¨

Sydhavsø kan blive årets landsby

Foto: Kirsten Sydendal

Skoleelever kæmpede for øens skole. Foto: TV ØST

1 af 2

Som noget helt særligt kan Fejø i Lolland Kommune blive Årets Landsby 2018.

Fejøs ildsjæle tog sagen i egen hånd, da øens kommunale skole lukkede i 2014.

Ved hjælp af et omfattende arbejde sejrede ø-fællesskabet, og skolen blev til den selvejende institution Fejø Børne- og Kulturhus med børnehus, realskole til og med 4. klasse samt otte fastansatte medarbejdere.

Derfor er den Fejø som noget helt særligt med i opløbet om at blive Årets Landsby 2018, oplyser Landdistrikternes Fællesråd.

Deres ihærdige arbejde har båret frugt

Carsten Hansen, formand for bedømmelseskomiteen

Den lollandske ø kæmper om prisen med landsbyen Ryslinge i Faaborg-Midtfyn Kommune og Gludsted i Ikast-Brande Kommune.

- Fremtidens landsby skal i langt højere grad end tidligere sørge for at sikre både befolkningsgrundlag og arbejdspladser til sine beboere, udtaler formanden for bedømmelseskomiteen,Carsten Hansen, der er tidligere minister for by-, bolig og landdistrikter, i en pressemeddelelse og tilføjer: 

Læs også Fejø til kamp på Christiansborg: Vil redde skole

- Det har været en stor glæde at læse sig gennem de mange inspirerende ansøgninger, som hver og en er eksempler på landsbyer, der ikke venter på udviklingen, men er med til at skabe den.

Artiklen fortæstter under faktaboksen:

Årets Landsby

 • Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 22. gang.
   
 • Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.
   
 • Kriterierne for at ansøge er, at den indstillede landsby har under 2.000 indbyggere, har formuleret en udviklingsplan og er organiseret med et lokalråd eller lignende.
   
 • Sidste års tema var Den digitale landsby, og vinderen var landsbyen Vallekilde i Odsherred Kommune. Tidligere modtagere af Årets Landsby er: Hvilsom, Skovlund, Tise, Jordrup, Billum, Svindinge, Samsø, Bårse, Filskov, Klejtrup, Korinth, Ballum, Gjøl, Vejrup, Janderup, Horslunde, Bagenkop, Vrads, Vestervig og Trekroner.


Kilde: Landdistrikternes Fællesråd.

Under temaet Den Samarbejdende Landsby har bedømmelseskomiteen ikke alene kigget på landsbyernes evne til at samarbejde om udviklingsprojekter, man komiteen har særligt haft blik for de konkrete resultater, arbejdet har affødt.

Læs også Fremgang på Fejø: Flere flytter til de små øer

- Årets tre finalister har det til fælles, at deres ihærdige arbejde har båret frugt. På hver deres facon har de formået at udvikle samarbejdet på en måde, der gør dem til forbilleder for andre, der gerne vil skabe arbejdspladser og øge bosætningen i deres lokalsamfund, siger Carsten Hansen. 

Sammen med resten af bedømmelseskomiteen vil han besøge de tre finalister i august. Umiddelbart efter vil en af de tre kunne kalde sig Årets Landsby 2018.

Årets finalister

Ryslinge
 • Landsbyen Ryslinge i Faaborg-Midtfyn Kommune har de seneste fem år skabt 28 nye arbejdspladser, oprettet tre virksomheder og oplevet en tilflytning på mellem 20 og 25 personer årligt i den femårige periode. Som et led i landsbyens bosætningsindsats har lokalrådet udpeget lokale ambassadører og arbejdet med at introducere nye og potentielle borgere til byens erhvervs- og bosætningstilbud. Ryslinge har i dag ca. 1.700 indbyggere.

Gludsted
 • Under parolen ”Det nytter at gøre en indsats” har landsbyen Gludsted i Ikast-Brande Kommune taget kampen op mod en truende landsbydød. Der er etableret friskole og storparceller, ligesom børnehaven og købmanden er bevaret ved hjælp fra lokalsamfundet. På trods af at være en mindre landsby med ca. 300 borgere har Gludsted formået at sikre flere vitale funktioner i lokalsamfundet.

Fejø
 • Med lukningen af den kommunale skole i 2014 påbegyndte ildsjæle på øen Fejø i Lolland Kommune et omfattende arbejde med at modvirke effekterne af en skolelukning. Resultatet blev den selvejende institution Fejø Børne- og Kulturhus med børnehus, realskole til og med 4. klasse samt otte fastansatte medarbejdere. Huset åbnede dørene i 2015 og er skabt af utallige frivillige kræfter, ligesom det lægger lokaler til et væld af kulturelle aktiviteter fra musikskole til fællesspisninger. I 2017 fik Fejø 28 nye beboere, og i dag bor der ca. 465 på øen.


Kilde: Landdistrikternes Fællesråd.
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App