikker, men det er den sidste mulighed.

Artiklen fortsætter under billedet.

Trine Holgersen er direktør for Det Nære Sundhedsvæsen, der har ansvar for en række udviklingsaktiviteter i samarbejde med sygehuse, kommuner, praksissektoren og borgere.
Trine Holgersen er direktør for Det Nære Sundhedsvæsen, der har ansvar for en række udviklingsaktiviteter i samarbejde med sygehuse, kommuner, praksissektoren og borgere. Foto: TV2 ØST


Trine Holgersen vil dog ikke kommentere på, hvorvidt lønningerne er skyld i, at Nordic Medicare har opsagt deres kontrakter.

- Jeg tænker, at de leverandørkontrakter, vi har, er svært for mig at kommentere på. Det er aftaler, vi laver med forskellige udbydere, forskellige private aktører, så det vil jeg meget nødigt vil udtale mig om, siger Trine Holgersen.

Men vi har jo tal, der viser, at det er steget ret meget det seneste år, hvor I har været med på markedet?

- Det med lønninger er meget komplekst. Det er bundet op på en lang række aftaler, og de drøftelser tager vi på et lukket kontor med de leverandører, lyder det fra Trine Holgersen.

Radikal vil have det op på udvalgsmøde

Radikale Venstres Anne Møller Ronex, som sidder i regionsrådet og forretningsudvalget i Region Sjælland, mener, at udmeldingen om Nordic Medicares opsigelse kan give nogle alvorlige problemer.

- Regionens nærklinikker har vi oprettet for at løse noget, og nu kan vi være med til at skabe problemer, hvis man siger det lidt forenklet.

Få dage efter nyheden om Region Sjællands lønninger til lægerne i deres nærklinikker blev offentliggjort, tog Anne Møller Ronex kontakt til udvalget for Det Nære Sundhedsvæsen for at drøfte problemstillingen.

- Jeg synes, det er noget, vi er nødt til at drøfte igennem. Hvordan vi løser det på den kort bane og den lange bane, lyder det fra Anne Møller Ronex.

Driver lægeklinikker 11 steder

Den private virksomhed Nordic Medicare driver lægeklinikker 11 steder her i regionen, hvor det er svært at skaffe praktiserende læger. Samtidig har Region Sjælland valgt selv at oprette og drive såkaldte nærklinikker flere steder.

Det er dog fortsat svært at tiltrække læger til de såkaldte nærklinikker i Nakskov, Kalundborg og Stege, og det har betydet, at det har været nødvendigt at øge lønningerne for at tiltrække læger til områderne.

- Når der er en aktør (Region Sjælland, red.), der går ind på et marked, som den ikke var på før, og gør det på nogle vilkår, hvor man udkonkurrerer dem, som var der i forvejen, så er det ikke fair konkurrence, siger Jacob Jensen.

Læs også
7.718 kroner om dagen - må betale læger i dyre domme for at bemande klinikker
Læs også
7.718 kroner om dagen - må betale læger i dyre domme for at bemande klinikker

Skulle regionen ikke have budt sig ind på nærklinikkerne? Du var selv med til at sige, det var en god idé.

- Selvfølgelig skal man prøve alle redskaber og alle mulige forskellige modeller. Men det, jeg stejler over, er, at man skal gøre det på lige vilkår. Man kan jo ikke bruge skattekroner fuldstændig ublu i forhold til at tiltrække læger fra andre lokalområder. Det gavner jo ikke lægedækningen. Det var heller ikke meningen, at man skulle overtage andre læger fra det samme område. Så har man bare udfordringen i Horslunde og Rødby i stedet for. 

Bemærk:
Tirsdag den 2. november havde TV2 ØST tekniske problemer, der betød, at alle artikler udgivet på tv2east.dk den dag blev slettet. Denne artikel er derfor en rekonstruktion af en lignende artikel udgivet den 2. november 2021.

Nyhedsoverblik