Her er zonen med nye regler for fjerkræavlere på Lolland

Der er udsigt til en tid med skærpede regler for en gruppe fjerkræavlere på Lolland efter et udbrud af fugleinfluenza på en kalkunfarm på det nordlige Lolland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er slut med salg af æg ved vejen på en stor del af Lolland, efter der i forbindelse med nytåret blev fundet et udbrud af den smitsomme fugleinfluenza på en farm i Keldernes ikke langt fra Blans Havn .

Fødevarestyrelsen gennemfører nemlig skærpede regler i hele området efter fundet af den frygtede sygdom, der godt nok kun smitter fugle, men som er meget smitsomt og ikke kan behandles.

Reglerne gælder i en zone i en stor del af området mellem Maribo og Nakskov nord for Maribo og ud mod Horslunde - og i zonen ligger både Fejø og Askø.

Sådan ligger de to zoner på Lolland og øerne.
Sådan ligger de to zoner på Lolland og øerne. Foto: Fødevarestyrelsen

- Reglerne har til formål at sikre, at smitten ikke spreder sig. Man må ikke køre fugle ind og ud af zonen. Det samme gælder æg - men der er ingen særlig risiko ved æg til forbrug. Vi skal stoppe smitten og finde ud af, hvor den er, siger Lasse Holm, souschef og dyrlæge i Veterinær Øst.

Stramme regler

I overvågningszonen, der dækker ti kilometer væk fra kalkunfarmen ved Keldernæs, må fjerkræejere ikke sælge æg eller flytte fugle uden særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen.

I en mindre, indre beskyttelseszone tre kilometer fra farmen, der dækker området omkring Keldernæs, Blans, Saltvig og Hejringe, er ejere af høns og andre fugle desuden forpligtet til at registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk.

Fødevarestyrelsen skal screene alle besætninger i beskyttelseszonen - og så skal en procentdel af besætningerne i overvågningszonen tjekkes for at se, om de har sygdom.

Læs også
Fugleinfluenza fundet i en hobbybesætning ved Vordingborg
Læs også
Fugleinfluenza fundet i en hobbybesætning ved Vordingborg

Fødevarestyrelsen forventer at kunne ophæve restriktionerne 30 dage efter, at oprydning og desinfektion af ejendommen er afsluttet - det vil sige tidligst den 2. februar, men sandsynligvis senere, alt efter, hvor længe aflivningerne tager. Arbejdet med at aflive de mange fugle på farmen bliver indledt mandag.

- Vi står overfor at skulle aflive 36.000 kalkuner. De skal både aflives og køres væk til destruktion. Kalkuner er store fugle, så det er en stor mængde, vi taler om. Vi forventer at bruge tre dage på det, siger Lasse Holm fra Veterinær Øst.

Urolige over smitten

Det er ejeren af kalkunfarmen i Keldernes, der har kontaktet Fødevarestyrelsen.

- Vi er urolige. Det er tilsyneladende en meget smitsom variant af H5N1, og for eksempel, så dør høns i stort tal, når de bliver smittet- Så det er ret voldsomt lige nu. Vi ser, at der blandt de vilde fugle er fugleinfluenza over hele landet. Det er både på Sjælland, i Jylland, på Fyn og Bornholm - over det hele. Og det er især hobbyfjerkræ med høns, ænder, gæs og kalkuner, der bliver ramt. I det hele taget er fugle, vi holder i fangeskab, meget udsatte for at blive smittet, siger Lasse Holm.

I Keldernæs er smitten fundet i én af seks bygninger. Alligevel skal hele besætningen i alle bygningerne slås ned. Og det er der en grund til.

Arkiv
Arkiv Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

- Der er ingen kur. Fuglene bliver gudsjammerligt syge. Det er et stort dyrevelfærdsproblem, at de bliver så syge - og når det først er i en flok, så spredes det. så hele flokken aflives. Så vi afliver alle både for at stoppe smitten, men også af hensyn til dyrenes velfærd. Det er simpelthen ikke rimeligt at lade dem blive så syge, og så lade dem dø af sig selv, siger Lasse Holm.

Man kan gøre meget selv

Lasse Holm fortæller, at man hobbyavlerne faktisk kan gøre meget selv for at undgå smitten med H5N1.

- Høns skal gå under tag, og fodres og vandes under tag. Har man en lille hønsegård på under 40 kvm. behøver man ikke have den overdækket - men så er det en god idé at trække snore hen over, ligesom på dambrug, så vilde fugle kan komme til hønsene. Man skal for alt i verden undgå, at vilde fugle kan komme til ens tamfjerkræ, siger han.

Samtidig er der et helt praktisk råd i det daglige, der kan gøre en forskel.

- Det en god ide at skifte fodtøj, når man går ind til hønsene. Der kan sidde alt muligt under ens sko eller støvler fra vilde fugle, som man kan komme til at slæbe med ind. Og det er den kontakt fra vilde fugle til tamfugle, som vi skal have brudt, siger han.

Læs også
200.000 dyr aflivet: Danmark er officielt fri for fugleinfluenza
Læs også
200.000 dyr aflivet: Danmark er officielt fri for fugleinfluenza

Han forklarer, at det især er ænder og gæs, der er med til at sprede smitten i Danmark.

- Det findes i vilde fugle. Uheldigvis bliver ænder og gæs ikke så syge, som hønsefuglene gør. Så ænder og gæs de kan flyve rundt og sprede sprede smitten til hønsefuglene - for eksempel til høns, kalkuner og påfugle.

Borgere skal ikke være nervøse

Selvom der er tale om en meget smitsom sygdom, så skal borgerne dog ikke være nervøse for sig selv eller deres nærmeste.

- Der er meget få tilfælde fra udlandet, hvor mennesker er smittet af fugle. Men det er mennesker, der lever meget tæt med fugle, så det er ikke det, som vi i første omgang er bekymrede for. Men vi er selvfølgelig opmærksomme på det, og vores folk er iklædt rumdragter med egen luftforsyning under aflivningerne, så de ikke skal indånde virus fra fuglene, siger Lasse Holm.

Fødevarestyrelsen får usædvanligt mange døde fugle ind til test for fugleinfluenza lige nu.
Fødevarestyrelsen får usædvanligt mange døde fugle ind til test for fugleinfluenza lige nu. Foto: TV2 ØST

Når aflivningen starter mandag, så er det anden gang på tre dage, at aflivningsholdene skal i aktion i vores del af landet på grund af fugleinfluenza.

Også 1. januar blev en besætning slået ned ved Skaverup nordvest for Vordingborg. Der var tale om en mindre hobbybesætning på 50 fugle.


Nyhedsoverblik