Lokal ordning for psykisk sårbare får ros: - Det er en solstrålehistorie

Landsforeningen SIND er begejstret for en ny ordning på Lolland, hvor en sygeplejerske opsøger psykisk syge og tager hånd om deres sundhed.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lolland Kommune har fået smilet frem hos SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed.

Kommunen har nemlig ansat en sygeplejerske og bedt hende om at tjekke sundheden hos kommunens psykisk sårbare. Det sidste år har hun derfor besøgt kommunens bo- og væresteder og holdt konsultationer.

- Det er et rigtig vigtigt projekt. Man skal tænke på, at mennesker med psykiske lidelser en gang imellem ikke selv magter at opsøge hjælpen. Man får ikke ringet til lægen og kommer ikke af sted. Pludselig er det for sent. Så derfor er det der med, at man kommer ud til dem, utroligt vigtigt, siger SIND´s landsformand, Knud Kristensen.

quote Det er et rigtig vigtigt projekt. Man skal tænke på, at mennesker med psykiske lidelser en gang imellem ikke selv magter at opsøge hjælpen.

Knud Kristensen, landsformand, SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed.

Kan rette op på kedelig statistik

19-årige Jannick Roland Syghler, der bor i en udslusnin i Nakskov, er en af de mange, som har fået hjælp af den nye ordning på Lolland. Jannik Roland Syhler havde en væskeansamling i knæet, der blev værre og værre. Da sygeplejersken kom på besøg, hjalp hun ham og sørgede for, at han fik en knæoperation. Det har betydet, at han nu har fået job hos Scanlines.

Læs også
Sygeplejerske hjælper psykisk sårbare - nu er Jannick kommet ud på arbejdsmarkedet
Læs også
Sygeplejerske hjælper psykisk sårbare - nu er Jannick kommet ud på arbejdsmarkedet

- Vi ved af erfaring, at mennesker med psykiske lidelser dør i gennemsnit 15-20 år tidligere end gennemsnitsdanskeren. Det skyldes, at de har fysiske sygdomme, der ikke bliver opdaget, eller som ikke bliver behandlet tilstrækkeligt. Så det at have fokus på fysiske sygdomme hos psykisk syge mennesker, er rigtig, rigtig godt og kan være med til at rette op på den meget kedelige statistik, mener Knud Kristensen, der glæder sig over eksemplet med Jannick Roland Syhler.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Den nye ordning er et eksempel til efterfølgelse hos andre kommuner, mener Landsforeningen SIND.

- Det er et typisk eksempel i den forstand, at problemet er typisk. Men løsningen er desværre ikke så typisk, og derfor gør det mig utrolig glad, at man i sådan en situation har kunnet hjælpe en borger, som ellers – hvis det her tilbud ikke havde været der – kunne risikere at sidde i årevis med et problem, som der ikke var taget hånd om. Det er en rigtig solstrålehistorie i min optik, siger han.

Knud Kristensen håber nu, at flere kommuner vil kigge mod Lolland og lade sig inspirere af ordningen.

- Opgaven er kommunal. Men da kommunerne fik ansvaret for forebyggelse i sundhedsvæsenet, så fulgte der desværre ikke penge med. Så derfor ser vi, at mange kommuner godt ved, at de har den her opgave, men de gør ikke ret meget for at løse det. Så det her er helt klart et eksempel til efterfølgelse. Det lyder som en super god ide, som jeg vil opfordre andre kommuner til at kigge på og lære af, siger Knud Kristensen.


Nyhedsoverblik