Fugleinfluenza fundet i en hobbybesætning ved Vordingborg

En hobbybesætning ved Skaverup nordvest for Vordingborg er ramt af fugleinfluenza. Lørdag bliver dyrene aflivet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Endnu en gang er der fundet fugleinfluenza i en fjerkræbesætning. 

Denne gang er der tale om en hobbybesætning ved Skaverup nordvest for Vordingborg er ramt af fugleinfluenza.

Det er femte gang på to måneder, at hønse- og andefuglebesætninger er ramt af fugleinfluenza. Tre gange har der været tale om udbrud på private hobbyhold.

quote Det er ærgerligt, at en besætning med hobbydyr nu igen er ramt af sygdomen. Det viser desværre, hvor vigtigt det er, at fugleejere skærmer deres dyr fra de vilde fugle.

Charlotte Vilstrup, dyrlæge og kontorchef, Fødevarestyrelsen

Der er tale om en besætning med 30 høns, ti ænder og to gæs. Ejeren tilkaldte selv Fødevarestyrelsen, da flere af dyrene døde. 

Læs også
Fugleinfluenza på Vestsjælland - 28.000 dyr skal aflives
Læs også
Fugleinfluenza på Vestsjælland - 28.000 dyr skal aflives

Blodprøver fra fuglene viser, at besætningen er smittet med den smitsomme og meget dødelige fugleinfluenza H5N1. 

Lørdag den 1. januar afliver Fødevarestyrelsen de resterende dyr for at stoppe yderligere spredning af sygdommen.

- Siden november har alle hønse- og fugleejere haft pligt til at holde dyrene inde eller overdækket, fordi der er fugleinfluenza blandt de vilde fugle. Det er ærgerligt, at en besætning med hobbydyr nu igen er ramt af sygdomen. Det viser desværre, hvor vigtigt det er, at fugleejere skærmer deres dyr fra de vilde fugle, siger dyrlæge og kontorchef Charlotte Vilstrup, Fødevarestyrelsen. 

1. november bekræftede Fødevarestyrelsen, at der var konstateret fugleinfluenza efter at have undersøgt et muligt udbrud på Vestsjælland.

Der var tale om et udbrud ved en større fjerkræopdrætter ved Boeslunde nord for Skælskør. Udbruddet betød, at Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen måtte aflive de 28.000 fugle i besætningen. Det skete for at forhindre yderligere smittespredning.

Opretter restriktionszoner

Mindre hønsegårde og fuglehold er dog undtaget fra kravet om overdækning, hvis indhegningen er 40 kvadratmeter eller mindre. 

Fødevarestyrelsen anbefaler dog, at man overdækker hønsegården med fast tag, net eller tråd, og at dyrene altid får foder under tag, så vilde fugle ikke kan komme til hverken foder eller drikkevand.

Fødevarestyrelsen anbefaler endvidere skifte af fodtøj inden besøg i hønsegården.

Fødevarestyrelsen har nu oprettet en 10-kilometers restriktionszone rundt om den smittede besætning, hvor det blandt andet er forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, medmindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen. 

I en tre-kilometers beskyttelseszone skal ejere af høns og andre fugle desuden registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk.

Fødevarestyrelsens hjemmeside, kan du se, om du bor i en af zonerne.

VIDEO: Ved udbruddet ved en større fjerkræopdrætter ved Boeslunde lagde et vognmandsfirma køreplader ud, så køretøjer fra Beredskabsstyrelsen kan komme til.

Et vognmandsfirma lagde køreplader ud, så køretøjer fra Beredskabsstyrelsen kan komme til.

Nyhedsoverblik