Sygeplejerske hjælper psykisk sårbare - nu er Jannick kommet ud på arbejdsmarkedet

19-årige Jannick Roland Syhler har fået hjælp af en ny ordning på Lolland. En udkørende sygeplejerske går tæt på sundheden hos psykisk sårbare.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Hele sidste år kunne jeg sidde på min numse. Hver gang jeg gik fem meter, skulle jeg sidde ned og slappe af i knæet. Jeg gik jo med det her knæ i næsten et års tid, ikke? 

Jannick Roland Syhler sætter ord på et langt og frustrerende år, hvor en væskeansamling i knæet bare blev værre og værre. Han er 19 år og bor i en udslusning i Nakskov. Med sig i bagagen har han psykiske problemer som følge af en barndom med omsorgssvigt og mange skift. 

- Jeg har boet mange steder, siden jeg var 15 år. Både i udslusning og på kostskole, fortæller han. 

quote Vi vil gerne ind bagved diagnoserne og tage os af sundheden. Hvad er det for nogle mennesker, vi har med at gøre

Lasse Bisbjerg, decentral leder for sygeplejen, Lolland Kommune 

Han er en af de mange, som har fået hjælp af en ny ordning på Lolland. Her har man ansat sygeplejerske Tine Hansen og bedt hende om at sætte særligt fokus på sundheden hos mennesker på bo- og væresteder. Det sidste år har hun kørt rundt fra sted til sted og holdt konsultationer.

For Jannick Roland Syhler har sygeplejerskens besøg gjort en verden til forskel.

- Jeg kunne jo med det samme se, at hans knæ var hævet, og det er det jo af en årsag, siger Tine Hansen, der kunne konstatere, at lægen i lang tid bare havde givet den unge mand piller.

Træning er også en del af det, sygeplejerske Tine Hansen, har sat ind med. Her med mennesker fra værestedet Teglgården, der træner på Ringstien i Nakskov.
Træning er også en del af det, sygeplejerske Tine Hansen, har sat ind med. Her med mennesker fra værestedet Teglgården, der træner på Ringstien i Nakskov. Foto: Katja Kafling - TV2 ØST

Det fik hun lavet om på, og en knæoperation blev sat i værk. Til stor glæde for Jannick Roland Syhler selv: 

- Nu kan jeg jo alt muligt igen. Jeg kan gå, jeg kan spille foldbold. I dag føler jeg mig jo som et menneske igen, siger han og løfter sløret for, hvor skelsættende det faktisk har været at få et raskt knæ: 

- Jeg har lige fået job hos Scandlines. Sådan et, som kræver, at man kan gå ordentligt. Det ville jeg jo ikke have kunnet førhen. Det er jeg så megastolt af. Jeg er så glad for, at jeg kan være en del af samfundet igen, siger han eftertryk.   

Psykiske diagnoser skygger for sundheden

quote Lægeverden fokuserer på, hvad der står i journalen. Kommer du fra et bosted og har en psykisk baggrund, så er det den psykiske del, der fylder

Tine Hansen, sygeplejerske, Lolland Kommune 

Det er ikke ualmindeligt, at psykisk sårbare mennesker ikke får den hjælp til sundheden, som de burde have. Det er en af grundene til, at de ofte lever både 10 og 15 år kortere end alle andre.  

- Lægeverden fokuserer mange gange på, hvad der står i journalen, og kommer du fra et bosted og har en psykisk baggrund, så er det den psykiske del, der fylder, fortæller Tine Hansen. 

Læs også
Psykisk sårbare danner cykelhold - giver overskud og ro i hovedet
Læs også
Psykisk sårbare danner cykelhold - giver overskud og ro i hovedet

Og det er netop derfor, at den decentrale leder af sygeplejen på Lolland har taget initiativ til ordningen med den udkørende sygeplejerske. 

- Vi vil gerne ind bagved diagnoserne og tage os af sundheden. Hvad er det for nogle mennesker, vi har med at gøre, og hvordan hjælper vi bedst muligt, når det kommer til den fysiske sundhed, siger Lasse Bisbjerg.

Lasse Bisbjerg er initiativtageren til ordningen med den udkørende sygeplejerske, der besøger psykisk sårbare.
Lasse Bisbjerg er initiativtageren til ordningen med den udkørende sygeplejerske, der besøger psykisk sårbare. Foto: Katja Kafling - TV2 ØST

Han har givet Tine Hansen frie rammer til at planlægge, som hun ville, og det har virket: 

- Det kan siges helt kort: Med det her lytter vi til den enkelte. Vi har interesseret os for menneskene bag. Det er jo det, Tine kan, når hun kommer ud på besøg, siger han, der også har besluttet, at ordningen, som i første omgang har været støttet af Sundhedsstyrelsen, er kommet for at blive. 

Konsultation. Jannick Roland Syhler (t.v.) taler med sin pædagog Trine Franck og udkørende sygeplejerske Tine Hansen. 
Konsultation. Jannick Roland Syhler (t.v.) taler med sin pædagog Trine Franck og udkørende sygeplejerske Tine Hansen.  Foto: Katja Kafling - TV2 ØST

Jannick Roland Syhler er ikke i tvivl om, at konsultationerne med Tine Hansen har betydet meget. 

- Jeg tror stadig, jeg havde gået her med ondt i knæet, hvis hun ikke var kommet, siger han, der startede jobbet hos Scandlines med enkelte vagter - nu er han lige blevet tilbudt en fuldtidsstilling. 

quote Jeg tror stadig, jeg havde gået her med ondt i knæet, hvis hun ikke var kommet

Jannick Roland Syhler, Nakskov

- Det betyder så meget. 

For Tine Hansen betyder det også meget at se, hvad der kommer ud af at sætte fokus på mennesker som Jannick Roland Syhlers helbred. 

- Han er ikke den eneste. Jeg har flere eksempler på borgere, som har fået det bedre. Og det giver mig mod på at fortsætte, siger hun, der også er glad for det samarbejde, hun har med de mange pædagoger, der er tilknyttet de forskellige bo- og væresteder. 

Næstved Sygehus
Læs også
Skaber tryghed - politikere vil genindføre døgnbemandede skadestuer
Næstved Sygehus
Læs også
Skaber tryghed - politikere vil genindføre døgnbemandede skadestuer

 - Vi lærer jo hinanden noget, jeg har jo også lært rigtigt meget om psykisk sårbare. Men det er vigtigt, at jeg ikke bliver en del af pædagogikken og psykiatrien. Det afgørende er, at jeg bruger min faglighed som sygeplejerske og holder fokus på sundheden, siger hun. 


Nyhedsoverblik