Dannemare dropper planer om friskole - nu frygter byen at dø hen

Folkene bag en friskole i Dannemare på Lolland dropper projektet. Byens kommunale børnehave er også i fare for lukning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Efter sommerferien lukker folkeskolen i Dannemare på Lolland, og den friskole, der skulle komme i stedet, åbner ikke efter sommerferien.

Ildsjæle på det sydvestlige Lolland har siden beslutningen om lukningen af folkeskolen i Dannemare i foråret 2019 arbejdet benhårdt på at få en friskole stablet på benene. 

quote Dannemare bliver en soveby for pensionister ligesom alle andre sovebyer

Steffen Dunlap Stenhejn, næstformand for Dannemare Friskole

Men nu opgiver friskolens bestyrelse projektet.

Bestyrelsesformand Marie Louise Vangsgaard skriver på friskolens Facebookside, at målet om at få 50 elever indskrevet senest den 1. april ikke er lykkedes.

- Dermed har vi ikke det elevgrundlag, som er forudsætningen for at arbejde videre med etableringen af Dannemare Friskole med udgangspunkt i den fastlagte plan. Dannemare Friskole, i den form som den nuværende bestyrelse har skitseret, åbner derfor ikke som planlagt i august 2020, skriver hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det var et faldende elevtal på Dannelunde Skole, der fik politikerne i Lolland Kommune til at beslutte at lukke skolen ved udgangen af skoleåret 2019/2020
Det var et faldende elevtal på Dannelunde Skole, der fik politikerne i Lolland Kommune til at beslutte at lukke skolen ved udgangen af skoleåret 2019/2020 Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Bestyrelsen havde ellers sikret sig byens skolebygninger. I januar valgte Lolland Kommune at sælge skolebygningerne til friskolens bestyrelse for bare én krone.

Men en skole kræver som bekendt elever, og de er ikke ligefrem væltet ind. 

- Vi var ikke engang i nærheden. Det tal, jeg har hørt, det var en femtedel af, hvad vi skal bruge, siger Steffen Dunlap Stenhejn, næstformand i Dannemare Friskoles bestyrelse. 

Han er ærgerlig over, at projektet er kuldsejlet.

- Jeg er selvfølgelig følelsesladet omkring det, da jeg troede på projektet, siger han.

Forældrenes opbakning manglede

Bestyrelsesformanden i Dannemare Friskole, Marie Louise Vangsgaard, peger på to årsager til, at projektet og drømmen mislykkede. 

Ifølge hende har forældre i området ikke bakket op om planerne, og politikerne i Lolland Kommune sagde i efteråret nej til at give et tilskud til fripladser til de børn, hvis forhold svarer til de forhold, som berettiger til friplads i daginstitutionerne.

quote Nogle forældre har vendt ryggen til projektet fra starten af

Marie Louise Vangsgard, formand for Dannemare Friskole

- Vi er jo afhængige af at kunne tilbyde fripladser. Den her skole var ikke tænkt til at være en elitær skole for dem, der havde råd, men en skole, som alle i lokalområdet kunne søge. Vi søgte også fondsmidler for at kunne skaffe penge til fripladser, men det har ikke givet noget positivt resultat.

- Nogle forældre har vendt ryggen til projektet fra starten af. Nogle har skiftet retning undervejs. Andre har fulgt projektet på afstand uden at deltage i aktiviteter på skolen. Hvis en friskole skal etableres, så forudsætter det, at forældre tager arbejdshandskerne på, skriver Marie Louise Vangsgaard på Dannemare Friskoles Facebookside.

- Hvis alle afventer, hvad de andre gør, om det bliver til noget, så bliver det ikke til noget. Bekymringen bliver i sig selv en årsag til, at man ikke kan få tilstrækkeligt med luft under vingerne til at lettetilføjer hun.

Bestyrelsesformanden har dog forståelse for forældrenes manglende mod på at gå all in og skrive deres børn op til en skole, der ikke eksisterer endnu.

