Borgere protesterer mod planer om højhuse i Maribo

Mange borgere har valgt at skrive under på, at de ikke vil have højhuse på op mod 30 meter ved Sundhedscentret i Maribo.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er langtfra alle, der jubler over forslaget om at placere tre højhuse på henholdsvis 21, 24 og 27 meter ved Sundhedscentret i Maribo.

Én af dem er Lone Minkkinen, der har oprettet en underskriftsindsamling på skrivunder.net, hvor man kan tilkendegive sin modstand mod de foreslåede højhuse.

- Man kan skrive under digitalt, og så går jeg også rundt fra hus til hus og samler ind. Jeg tror, at vi er oppe på omkring 400 underskrifter nu, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Lone Minkkinen bor selv tæt på det foreslåede byggeri. Privatfoto
Lone Minkkinen bor selv tæt på det foreslåede byggeri. Privatfoto

Ifølge Lone Minkkinen er der en skøn, grøn og charmerende atmosfære i Maribo, som hun frygter vil blive ødelagt, hvis planerne om de tre højhuse bliver ført ud i livet.

- Det er ikke, fordi der er modstand mod at bygge flere boliger – for det mangler vi. Der er modstand imod, at man bygger alt for stort og højt uden at have naturen eller lokalplanerne med i sine overvejelser, forklarer Lone Minkkinen.

Politikerne er begejstrede for nyt byggeri

Borgernes protester kommer, fordi et enigt byråd i Lolland Kommune har sendt et idéoplæg om tre højhuse i Maribo i høring frem til den 14. februar.

Hvis planerne bliver vedtaget, skal de tre høje huse bygges ved Søndre Boulevard, hvor de tidligere sygeplejerboliger ved Sundhedscentret i Maribo lå.

quote Når man køber hus, så kigger man jo på lokalplanen for at se, hvad der kommer, og hvad der er, og hvad man må. Derfor er det jo lidt af et chok, når man lige pludselig vil tillade tre bygninger i op til 30 meters højde

Lone Minkkinen, initiativtager til underskriftsindsamling 

Det er entreprenør Torben Skab og Boligforeningen Lolland, der står bag ideen til nybyggeriet, der skal rumme i alt 92 ejer- og lejeboliger fordelt på de tre ejendomme.

- Jeg har fået et stigende antal tilkendegivelser fra borgere, der er interesseret i netop denne type boliger med attraktiv beliggenhed. Der er en efterspørgsel fra velhavende borgere, lød det fra borgmester Holger Schou Rasmussen (S) i slutningen af november.

Flere forhindringer

Der er dog stadig en del ting, der skal falde i hak, før forslaget kan blive til virkelighed.

Bliver højhusene placeret på den tiltænkte adresse, vil de blandt andet ligge kun 60 meter fra Maribosøerne, der er et Natura 2000-område.

I november fastslog formand for Teknikudvalget, Gert Mortensen (S), derfor, at der skal laves en miljørapport for at sikre, at alle forhold omkring påvirkningen af området bliver undersøgt til bunds.

Derudover kræver byggeriet både en ny kommuneplanramme samt en ny lokalplan for området.

quote Vores huse vil falde i værdi, hvis de overhovedet vil kunne sælges

Lone Minkkinen, initiativtager til underskriftsindsamling 

Ifølge den nuværende kommuneplanramme er det nemlig kun tilladt at bygge huse i to etager med en højde på max 8,5 meter. Samtidig tillader den nuværende lokalplan kun, at de eksisterende gamle sygeplejerboliger må nedrives, og altså ikke at der må bygges nyt.

Ændring af lokalplan vækker vrede

Det er især udsigten til en ændring af kommunalplanrammen og lokalplanen, der oprører borgerne i området.

- Når man køber hus, så kigger man jo på lokalplanen for at se, hvad der kommer, og hvad der er, og hvad man må. Derfor er det jo lidt af et chok, når man lige pludselig vil tillade tre bygninger i op til 30 meters højde, forklarer Lone Minkkinen.

Lone Minkkinen bor selv nær det tiltænkte byggeri, og hun forklarer, at højhuse af denne størrelse vil komme til at lægge husene på både Søndre Boulevard og Revshalevej i skygge. Samtidig vil beboerne på Østervang få ødelagt hele deres udsigt.  

- Vores huse vil falde i værdi, hvis de overhovedet vil kunne sælges, siger Lone Minkkinen.  

Lone Minkkinen fortsætter sin underskriftindsamling frem til den 13. februar, hvor hun vil aflevere alle indsigelserne til kommunen. 

- Vi har brug for så mange som overhovedet muligt, og jeg opfordrer virkelig folk til at skrive under, siger hun.