Miljøstyrelsen giver grønt lys til gasledning til Lolland

Miljøstyrelsen er blevet færdig med deres miljøvurdering, og Energinet og Evida har nu fået tilladelse til at bygge gasledningen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Efter en omfattende miljøvurdering har Miljøstyrelsen givet grønt lys til den 115 kilometer lange gasledning fra Sjælland til Lolland. Derfor kan Energinet og Evida nu begynde at forberede sig på at tage det første spadestik i 2023.

quote Europa er i en yderst kritisk situation, og det kan blive meget vanskeligt de kommende år

Brian Vad, professor i energiplanlægning og vedvarende energi

Årsagen til, at regeringen i første omgang har besluttet at etablere gasledning til Lolland og Falster skyldes, at Nordic Sugar skal reducere CO2-udledningen på sukkerfabrikkerne i Nykøbing Falster og Nakskov. Firmaet vil derfor skifte kul og olie ud med gas.

Læs også
Professor: Derfor skal vi genoverveje gasledning til Lolland og Falster
Læs også
Professor: Derfor skal vi genoverveje gasledning til Lolland og Falster

Men projektet er allerede blevet kritiseret af flere parter. Blandt andet har Brian Vad, professor i energiplanlægning og vedvarende energi ved Aalborg Universitet, tidligere sagt til TV2 ØST, at det er en forhastet og dyr beslutning at bygge gasledningen.

- I den nuværende situation skal vi vende hver en sten for at reducere vores afhængighed af fossile brændsler. Europa er i en yderst kritisk situation, og det kan blive meget vanskeligt de kommende dage, måneder og år. Vi er nødt til at se, om vi har truffet de rigtige beslutninger - også i forhold til at bygge den gasledning til Lolland og Falster, udtalte Brian Vad i marts.

Professoren påpegede samtidig, at man ikke skal etablere nyt gasforbrug i Danmark nogen steder, hvor man har mulighed for at bruge el i stedet.

gasledning-lf-opdateret

Budgettet er overskredet

Den samlede pris på gasledningen har allerede overskredet det oprindelige budget.

Projektet står i øjeblikket til at koste 1016 millioner kroner. Til sammenligning lå prisen på knap 792 millioner kroner tilbage i februar.

Læs også
Gasledning til Lolland bliver 170 millioner kroner dyrere
Læs også
Gasledning til Lolland bliver 170 millioner kroner dyrere

I en orientering fra april skriver klima- og energiminister Dan Jørgensen (S), at det reviderede budget skyldes øgede udgifter til gasrør som følge af høje stålpriser. Energistyrelsen vurderer dog stadig, at de økonomiske overskridelser ikke ændrer behovet for gasledningen.

VIDEO: Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) besøgte sidste år sukkerfabrikken i Nykøbing Falster, hvor planerne om etablere en naturgasledning til Lolland og Falster blev præsenteret. Formålet er at sikre arbejdspladser på sukkerfabrikkerne i Nakskov og Nykøbing Falster:


Nyhedsoverblik