Læge vil lave varmtvandsbassin og fællesspisning på 700 år gammelt gods

Læge Christina Svanholm rykker snart ind i et af de gamle godshuse på Aalholm Slot med helt nyt center for sundhed og trivsel.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Læge Christina Svanholm har store visioner for sin lægepraksis i Nysted på Lolland. Hun har nemlig planer om at rykke ind i den gamle godsforvalterbolig til Aalholm Slot, Ladegaarden.

quote Det går meget godt i spænd med dét, vi laver i resten af bygningerne

Alexandar Korsgaard Bruun, direktør, Aalholm Slot

Aalholm Slot kan trække sine rødder helt tilbage til 1300-tallet og ligger på en holm på Nysted Nor, mens den store godsforvalterbolig ligger nogle kilometer derfra.

Men hun kommer ikke til at sidde alene på den store gård. Hun vil nemlig fylde stedet med liv.

Læs også
Ny løsning for mangel på læger - køres ind til praksis i minibus
Læs også
Ny løsning for mangel på læger - køres ind til praksis i minibus

- I stueplan skal lægeklinikken være. På 1. sal skal der være forskellige speciallæger, i kælderen skal der indrettes køkken og lokaler til fællesspisning, forklarer hun og peger op mod det gamle hus fra 1885.

Ladegaarden er Aalholm Slots gamle godsforvalterbolig, som ligger et stykke fra resten af godset.
Ladegaarden er Aalholm Slots gamle godsforvalterbolig, som ligger et stykke fra resten af godset. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Også længerne skal indrettes. Her skal der være fysioterapeut, træningsfaciliteter varmtvandsbassin og rekreationsværelser. Udenfor skal der være drivhus og nyttehave.

- Jeg ser glade mennesker for mig, og kan se liv og fællesskab og kolleger, som jeg glæder mig til at tale med, siger Christina Svanholm.

- Det er et kæmpe arbejde, men med de planer, der er lagt, kan det blive fantastisk, mener Anders Christensen.
- Det er et kæmpe arbejde, men med de planer, der er lagt, kan det blive fantastisk, mener Anders Christensen. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Flere borgere i Nysted er allerede inddraget i projektet. De skal være med til at komme med ideer.

- Det er et kæmpe arbejde, men med de planer, der er lagt, kan det blive fantastisk, mener Anders Christensen, der er med i borgergruppen omkring Nysted Sundheds- og Trivselshus.

Et andet medlem af borgergruppen supplerer:

- Det er som at vinde i lotto, at vi har en læge, der er så visionær, der med hjertet vil det bedste for sine borgere. Det giver tryghed, siger Lone Springkilde Larsen.

- Det er som at vinde i lotto, at vi har en læge, der er så visionær, det giver tryghed, siger Lone Springkilde Larsen.
- Det er som at vinde i lotto, at vi har en læge, der er så visionær, det giver tryghed, siger Lone Springkilde Larsen. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Det nye center skal være med til at sikre bedre sammenhængende patientforløb. Men lige så vigtigt er det, at det nye center bliver centrum for at være sammen i fælleskaber. 

- Vi kunne godt tænke os, at den her trivselsdel var mere integreret i sundhedsvæsenet, så vi i langt højere grad får fat i de borgere, som vi normalt ikke plejer at se, og så de kommer ind i nogle fællesskaber, siger Christina Svanholm.

Aalholm kan ikke sige nej

På Aalholm Slot er direktøren helt med på at leje godsforvalterboligen ud til projektet. For der er mange bygninger til Aalholm Slot, som man gerne vil have bliver brugt.

- Vi vil skabe nogle rammer, som betyder, at bygningerne kan bruges i en nutidig kontekst. Sundhed og trivsel er vigtigt, og vi kan være med til at højne den for de mennesker, der bor her i området til hverdag. Det kan man næsten ikke sige nej til, siger Alexandar Korsgaard Bruun. 

Sundhed og trivsel er en vigtig ting, og vi kan være med til at højne den for de mennesker, der bor her i området til hverdag, siger Alexandar Korsgaard Bruun, der er direktør på Aalholm Slot.
Sundhed og trivsel er en vigtig ting, og vi kan være med til at højne den for de mennesker, der bor her i området til hverdag, siger Alexandar Korsgaard Bruun, der er direktør på Aalholm Slot. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Så efter en længere dialog begynder brikkerne i lejekontrakten nu at falde helt på plads.

- Det går meget godt i spænd med dét, vi laver i resten af bygningerne, hvor vi prøver at sætte i stand, så det er pænt, men som også forhåbentlig giver hele området omkring Nysted og Sydøstlolland et løft, siger han.

Vi har de samme værdier 

Også byens øvrige foreninger er involveret. I Kulturhuset Skomagergaarden er der også forskellige tilbud, der bl.a. handler om trivsel som workshops i træmosaik, keramik, husorkester, husflidsklub, og der er kaffebar og galleri. Her er man meget interesseret i at samarbejde.

Læs også
Plejehjem nomineret som landets bedste
Læs også
Plejehjem nomineret som landets bedste

- Vi ser slet ikke sundheds- og trivselshuset som en konkurrent. Tværtimod, vi har de samme værdier, siger Irina Markwardt, der er fotograf og trækunstner og har værksted i Skomagergaarden.

- Hvis de har nogle borgere, som søger nogle fællesskaber og har behov for at fordybe sig i nogle ting, så kan de komme her, og samtidig kunne vi have nogle borgere, hvor vi kan sige, der er faktisk nogle gode tilbud i sundheds- og trivselshuset, der vil passe til jer, siger hun. 

- Vi ser slet ikke sundheds- og trivselshuset som en konkurrent - tværtimod, fortæller Irina Markwardt, der er fotograf og trækunstner og har værksted i Skomagergaarden.
- Vi ser slet ikke sundheds- og trivselshuset som en konkurrent - tværtimod, fortæller Irina Markwardt, der er fotograf og trækunstner og har værksted i Skomagergaarden.

- Vi ved fra forskning, at det giver rigtig god mening at have nogle ambassadører ude i lokalsamfundet, hvor man kan inspirere folk til at opsøge fællesskaber, siger Christina Svanholm.

- Trivsel er en forudsætning for sundhed. Den reducerer ensomhed og giver mindre sygelighed og dødelighed. Nu får borgerne mulighed for at have et sted, der måske bedre kan favne dem end det nuværende system, vi har, siger hun.

Læs også
Slot med kæmpeambitioner: Vil have hotel, golfbane og restaurant
Læs også
Slot med kæmpeambitioner: Vil have hotel, golfbane og restaurant

Der skal nu søges midler i en masse fonde til renoveringen af huset, som Aalholm Slot også gerne vil være med til at finansiere.

I Nysted er der borgermøde den 30. november i Kettinge Hallen, hvor alle borgere i Nysted og opland er inviteret til at komme og være med til at tale om planerne for det nye sundheds- og trivselshus.


Nyhedsoverblik