7.718 kroner om dagen - må betale læger i dyre domme for at bemande klinikker

De regionale lægeklinikker har svært ved at rekruttere nok læger. Nu er lønningerne steget til vejrs, lyder kritikken.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I flere byer i TV2 ØSTs område mangler der praktiserende læger. Nogle steder har regionen derfor set sig nødsaget til at oprette egne lægeklinikker.

Men det er fortsat svært at tiltrække læger til de såkaldte nærklinikker i Nakskov, Kalundborg og Stege.

Ifølge Dagens Medicin har det blandt andet været svært for borgerne tilmeldt Region Sjællands lægeklinik i Nakskov at få en ikke-akut tid, mens man ind i mellem ikke kan komme igennem på telefonen. I stedet bliver man henvist til ventelister.

Flere af de øvrige regioner har valgt at lukke sine regionsdrevne klinikker, mens Region Sjælland fortsat har sine.

Region Sjællands lægeklinikker

Region Sjælland besluttede i 2019 at åbne nærklinikkerne for at afhjælpe problemet med manglen på praktiserende læger.

Det er Sundhedsministeriet, der har givet tilladelse til etablere regionsklinikkerne.

Der er givet dispensation til, at regionen kan etablere de nye nærklinikker i syv kommuner: Slagelse, Vordingborg, Kalundborg, Odsherred, Holbæk, Guldborgsund og Lolland. Der er allerede åbnet klinikker i Nakskov, Kalundborg og Stege, mens der åbner en ny klinik i Odsherred 1. januar 2022.

Nærklinikken i Nakskov åbnede i 2020.

Det har, ifølge Dagens Medicin, resulteret i, at Region Sjælland betaler flere og flere penge for at tiltrække læger. I 2020 kostede det 5705 kroner per dag for en læge i en af regionsklinikkerne, mens udgiften nu er på 7718 kroner i gennemsnit. 

Læs også
Nye nærklinikker skal være med til at skaffe flere læger
Læs også
Nye nærklinikker skal være med til at skaffe flere læger

I nogle tilfælde er timelønnen registeret til 1621 kroner.

- Det er i øjeblikket ikke muligt for os at fastansætte læger i lægeklinikkerne. Derfor har det været nødvendigt at tilknytte læger fra vikarbureauer i alle tre lægeklinikker, og det udgør en betydelig merudgift, siger Tina Haar, praksischef hos Region Sjælland til Dagens Medicin.

Kæmper om de samme læger

Region Sjællands kamp om lægerne har ifølge Dagens Medicin medført, at det ofte er de samme læger, der kæmpes om. Det kan medføre, at prisen og lønningerne presses i vejret.

- Region Sjællands beslutning om selv at drive lægeklinikker er ikke en ide, der er vokset i vores baghave. En af de ting, vi har været stærkt bekymrede for, er, at det er de samme læger, vi kæmper om. Ud over behovet for længevarende vikariater i tilfælde af sygdom eller ferie, så er der jo også efterhånden mange muligheder for at blive ansat i en PLO-klinik, siger Camilla Høegh-Guldberg, der er formand for Praktiserende Lægers Organisation i Region Sjælland, til Dagens Medicin.

Læs også
Nærklinik åbnet i Nakskov – skal trække yngre læger til området
Læs også
Nærklinik åbnet i Nakskov – skal trække yngre læger til området

Lægemanglen ser indtil videre ud til at forsætte. Hver tredje praktiserende læge i Region Sjælland, er over 60 år.

Men hvad mener regionsrådets politikere om den markante mangel på læger? Hør tre svar herunder:

Jacob Jensen (V) om mangel på læger:

Jacob Jensen er spidskandidat for Venstre til regionsrådsvalget.

Hvad mener du om Region Sjællands mangel på speciallæger i almen medicin og den høje timeløn?

- Jeg tænker det er en udfordring, hvis det er Region Sjælland, der er med til at presse lønningerne til lægerne i vejret og rekrutterer fra andre praksisser i området. Så har vi bare flyttet fra en praksis til en anden, og så er det blevet 45 procent dyrere.

Mener du, at regionen selv burde have lægeklinikker?

- Det synes jeg ikke, er en god ide. Nu har man prøvet det her. Nu skal man mane til besindighed i forhold til det her koncept. Man bruger flere penge på lønninger,  men til gengæld er det de samme læger, man rekrutterer. Det er ikke godt for patienterne.

Hvordan mener du, man løser problemet med mangel på praktiserende læger?

- Der er flere muligheder. Regionen kan indgå i et samarbejde med kommuner og sundhedscentre. Der kan også være andre private investorer, der køber huset og sørger for administrationen, mens lægerne kan koncentrere sig om at være læger. Ligesom vi ser med udbudsklinikkerne.

Anne Møller Ronex (R) om mangel på læger:

Anne Møller Ronnex er spidskandidat for Radikale Venstre til regionsrådsvalget.

Hvad mener du om Region Sjællands mangel på speciallæger i almen medicin og den høje timeløn?

- Lægerne er ikke særlig glade for nærklikkerne, men vi har også været nødt til at tage det på os og forpligtige os til, at der er praktiserende læger. Der er en møgsituation, men jeg vil gerne undersøge, om vi er lønpressere. Det jeg bedst kan gøre, er, at spørge ind til det, men det kommer ikke bag på mig.

Mener du, at regionen selv burde have lægeklinikker?

- Min holdning er, at vi ikke kommer uden om nærklinikkerne. Men vi skal være skarpe på, hvordan vi driver dem. 

Hvordan mener du, man løser problemet med manglen på praktiserende læger?

- Jeg håber faktisk, at der er nogle praktiserende læger, der kunne have lyst til at overtage klinikken efter at have prøvet det. Jeg tror godt, det kan gøres attraktivt, blandt andet ved at styrke flerfagligheden. Det tror jeg er vejen frem.

Heino Knudsen (S) om mangel på læger:

Heino Knudsen er spidskandidat for Socialdemokratiet til regionsrådsvalget og siddende formand for Region Sjælland.

Hvad mener du om Region Sjællands mangel på speciallæger i almen medicin og den høje timeløn?

- Det er et udtryk for udbud og efterspørgsel, og som efterspørgslen er aktuelt, så stiger prisen. Jeg vil gerne have prisen ned. Derfor er det afgørende, vi får uddannelsesstillinger ude i de mindre byer frem for i hovedstaden. Når lægerne uddanner sig, er det også i den periode, hvor man stifter familie og slår sig ned, og måske vil de så blive i Region Sjælland.

Mener du, at regionen selv burde have lægeklinikker?

- Det er en regionsopgave, at sikre et godt lægetilbud. Jeg kan ikke som formand se  på, at der ikke er tilstrækkelig lægedækning. Derfor ønsker jeg at tiltrække læger, som får lyst til at blive i området. Det er en af vores fineste opgaver at bekæmpe den geografiske ulighed af læger. Det er også derfor, vi har taget tiltaget ved at oprette nærklinikker.

Hvordan mener du, man løser problemet med manglen på praktiserende læger?

- Vi bruger vikarbureauer, og så har vi en kampagne i Norge for at tiltrække læger. Jeg tror, at nærklinikkerne er en god indgang, for her kan man få en stilling og prøve det, inden man slår sig ned og overtager en fast klinik.


Nyhedsoverblik