Dagens royale fødselar hyldes i malerier af lokal kunstner

Dronning Margrethes seneste tale til folket danner baggrund for et af en række særlige fødselsdagsportrætter, som kunstner Anne Gyrite Schütt har malet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Anne Gyrite Schütt har tegnet og malet, så længe hun kan huske. Høj som lav er blevet foreviget med pen eller pensel. Og i anledningen af dagens royale fødselar, Dronning Margrethe, har kunstneren fra Norre på Sydlolland malet skilderier af regenten til et helt særtillæg i BT.

quote I dronningens tilfælde skal det også være en hyldest

Anne Gyrite Schütt, kunstner

Forsideportrættet er udført med inspiration fra dronningens seneste tale til sit folk – hvor der blev talt både venligt, men også bestemt om at tage sig i agt for coronavirus.

- Det er lige det udtryk, jeg gerne vil fange, for hun er faktisk lidt bestemt og lidt alvorlig forklarer Anne Gyrite Schütt i det hun stopper videoen med talen.

Artiklen fortsætter under billedet

Billedet af Dronning Margrethe med et indgående blik, men et dog let forlegnet smil på læben, i sin tale til folket, pryder forsiden af den billedsamling, som Anne Gyrite Schütt har malet i anledningen af 80-års fødselsdagen.
Billedet af Dronning Margrethe med et indgående blik, men et dog let forlegnet smil på læben, i sin tale til folket, pryder forsiden af den billedsamling, som Anne Gyrite Schütt har malet i anledningen af 80-års fødselsdagen. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Billedet af dronningen med et indgående blik, men et dog let forlegnet smil på læben i sin tale til folket, pryder forsiden af den billedsamling, som kunstneren har malet i anledningen af 80-års fødselsdagen.

- Jeg kan mærke, at jeg har fanget dronningen i det. Man kan have holdninger til, om det er lige det rigtige udtryk, man bryder sig om at se, siger Anne Gyrite Schütt.

Det er ikke første gang, at dronningen er motiv for Anne Gyrite Schütts tegninger. I 1992 tegnede hun en skitse af dronningen på bare to minutter til en reception på Corselitze på Falster.

Ærligt og en hyldest

Denne gang har Anne Gyrite Schütt dog haft bedre tid, og i dag følger der endnu et særtillæg med billeder af dronningen – malet med et helt særligt sæt akvareller, som der kun findes to sæt af i landet:

- Den her æske har jeg købt ved farvehandlen IC Christian Petersen i København. Da jeg købte den, sagde de: Vi havde kun to, og nu har du købt den sidste. Dronningen har købt den første.

Foruden Dronning Margrethe har Anne Gyrite Schütt lavet i tusindvis af skitser og tegninger.

Artiklen fortsætter under billedet

- Om det er dronningen eller en tiltalt i en retssag, skal der være en ærlighed, men i dronningens tilfælde skal det også være en hyldest – uden det bliver udglattet eller for sødt, forklarer Anne Gyrite Schütt.
- Om det er dronningen eller en tiltalt i en retssag, skal der være en ærlighed, men i dronningens tilfælde skal det også være en hyldest – uden det bliver udglattet eller for sødt, forklarer Anne Gyrite Schütt. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

- Det gælder om ikke at være dømmende, forklarer kunstneren som har tegnet skitser ved flere retsmøder af alvorlig karakter.

- Om det er dronningen eller en tiltalt i en retssag, skal der være en ærlighed, men i dronningens tilfælde skal det også være en hyldest – uden det bliver udglattet eller for sødt, forklarer Anne Gyrite Schütt.

Anne Gyrite Schütt er autodidakt billedkunstner og tegner.