Familie med autistisk søn føler sig svigtet: - Det er indlysende menneskeligt, moralsk forkert

Kommuner skal være lydhøre og sørge for, at børn med autisme får det rigtige skoletilbud. Sådan lyder det fra flere politiske ordfører.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kommunerne skal være mere løsningsorienteret og lytte til forældre i sager om børn med diagnoser, der har brug for hjælp.

Sådan lyder det fra flere politiske ordfører, efter TV ØST fortalte om forældrene Nikita og Daniel Kamprad fra Svinninge, der føler sig svigtet af Holbæk Kommune, fordi de ikke har fået hjælp i tide til at håndtere deres 10-årige autistiske søn.

Siden 10-årige August i september fik stillet diagnosen, har familien kæmpet for at få et specialiseret dagtilbud i stedet for en plads i en specialklasse i en almindelig folkeskole. 

Nu er han så dårlig, at familien har været nødt til at anbringe ham uden for hjemmet.

quote Desværre har jeg set flere eksempler på de her ting

 Anni Matthiesen (V), børne- og undervisningsordfører

- Desværre har jeg set flere eksempler på de her ting. Det er er misforståelse, at kommunen ikke forsøger at være løsningsorienteret. Normalt plejer man at kunne finde frem til en løsning, hvis man sætter sig ned sammen om et bord og snakker og lytter til forældrene, siger Anni Matthiesen (V), børne- og undervisningsordfører.

- For drengens skyld, for familiens skyld, for kommunens skyld. burde de være mere løsningsorienteret.

Læs også
Forældre har tryglet om hjælp: Nu skal 10-årige August anbringes
Læs også
Forældre har tryglet om hjælp: Nu skal 10-årige August anbringes

Forældrene til August mener, at sønnen har fået det så dårligt, at de er nødsaget til at placere ham i et botlbud uden for hjemmet.

- Men inden det kommer så langt, bør kommunerne sørge for, at der er en lydhørhed over for de forældre, som vurderer, at der er behov for et andet tilbud, siger Jakob Sølvhøj (EL), undervisnings- og handicapordfører.

- Det er en alvorlig sag

Selvom forældrene har forsøgt at få specialiseret hjælp til August, har Holbæk Kommune henvist August til en såkaldt I-klasse. Tilbuddet er et kommunalt specialtilbud, hvor flere elever bl.a. er udredt med diagnoser inden for autismespektrum. 

- Det er vigtigt, at kommunerne lytter til forældrene og sørger for, at der er et specialiseret skoletilbud, for ellers ender det med, at de pågældende børn kan få en rigtig dårlig skolegang, som kan være en barriere for videre uddannelse og for, at de får et godt liv i al almindelighed. Så det er en alvorlig sag, siger Jakob Sølvhøj.

quote Holbæk Kommune skyder sig selv i foden. I sidste ende rammer det Holbæk Kommunes pengekasse

 Anni Matthiesen (V), børne- og undervisningsordfører

Han vil ikke kommentere den konkrete sag, men siger, meget tyder på, at mange kommuner ikke giver børn med autisme det rigtige skoletilbud.

- Der er en klar tendens til, at rigtig mange børn med autisme får et skoletilbud, som ikke modsvarer de behov, de har. Vi har set en forstærket udvikling i den retning fra tilbage, da vi fik inklusionsreformen i 2012, siger Jakob Sølvhøj.

Det bliver dyrere på den lange bane

Forældrene har længe råbt Holbæk Kommune op for at få specialiseret hjælp til August.

Men kommunen har sagt nej. I mellemtiden har August, ifølge forældre og fagfolk omkring ham, kun fået det dårligere og opfører sig truende derhjemme.

quote Kommunerne føler sig enormt presset

Jakob Sølvhøj (EL), undervisnings- og handicapordfører

- Holbæk Kommune skyder sig selv i foden. I sidste ende rammer det Holbæk Kommunes pengekasse. Hvis han ender med at blive dårligere og dårligere bliver det vanskeligere at kunne hjælpe en dreng som ham, siger Venstres børne- og undervisningsordfører Anni Matthiesen.

holbaek_kommune.1.jpg
Læs også
Fejlafgørelser stiger i Holbæk Kommune: Børn med handicap får forkert hjælp
holbaek_kommune.1.jpg
Læs også
Fejlafgørelser stiger i Holbæk Kommune: Børn med handicap får forkert hjælp

Ifølge Jakob Sølvhøj er der flere kommuner, der springer over, hvor budgetgærdet er lavest.

- Meget handler om økonomi. Kommunerne føler sig enormt presset. I nogle kommuner springer man over, hvor budgetgærdet er lavest. Det er indlysende menneskeligt, moralsk forkert. Det kan ende med, at det bliver dyrere for kommunen efterfølgende, siger Jakob Sølvhøj.

TV ØST har forsøgt at få en kommentar fra Børne- og Socialminister Mai Mercado (K). Men ministeren oplyser, at hun på nuværende tidspunkt ikke vil kommentere sagen.

Se eller gense indslaget om forældrenes kamp for 10-årige August her:

Et forældrepar fra Holbæk har kæmpet længe for, at deres autistiske søn fik hjælp. Nu er han så dårlig, at han skal anbringes uden for hjemmet.

 


Nyhedsoverblik