Brænder inde med kartofler - branche skriger på kompensationsordning

Corona-krisen har nu varet så længe, at det for alvor begynder at gøre ondt i fødevarebranchen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Store kasser med kartofler fylder rummet fra gulv til loft hos Skovnæs Kartofler i Maribo.

- Her kan I se et af vores lagre til kartofler. VI har faktisk seks rum som dette, siger Lars Skovdal Pedersen, medejer af Skovnæs Kartofler.

Kasserne er fyldt op med læggekartofler, pakket og klar til at blive eksporteret. Men sådan går det næppe.

- På grund af corona er der ingen afsætning, siger Lars Skovdal Pedersen.

Normalt eksporterer virksomheden 60 procent af kartoflerne til Nordafrika, hvor de blandt andet bliver til pomfritter på hoteller og restauranter. Men lige nu er markedet helt dødt.

- Der er jo ingen turister og ingen restauranter åbne. Så de lokale avlere har ingen brug for læggekartofler, siger han.

Kartoflerne tårner sig op hos Skovnæs Kartofler. Der er nemlig ingen til at aftage dem.
Kartoflerne tårner sig op hos Skovnæs Kartofler. Der er nemlig ingen til at aftage dem. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Kartoflerne kan ikke fryses ned og gemmes til senere. Derfor forventer han, at det ender med et tocifret millionbeløb. Og selvom firmaet nok skal overleve, er det hårdt.

- Det vil kunne mærkes. Det er der ingen tvivl om, siger han.

Bør have hjælp

Virksomheder som Skovnæs Kartofler og andre underleverandører af frostvarer får ikke nok ud af de nuværende hjælpepakker. Det mener man hos erhvervsorganisationen Landbrug og Fødevarer, som efterlyser mere hjælp fra regeringen.

- De brænder inde med deres varer, som ikke kan nedskrives eller afskrives. Og selvom man kasserer varerne, så er der fortsat faste udgifter. Derfor skal de ind under kompensationsordningerne, siger direktør for erhvervspolitik, Morten Boje Hviid.

I andre EU-lande har staten eksempelvis opkøbt lagre med kartofler og brugt dem til dyrefoder eller biogas. Det kunne også være en idé herhjemme, mener Lars Skovdal Pedersen.

- Vi er villige til at tage et tab. Men det er stort. Det var noget andet, hvis det var en vare, man kunne lægge på lager. Men det er ikke en mulighed her.

Kartofler
Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Erhvervsministeriet skriver i en mail, at der med de gældende kompensationsordninger er sikret hjælp til de virksomheder, der brænder inde med store varelagre.

Foreløbig kan Skovnæs Kartofler kun håbe på, at corona-situationen snart vender, og der kommer gang i eksporten. For lige nu er de mange fyldte kasser et frustrerende syn.

- Det er sørgeligt, men sådan er det, siger Lars Skovdal Pedersen.