Bisonokser flytter fra Knuthenborg efter farlig jagt på gode fotos

Bisonerne er flyttet fra Merritskov ved Knuthenborg til Jylland. Tidligere har godset advaret gæster om at gå for tæt på de tonstunge dyr.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I godt fire år har der gået bisonokser rundt i Merritskov på Lolland, som er ejet af Knuthenborg Gods. 

Men nu er det slut. 

De fem bisoner er flyttet væk fra skoven på Lolland til Tofte Skov i Lille Vildmose, der er beliggende i Himmerland i Nordjylland.

Det skriver Folketidende.

Ifølge avisen fik Knuthenborg Gods oprindeligt tre europæiske bisoner til Merritskov, hvor de sammen med vildsvin skulle give en større biodiversitet i skoven.

quote Det har været en udfordring med sikkerheden omkring skovens gæster

Jakob Palm Nielsen, godschef

Imens dette projekt er lykkedes godt, så er det derimod gået mindre godt for gæsterne med at holde afstand til de store dyr, som hører hjemme i den tungeste vægtklasse blandt dyr på europæisk landjord.

- Det har været en udfordring med sikkerheden omkring skovens gæster, siger godschef Jakob Palm Nielsen til Folketidende – men der er aldrig sket ulykker i skoven.

Knuthenborg har tidligere oplyst til TV2 ØST, at de fuldvoksne bisoner vejer op til et ton og kan blive to meter høj.

Flytningen handler derudover også om at undgå indavl blandt bisonerne, der siden 2017 er blevet til fem, oplyser Jakob Palm Nielsen til Folketidende.

Advarsel til gæster

Foruden bisonerne blev der i 2017 også sat vildsvin ud i Merritskov.

Som TV2 ØST tidligere har kunnet fortælle, har Knuthenborg Gods oplevet, at gæsterne i skoven har svært ved at respektere henstillingen om at holde afstand til dyrene.

Derfor blev der i januar 2021 rettet en advarsel til skovgæsterne om at bevæge sig for tæt på de store dyr.

- Vi har i de seneste par uger kunnet se, at der har været nogle mennesker, som har været tættere på bisonokserne end 100 meter. Og nogle lader deres hunde løbe frit, og det må man ikke, forklarede kommunikationschef Camilla Ellehammer Haxgart dengang til TV2 ØST.

Bisoner i Merritskov
Bisoner i Merritskov Foto: Rasmus Lyngsøe

Det har navnlig været jagten på det gode billede, som har fået besøgende i skoven til at gå for tæt på dyrene.

- Det kan være direkte livsfarligt for de besøgende, som følger dyrene ind på deres område, men også for de mennesker, som man potentielt jager dyrene ud til. Det stresser også dyrene utrolig meget. De har deres fristeder, og dem skal man respektere.

Læs også
Invasion af skovgæster sender dyr på flugt: - Sidste weekend vil jeg kalde undtagelsestilstand
Læs også
Invasion af skovgæster sender dyr på flugt: - Sidste weekend vil jeg kalde undtagelsestilstand

Imens bisonerne nu er flyttet til Himmerland, så vil man fortsat kunne møde vildsvin i skoven, hvor der er offentlig adgang.

For et år siden beskrev Camilla Ellehammer Haxgart fra Knuthenborg Gods følgende forholdsregler omkring klovdyrene, der vejer omkring 100 kilo og kan blive 120 centimeter høje:

- Snart får vildsvinene unger, og de har det som udgangspunkt fint med publikum – men kun på afstand, og ikke udenfor de afmærkede stier. En so, der føler sig truet, kan i værste fald også være livsfarlig.


Nyhedsoverblik