- Det forstår jeg jo godt, men der er jeg nok bare selv anderledes og tænker: vi gør det, siger hun.

Coronasmitte kan have spillet ind

Det var faldende elevtal, der i foråret 2019 fik et flertal af politikerne i Lolland Kommune til at lukke folkeskolen i Dannemare efter den kommende sommerferie. Da beslutningen var truffet, skyndte mange forældre at vælge andre skoler til deres børn.

- Der faldt eleverne fra hurtigt. Nogen har tænkt: så kan vi lige så godt rykke nu istedet for at vente, men der gik også en slags kapløb i gang om at være først, for så kunne man få sit barn ind på Stormarkskolen i Nakskov eller Horslunde realskole, som stadig havde lidt pladser tilbage på årgangene, siger Marie Louise Vangsgaard.

Artiklen fortsætter under billedet.

Se eller gense indslaget om friskoleplanerne fra august  2019.

En opgørelse i februar 2020 viste da også, at folkeskolen i Dannemare, Dannelunde Skole, kun havde fire elever tilbage.

- Vi var oppe imod lidt større kræfter, end vi troede. Jeg har ingen beviser for det, men jeg har hørt af omveje, at nogen er blevet frarådet at melde deres børn ind i friskolen, fordi den nok ikke blev til noget alligevel, siger Steffen Dunlap Stenhejn.

De seneste ugers coronasmitte har måske også haft en indvirkning på hvervekampagnen, mener friskolens næstformand.

- De sidste uger af vores hvervekampagne, var der ingen, der måtte gå ud, og så er det svært at se os, vores opslag, bannere osv, siger Steffen Dunlap Stenhejn.

En sorgproces i flere faser

For bestyrelsen er det svært at acceptere, at der nu ikke længere skal være en skole i Dannemare.

- Det er jo en sorgproces i mange faser. På nuværende tidspunkt har jeg nok gennemlevet mange af faserne og er klar til at fokusere på andre ting, men jeg kan mærke det, når jeg tager hen på skolen, så rammer det mig, fortæller Marie Louise Vangsgaard.

quote Jeg kan mærke det, når jeg tager hen på skolen, så rammer det mig

Marie Louise Vangsgaard, formand, Dannemare Friskole

I sit opslag på Facebook har hun også uploadet en youtubevideo, hvor hun fortæller om beslutningen om at droppe friskoleplanerne.

- Da jeg skulle uploade den her video til youtube, cyklede jeg op til skolen for at få en bedre internetforbindelse. Og da jeg sad der, kunne jeg mærke en næsten fysisk påvirkning og hvor ærgerligt, jeg synes det her er, fortæller hun.

Børnehave står også til lukning

Næstformand Steffen Dunlap Stenhejn frygter, at Dannemare nu går helt i stå.

For ikke nok med, at byen står uden en skole efter sommerferien, så kan børnehaven også snart forsvinde.Torsdag skal Børne- og Skoleudvalget i Lolland Kommune nemlig tage stilling til, om byens børnehave skal lukke, da den mangler børn. Lige nu går der kun 13 børn.

- Dannemare bliver en soveby for pensionister ligesom alle andre sovebyer, frygter Steffen Dunlap Stenhejn, som selv bor i byen.

Han mener ikke, det stopper ved skolen og børnehaven, men at skolelukningen vil ramme hele byen.

- Hvis der ikke er nogen grund til at køre til Dannemare med små børn og skolebørn, så er der ikke nogen grund til at køre forbi købmanden heller. Samfundet hernede går i stå, mener næstformanden.

Selvom bestyrelsen har købt Dannelunde Skole af Lolland Kommune, så ryger den nu tilbage på kommunens hænder. I en klausul i den købsaftale, som blev indgået i slutningen af januar, står der, at friskolen kan trække sig fra købsaftalen helt ind til juni. 

Hvad der så skal ske med skolebygningerne i Dannemare bliver en politisk beslutning. Efter sommerferien bliver det i hvert fald ikke skolebørn, der kommer til at fylde klasselokalerne.