Ejernes børn satte foden ned - nu er campingplads på Lolland CO2-neutral

Hos Nysted Strand Camping har man skabt landets første CO2-neutrale campingplads. Og det kan ejerne takke deres børn for.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ejerne Henrik og Nicole Søby var selv engang skyldige i at være mere snak end handling, når det kom til bæredygtighed. 

Det var indtil børnene en dag sagde fra. 

- Vi sad ved aftenbordet og fortalte vores børn, alle de ting vi går og laver, og så sagde de: Det er ikke nok at snakke om det, du skal også gøre noget, far, fortæller Henrik Søby og  fortsætter:

-  Og jeg kan godt forstå dem. Det er deres fremtid, vi taler om, husker han. 

Alt regnes med

Siden da har der været fart på den grønne omstilling hos Nysted Strand Camping.

- Det kan konkretiseres helt ned til, at vi har købt en plæneklipper, der kører på el og en traktor, der kører på biodiesel, fortæller Henrik Søby og fortsætter:   

- Vi har et stramt program for vandreduktion, vi bruger ingen pesticider, vi bruger næsten ingen plastik og papir og vi sorterer affald i 19 kategorier.  

Campingområdet ved Nysted Strand
Campingområdet ved Nysted Strand Foto: Nysted Strand Camping

Campingstedet fik som de første i Danmark EU's Ecolabel Certificate i 2021. Siden da har de arbejdet med et revisorfirma, for endelig at få bevis for at deres forretning er klimaneutral. 

quote Ved at vise at en lille virksomhed som vores kan lykkes med at blive CO2-neutral, håber jeg på, at det kan blive til inspiration for andre

Henrik Søby, ejer, Nysted Strand Camping

- Der er meget 'green-washing' i branchen med meget signalering og intet indhold. Derfor har vi valgt at gå hele vejen for at få et revisorgodkendt klimaregnskab, siger Henrik Søby. 

Og det er en stor bedrift at blive CO2-neutral, hvis man spørger Frederik Lund, der er direktør for ordningen Greenstay under Camping Outdoor Danmark, der synliggør bæredygtig camping:

- Henrik er et fyrtårn og en pioner for vores campingpladser, fordi han sætter teten for, hvad der er muligt for branchen, udtaler Frederik Lund. 

Nicole og Henrik Søby
Nicole og Henrik Søby Foto: Privatfoto

Ifølge ham findes der ingen andre i Danmark, der har skabt en klimaneutral campingplads. 

Det er langt fra første gang, campingpladsen bliver belønnet for deres arbejde med at gøre stedet klimavenligt. I 2021 blev campingpladsen certificeret med miljømærket EU-Blomsten, der sætter en række kriterier for bæredygtig virksomhedsdrift.

Kun begyndelsen

Selvom campingpladsen lige nu har en unik position som CO2-neutral, skal vi måske vænne os til at se endnu flere virksomheder, der bevæger sig i samme retning.

Brian Vad er professor i energiplanlægning og vedvarende energi ved Aalborg Universitet.  Han mener, at der i fremtiden vil blive stillet krav til virksomheder om, at de fører regnskab med deres CO2-udledning. Derfor er det også en måde at fremtidssikre sin virksomhed.

- Større virksomheder kommer til at sætte et krav til deres underleverandører om, at hvis de skal levere til dem, så skal de kunne redegøre for, hvad deres klima- og miljøpåvirkning er, og de skal også have en plan for at nedbringe det, siger han og fortsætter:

- Der må man forvente, at hvis ikke de lever op til de krav jamen, så ville de simpelthen udelukke sig selv fra en væsentlig del af de kunder de har.

Læs også
Danmarks første af sin slags - Henrik og Nicoles campingplads får særligt EU-miljøbevis
Læs også
Danmarks første af sin slags - Henrik og Nicoles campingplads får særligt EU-miljøbevis

Henrik og Nicole Søby driver selv Nysted Strand Camping. Selvom deres CO2-aftryk er beskedent i forhold til store produktionsvirksomheder, så batter små og mellemstore virksomheders regnskab i det store billede.

- Det er klart, at det har en betydning, at de mindre virksomheder kommer ind i det. Der er mange mindre virksomheder og enkeltmandsvirksomheder i Danmark, så det betyder selvfølgelig noget, at der også bliver gjort noget ude i de små virksomheder, siger Brian Vad.

Håber at certifikat kan tiltrække turister

Henrik Søby understreger, at Nysted Strand Camping fungerer som de fleste andre campingpladser i Danmark.

- Man har et brusebad ligesom andre steder, og vi har strøm i stikkontakten ligesom alle andre steder. Vi er en almindelig campingplads, vi har bare valgt at være CO2-neutrale.

Sådan beregner klimakompasset virksomheders CO2-udledning

Klimakompasset beregner virksomheders CO2 udslip, og inddeler udledningen ind i tre kategorier:

  • Scope 1 er de direkte udledninger fra aktiviteter, som jeres virksomhed selv kontrollerer, altså emissioner fra egne køretøjer og egne anlæg til varme- og energiproduktion

  • Scope 2 er de indirekte udledninger fra forsynet energi, herunder elektricitet og fjernvarme. Her sker udledningen et andet sted, fx på jeres lokale kraftvarme- eller fjernvarmeværk.

  • Scope 3 er de indirekte udledninger fra virksomhedens værdikæde, både opstrøms og nedstrøms.

Kilde: Erhvervsstyrelsen

Der er heller ikke forskel på, hvilke campister der holder ferie på stedet, men Henrik Søby håber på at synliggørelsen som bæredygtig campingplads både kan tiltrække og inspirere flere besøgende. 

- Ved at vise at en lille virksomhed som vores kan lykkes med at blive CO2-neutral, håber jeg på, at det kan blive til inspiration for andre. 

Det godkendte revisorregnskab, som viser at Nysted Strand Camping er CO2-neutral, vil 3. juni blive overrakt til stedet af folketingspolitiker og klimaordfører for Socialdemokratiet Kasper Roug. 

Campisterne hos Nysted Strand Camping laver snobrød om sommeren
Campisterne hos Nysted Strand Camping laver snobrød om sommeren

Nyhedsoverblik