Milliardprojekt i Nakskov - 100 nye arbejdspladser på vej

Om tre et halvt år åbner et hvederaffinaderi i Nakskov, og det skal skabe nye, lokale arbejdspladser i byen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der bliver ekstra brug for overskudshveden på Lolland og Falster fra slutningen af 2025, når Danmarks første hvederaffinaderi skal stå færdigt ved Stensø, syd for havnen i Nakskov. 

quote Det er sådan nogle produktionsvirksomheder, vi rigtig gerne vil have til fremtiden også

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester, Lolland Kommune

Virksomheden Dansk Biokemi har netop erhvervet sig et areal på 100.000 kvadratmeter, hvor hvede skal bruges til at lave biokemiske produkter og foderprodukter. Det vil efter planen skabe 100 nye, lokale arbejdspladser.

- Det mest fantastiske ved det her er, at i fremtidens grønne tænkning er det her den rigtige vej at gå. Det er en af de ting, vi har arbejdet på at få til Lolland i rigtig mange år, siger Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune.

- 100 nye arbejdspladser er en rigtig god størrelse. Det er sådan nogle produktionsvirksomheder, vi rigtig gerne vil have til fremtiden også.

Købsaftalen blev underskrevet hos Business Lolland-Falster. Fra venstre ses Thomas Knudsen, kommunaldirektør, Lolland Kommune; Holger Schou Rasmussen, borgmester, Lolland Kommune; Kristian Bennetsen, Director, Dansk Biokemi og Svend Brandstrup, CEO, Dansk Biokemi.
Købsaftalen blev underskrevet hos Business Lolland-Falster. Fra venstre ses Thomas Knudsen, kommunaldirektør, Lolland Kommune; Holger Schou Rasmussen, borgmester, Lolland Kommune; Kristian Bennetsen, Director, Dansk Biokemi og Svend Brandstrup, CEO, Dansk Biokemi. Foto: Business Lolland-Falster

Lolland-Falster har største overskudshvede i Danmark

Dansk Biokemi havde 12 havne på papiret, men til sidst faldt valget på Nakskov, da de bedst kan levere de ting, der er brug for for at skabe en optimal produktion.

- Lolland-Falster er det område, hvor du har den største overskudshvede i Danmark, så det er oplagt at lægge et hvederaffinaderi dér. hvor hveden i forvejen er og dér, hvor hovedeksporten af hvede rent faktisk er, fortæller Kristian Bennetsen, direktør i Dansk Biokemi om valget af Nakskov.

Læs også
Den store fabrik satte præg på Lolland - nu forsvinder den
Læs også
Den store fabrik satte præg på Lolland - nu forsvinder den

- Derudover har gasledningen til Nakskov været altafgørende for, at vi skal ligge der. For hvis den gasledning ikke var kommet derned, så ville vi ikke kunnet have ligge i Nakskov, da vi skal bruge forholdsvis store mængder renset biogas til vores produktion.

100 arbejdspladser i Nakskov

I alt kommer det nye hvederaffinaderi til at beskæftige 100 medarbejdere. Heraf bliver cirka 70 procent fuldtidsansatte i produktionen, mens 30 procent skal sidde i administration og ledelse.

- 70 fuldtidsansatte lokalansatte i produktionen - og så skal vi have administration og ledelse ind. Det håber vi selvfølgelig, at vi kan få fra lokalområdet, men vi forventer nok, at der bliver taget lidt mere erfaren staff ind fra lidt fjernere, siger Kristian Bennetsen.

- Vi håber, at vi kan få så mange fra lokalsamfundet som muligt, men i sidste ende flytter de folk til området, der er i administrationen.

Hvad er et hvederaffinaderi?

Et raffinaderi er et forarbejdningsanlæg, der i dette tilfælde forarbejder hvede. Her vil man udvinde hvede til blandt andet klid og gluten, som så kan bruges i blandt andet fødevarer og foder, samt biopolymerer, der i mange sammenhænge kan erstatte eksempelvis plastikmaterialer.

Biogassen er afgørende

Dansk Biokemi fremhæver Lolland-Falsters grønne linje, landbrugsproduktionen og gasledningen som udslagsgivende for valget af beliggenhed. Gasledningen har tidligere fået kritik for at være forkert i en tid, hvor vi skal væk fra fossile energikilder. Men nu muliggør den nye arbejdspladser.

Nu baserer hvederaffinaderiet sig på en gasledning, der har fået lidt kritik. Hvordan er det for jer, at den nu muliggør arbejdspladser fremadrettet?

- Den kritik er det kun jer, der har kunnet se (pressen, red.). Der er ikke nogen andre, der har kunnet se den (kritikken, red.). Og slet ikke nede på Lolland-Falster. Der er slet ikke nogen, der har kunnet se den, siger Holger Schou Rasmussen, borgmester, Lolland Kommune.

- Arbejdspladser skaber vækst og udvikling, og det bygger alle mulige andre ting oveni. Kulturlivet har mulighed for at udvikle sig. Fritidsliv. Ja, det løfter en befolkning, at der kommer arbejdspladser.

Læs også
Miljøstyrelsen giver grønt lys til gasledning til Lolland
Læs også
Miljøstyrelsen giver grønt lys til gasledning til Lolland

I kommunen håber borgmester Holger Schou Rasmussen, at det nye hvederaffinaderi vil skabe grobund for endnu flere virksomheder fremadrettet.

- Vi har ikke tænkt os at stoppe her, så vi vil gerne have 10 - 20 nye virksomheder mere, der også lægger 100 arbejdspladser. Og specielt grønne virksomheder har vi gjort meget for at gøre plads til i de kommende år, siger borgmesteren.


Nyhedsoverblik