¨

Fratog autist sin ledsagerordning: Kommune trukket i retten

Sagen begynder i morgen, mandag, ved Retten i Nykøbing Falster. Foto: TV ØST

Mandag kører en retssag mod Lolland Kommune, som uberettiget fratog en kvindelig autist sin ledsagerordning.

I 2016 afgjorde Ankestyrelsen, at det ikke var berettiget, at Lolland Kommune fratog en infantil autist sin socialpædagogiske ledsagerordning til konkurrencesvømning, da kvinden fyldte 18 år.

Alligevel gik der lang tid, før kommunen rettede ind. Det skete først, da Ankestyrelsen i maj 2017 udtalte kritik af kommunen, fordi de ikke fulgte den ”bindende afgørelse” fra året forinden.

Det skriver Politiken.

Og nu har tænketanken Justitia og Advokatsamfundet rejst en sag mod kommunen på vegne af den nu 21-årige kvinde. Sagen begynder i morgen, mandag, ved Retten i Nykøbing Falster.

En principiel sag

Kvindens advokat vil have tilkendt hende en godtgørelse på 150.000 kroner for den periode, hvor hun ikke havde ledsagerordningen – ikke fordi hun led økonomisk tab, men fordi hun led et velfærdstab i de to et halvt år, hvor kvindens familie måtte agere ledsagere, og fordi kommunen samtidig sparede udgiften til støtten.

Det er første gang, at retten skal tage stilling til en sag af den karakter.

- Det er en både vigtig og principiel sag. Får man ikke den hjælp, man er berettiget til, så lider borgeren et velfærdstab. Det er en udbredt problemstilling, især på omsorgsydelser, siger Nina Von Hielmcrone, ekspert i retssikkerhedsspørgsmål i socialret ved Aalborg Universitet, til Politiken.

Lolland Kommune har ikke ønsket at kommentere sagen overfor avisen.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App