¨

Begejstret politiker: - Højhuse med et kirsebær på toppen

Et enigt byråd i Lolland Kommune går videre med planer om tre højhuse med søudsigt i Maribo.

Sdr. Boulevard set fra Grønning

Skal det flade Lolland for alvor rage op i landskabet?

Det bliver borgerne nu spurgt om. Et samlet byråd besluttede torsdag aften på sit møde i Nakskov at sende et idéoplæg om tre højhuse i Maribo i høring.

Der blev skruet op for begejstringen, da Venstres Tobias Dinesen kom med sin vurdering af bygge-planerne:

- Denne her sag er et eksempel på netop det, vi eftersøger her i byrådet: Både attraktive lejeboliger og ejerboliger. Og så får vi lige også et kirsebær på toppen med tre penthouselejligheder, som kan få beboere på Teglholmen i København til at overveje, om de har bosat sig det rigtige sted, sagde han.

Beboerne får jo en fantastisk udsigt ud over søerne

Gert Mortensen (S), formand for Teknikudvalget

Borgmester Holger Schou Rasmussen (S) var ikke oppe i helt samme højder.

- Jeg har fået et stigende antal tilkendegivelser fra borgere, der er interesseret i netop type boliger med attraktiv beliggenhed. Der er en efterspørgsel fra velhavende borgere, lød det fra borgmesteren.

Formand har fået en del kærestebreve

Hvis planerne bliver til virkelighed, skal de tre huse bygges ved Søndre Boulevard, hvor de tidligere sygeplejerboliger ved Sundhedscentret i Maribo lå. Det er entreprenør Torben Skab og Boligforeningen Lolland, der står bag ideen til nybyggeriet.

De tre højhuse på syv, otte og ni etager kan måske ikke ligefrem betegnes som skyskrabere, men med en højde på op til 30 meter kommer de til at rage op over de fleste boligejendomme i vores område.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sdr. Boulevards højhuse set fra Grønning. Det er en foreløbig illustration.  Foto: Dall & Lindhardtsen

Planerne har allerede vakt opmærksomhed i lokalområdet. Gert Mortensen (S), der er formand for Teknikudvalget, afslørede, at han allerede havde fået en hel del kærestebreve fra borgere. Og det var ikke dem alle sammen, der var lige kærlige.

Det er et projekt, der vil skille vandene

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester

- Der er nogen, som synes, der er et fantastisk projekt, men der er også beboere fra området, der ikke har lyst til at blive naboer til højhusene, sagde Gert Mortensen.

Vil ligge tæt op ad Maribosøerne

Det er meningen, at de tre ejendomme skal rumme både ejer- og lejelejligheder. Øverst bliver der altså lokket med penthouselejligheder med udsigt ud over Maribosøerne og en golfbane lige om hjørnet.

Bliver de tre nye højhuse en realitet, vil de komme til at ligge blot 60 meter fra Maribosøerne, der er et Natura 2000-område.  

- Beboerne får jo en fantastisk udsigt ud over søerne. Men netop fordi husene bliver naboer til et Natura 2000-område, så er det min og forvaltningens vurdering, at der skal laves en miljørapport, så vi får undersøgt alle forhold til bunds, fastslog Gert Mortensen.

Artiklen fortsætter under billedet.

En såkaldt situationsplan, hvor man kan se, hvor højhusene kan komme til at ligge ved Sdr. Boulevard. Foto: Dall & Lindhardtsen

Selv om det var et enigt byråd, der besluttede at sende idéoplægget i offentlig høring, så var der også kritiske røster. Leo Christensen (Lokallisten) var bekymret for, at de høje bygninger vil blokere for sollyset ned til de omkringliggende boliger. 

Borgmester: - Det vil skille vandene

Husene er tegnet med hvide overflader i projektforslaget. Det havde Henning A. Rasmussen (Din Stemme) en kontant mening om:

- De hvide kasser ligner noget, en arkitekt i det gamle Østtyskland kunne have tegnet. De passer slet ikke ind i det eksisterende område, lød hans vurdering.

Facaden på to af bygningerne, hvor penthouselejlighederne ses. Kirsebærret på toppen, som Venstres Tobias Dinesen udtrykte det. Foto: Dall & Lindhardtsen

Det er lang vej til, at projektet kan blive til virkelighed.  Byrådets beslutning er bare det første lille skridt. Nu skal idéoplægget ud i offentlig høring i otte uger. Der skal også holdes borgermøde i januar eller februar om projektet.

- Det er et projekt, der vil skille vandene. Jeg håber både tilhængere og modstandere kommer på banen i den høringsperiode, vi skal igennem. Men det er klart, at hvis der er 6.000 borgere i Maribo, der siger, det vil de ikke have, så bliver byggeriet ikke til noget, sagde borgmester Holger Schou Rasmussen.

Hvis byggeplanerne slipper igennem den første høring, skal der senere udarbejdes tillæg til kommuneplanen og lokalplan med ny høringsperiode og klagemuligheder.

Hvis man vil have en fornemmelse af, hvor høj den højeste af de tre bygninger bliver, så er den ombyggede kornsilo på kajkanten i nabobyen Sakskøbing en mulighed. Med sine 10 etager med lejligheder, når den op på 36 meter.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App