Erhvervsdrivende glæder sig over coronapas: - Det handler om at få gang i økonomien igen

Om tre-fire måneder håber regeringen, at der er udviklet digitalt coronapas, der blandt andet kan benyttes til erhvervsrejser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Onsdag morgen præsenterede regeringen sine planer om at udvikle en teknologisk løsning, der kan bruges, når Danmark åbnes op igen.

Et såkaldt coronapas. 

Regeringen er blevet enige med erhvervslivet om, at coronapasset også skal kunne fungere digitalt, og det har først og fremmest til formål at hjælpe erhvervs- og kulturlivet, som lider under coronakrisen.

Idéen vækker begejstring hos Odin Engineering i Slagelse, der blandt andet laver specialmaskiner.

- Vi har jo folk, som rejser rundt og servicerer vores kunder, og så har vi projektledere, der vil kunne få gavn af sådan et vaccinepas. Det er måske 10-12 stykker i alt, fortæller Mads Strøjer Rasmussen.

Odin Engineering i Slagelse laver specialmaskiner
Odin Engineering i Slagelse laver specialmaskiner Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Fordel for danske virksomheder

Også direktør i Erhvervshus Sjælland, Mads Kragh, ser positivt på idéen, som han mener kan være afgørende for dansk konkurrenceevne.

- Hvis et vaccinepas betyder, at man kan rejse friere i Europa eller verden, vil det være en kæmpe fordel for virksomheder her i området, siger han.

- For mig at se er den absolut største gevinst, at virksomheder får mulighed for at rejse på tværs af landegrænser. Jo før, jo bedre. Det handler om at få gang i økonomien igen. Det er jo den, vi lever af, siger Mads Kragh.

Men hvorfor er det så vigtigt at rejse ud hurtigst muligt? 

Ifølge Mads Kragh er online kommunikation ikke nødvendigvis dækkende for virksomhedernes kunde- og leverandørrelationer.

- Et er virksomheder, der skal ud og have kundekontakt. Hvis du sælger fødevarer til udlandet, kan du godt have kontakt med dine kunder online. Men noget af det handler også om at tage ud og møde kunderne der, hvor de er, siger han. 

Mads Kragh vurderer, at coronapasset kan få afgørende betydning for dansk konkurrenceevne
Mads Kragh vurderer, at coronapasset kan få afgørende betydning for dansk konkurrenceevne Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Skal cleares med udlandet

Hos Knudsen Extrusion i Præstø, der producerer slanger, rør, fladbånd og profiler i termoplast og eksporterer 60-65 procent til både EU-lande og lande uden for EU, er udlandsrejser en vigtig del af virksomhedens kundepleje.

- Det er typisk mig selv, der har rejseaktiviteten. Jeg rejser ud og diskuterer salg og udvikling med kunder i udlandet. Vi står ikke for at installere eller vedligeholde de varer, vi eksporterer, siger Peter Rosenkrands, der er direktør i Præstø-virksomheden.

Trods begejstringen er direktøren alligevel spændt på, om coronapasset kan få international anerkendelse.

quote Vi kan ikke bruge det til noget som helst, hvis det ikke er aftalt med resten af verden.

Mads Strøjer Rasmussen, Direktør i Odin Engineering

- Spørgsmålet er jo, om vores kunder vil acceptere at få besøg af os, hvis vi har et vaccinepas. Det ved man jo ikke, før man ringer til dem og fortæller, at man er vaccineret. Og så må man se, hvordan de vil reagere. Her er det jo helt afgørende, at det bliver gjort på EU-plan, så man ved i udlandet, at man kan have tiltro til sådan et vaccinepas, siger Peter Rosenkrands. 

Stadig usikkert hvordan passet skal bruges

Samme spørgsmål stiller Odin Engineering.

- For os vil det hjælpe os meget, fordi vi vil kunne komme ud til vores kunder. Men vi kan ikke bruge det til noget som helst, hvis det ikke er aftalt med resten af verden. Det skal være internationalt gældende, siger direktør Mads Strøjer Rasmussen.

Når coronapasset er helt på plads, skal regeringen og erhvervslivet diskutere, hvordan det kan bruges. Det vil afhænge af, hvordan smittesituationen er til den tid, siger fungerende finansminister, Morten Bødskov (S).

Læs også
Digitalt coronapas er på vej til danskerne
Læs også
Digitalt coronapas er på vej til danskerne

- Det handler om, at vi som land udnytter de teknologiske fordele, vi har. Vi kan blive blandt de første i verden, der har det og kan vise det til resten af verden, siger Morten Bødskov.


Nyhedsoverblik