Dronningen: Det er tankeløst og hensynsløst at holde fester

En alvorlig situation, som kræver noget af os alle, lød det fra dronningen, som ikke var sen til af revse de, der blæser på myndighedernes anvisninger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hendes Majestæt Dronningen talte tirsdag aften til folket i en kort tale fra Fredensborg Slot, hvor hun kaldte coronavirussen for "en farlig gæst".

quote Nogle holder endda fester. Det er tankeløst og først og fremmest hensynsløst

Hendes Majestæt Dronningen

Indledningsvist talte Dronning Margrethe om den alvorlige situation, som Danmark deler med Europa og resten af verden.

- Nu er dagligdagen sat i stå. Det føles både skræmmende og uvirkeligt, men det er vores nye virkelighed og vi må indse og lære, at det kræver noget af os alle sammen, sagde regenten, som dernæst kom med en appel henvendt til særligt de unge i samfundet:

- Selvfølgelig er det skuffende og ærgerligt ikke at kunne mødes med sine venner - ikke mindst, når man er ung. Men I har jo både tiden for jer og andre måder at mødes på i denne digitale tidsalder. 

Det synes jeg ikke, man kan være bekendt

Ikke kun de unge, men alle aldersgrupper, som trodser rådet om at lade være med at forsamle sig i grupper, fik en opsang fra regenten:

- Man kan stadig se grupper i alle aldre, som opholder sig for tæt sammen. Nogle holder endda stadig fester og runde fødselsdage. Det synes jeg ikke, man kan være bekendt. Det er tankeløst. Og det er først og fremmest hensynsløst, lød det fra dronningen.

I sin tale satte dronningen direkte ord på de liv, som risikerer at gå tabt, hvis ikke smittekæden brydes.

- I den kæde vil mennesker dø. Et barn kan miste sin bedstemor, en datter sin far, en hustru sin mand. Venner vil pludselig ikke være der mere, sagde dronningen og tilføjede:

quote Myndighedernes råd er egentlig ret enkle: Vask hænder. Hold afstand. Undgå fysisk kontakt. Bliv hjemme

Hendes Majestæt Dronningen

- Det er den kæde, vi skal bryde, og som vi kan bryde. Det kan kun ske, når vi alle tænker os om og gør det samme på samme tid – og i rette tid, sagde Dronning Margrethe.

Hun lod samtidig forstå, at det ikke er så svært, at undgå smittespredning af coronavirus:

- Myndighedernes råd er egentlig ret enkle: Vask hænder. Hold afstand. Undgå fysisk kontakt. Bliv hjemme. 

Har indrettet sig efter tiderne

Hendes Majestæt Dronningen aflyste i torsdags fejringen af sin egen 80-års fødselsdag og udsendte samme dag en udtalelse om situationen i Danmark:

- Danmark og verdenssamfundet står netop nu i en meget vanskelig situation. Vi har alle et særligt ansvar for at tage hensyn til hinanden og sammen bidrage til, at Danmark kommer godt igennem de meget store udfordringer, som landet står overfor. Jeg appellerer derfor til, at vi alle følger regeringens og myndighedernes anvisninger og passer på hinanden.

Dronningen udtrykte lige som i aften også her en dybtfølt tak til det danske sundhedspersonale og de myndigheder, institutioner, virksomheder og enkeltpersoner, som udviser stor handlekraft og omsorg for den danske befolkning.

Det er meget ekstraordinært

Sidste gang monarken talte til folket, var da Kong Christian d. X, dronningens farfar, talte til danskerne efter befrielsen i 1945.

Kongehusekspert Michael Bregnsbo, der er lektor ved institut for historie på Syddansk Universitet, kan ikke huske, at noget lignende er sket i dronningens regeringstid.

- Det er meget ekstraordinært. Det er det virkelig. Det skal understrege situationens alvor for dem, der måtte være i tvivl, siger Michael Bregnsbo til Ritzaus Bureau.

Han vurderer, at det har en anden virkning, når det er dronningen, der taler direkte til danskerne i forhold til, hvis det er myndigheder eller politikere.

Ifølge Kongehuset er talen optaget her til eftermiddag på Fredensborg Slot. Dronning Margrethe er ellers kendt for at tale direkte og live til folket i sin nytårstale.