¨

Kåring af Arets Landsby: I dag kommer bedømmelseskomitéen til Fejø

Fejø er en af de tre finalister til at blive Årets Landsby. Arkivfoto.

Jagten på Årets Landsby 2018 er i fuld gang. I dag besøger bedømmelseskomitéen finalisterne på Fejø.

Lørdag mellem klokken 10-12 får de fint besøg på Fejø i Lolland Kommune. Bedømmelseskomitéen der skal finde Årets Landsby 2018 besøger nemlig de tre finalister i denne weekend.

- I bedømmelseskomitéen har vi gjort os umage med at udvælge de tre finalister, der alle er kendetegnet ved at have igangsat forbilledlige indsatser for at udvikle deres lokalsamfund. Derfor glæder vi os meget til at komme på besøg hos dem alle tre og opleve det program, de selv har sammensat, udtaler formanden for bedømmelseskomitéen, Carsten Hansen, der er tidligere minister for by-, bolig og landdistrikter i en pressemeddelelse.

Læs også Sydhavsø kan blive årets landsby

De tre finalister er Landsbyerne Ryslinge i Faaborg-Midtfyn Kommune og Gludsted i Ikast-Brande Kommune samt øen Fejø i Lolland Kommune. Fredag besøgte komitéen Ryslinge i Faaborg-Midtfyn Kommune og landsbyen Gludsted i Ikast-Brande Kommune.

Ildsjælenes arbejde i landsbyerne vægtes højt

Temaet for Årets Landsby 2018 er "Den samarbejdende landsby", og bag udvælgelsen af de tre finalister ligger ikke alene overvejelser om landsbyernes samarbejdsevner, men også de konkrete resultater, der er skabt af ildsjælenes arbejde, fortæller formanden for bedømmelseskomitéen.

Fakta: Årets Landsby-konkurrencen

  • Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 22. gang.
     
  • Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.
     
  • Kriterierne for at ansøge er, at den indstillede landsby har under 2.000 indbyggere, har formuleret en udviklingsplan og er organiseret med et lokalråd eller lignende.
     
  • Sidste års tema var "Den digitale landsby", og vinderen var landsbyen Vallekilde i Odsherred Kommune. Tidligere modtagere af Årets Landsby er: Hvilsom, Skovlunde, Tise, Jordrup, Billum, Svindinge, Samsø, Bårse, Filskov, Klejtrup, Korinth, Ballum, Gjøl, Vejrup, Janderup, Horslunde, Bagenkop, Vrads, Vestervig og Trekroner.

- I fremtiden skal de danske landsbyer langt hen ad vejen drive udviklingen selv. For man kan ikke længere forvente, at job og tilflyttere kommer af sig selv, de kommer af hårdt og vedvarende arbejde udført af landsbyernes ildsjæle. Derfor er det magtpåliggende for os at honorere et lokalsamfund, der har taget udviklingen i egne hænder, udtaler Carsten Hansen.

Vinderen af Årets Landsby 2018 vil blive kåret umiddelbart efter komitéens besøg og vil blive fejret ved en officiel kåringsfest den 25. august 2018.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App