¨

Bagermester risikerer bødestraf - ansat fik skåret fire fingre af i brødskærer

Pabst Bakery på torvet i Maribo. Foto: Lasse Skovgaard - TV2 ØST

Ejeren af en bagerforretning i Maribo risikerer at blive straffet med en bøde, efter en ansat fik skåret fire fingre af i en brødskærer.

En ung bagerjomfru ved Pabst Bakery i Maribo kom i slutningen af juli alvorligt til skade under arbejdet i bagerforretningen.

Den 22-årige kvinde fik fire fingre skåret af, mens hun anvendte en brødskæremaskine. Ifølge politiet blev hendes fingre kørt af næsten helt nede ved håndroden.

Kvinden blev efter ulykken fragtet til Odense Universitetshospital i en lægehelikopter.

Lignende sager om arbejdsulykker bliver normalt afgjort med bødestraf til den ansvarlige ejer af virksomheden

Casper Andersen, politikommissær ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Samme dag anlagde Arbejdstilsynet bagerforretningen et besøg, hvor de blandt andet skulle se, om alle sikkerhedsregler på arbejdspladsen er overholdt.

Afbryder til brødskærer virkede ikke

Men ifølge Arbejdstilsynets besøgsrapport var sikkerhedsreglerne langt fra overholdt. Det viser sig blandt andet, at en afbrydermekanisme til brødskæremaskinen, som den 22-årige kvinde brugte, ikke virkede.

- Den ansatte havde anvendt en brødskæremaskine, hvor en lågesvits til afbrydelse af maskinen ikke virkede. Virksomheden var bekendt med, at lågesvitsen ikke virkede, skriver Arbejdstilsynet i besøgsrapporten.

- Ved besøget oplyste virksomheden, at lågesvitsen ikke havde virket i flere måneder, tilføjer Arbejdstilsynet.

I besøgsrapporten fremgår det desuden, at virksomheden oplyste til Arbejdstilsynet, at brødskæremaskinen blev repareret, når den gik i stykker, og at der godt kunne gå et par år imellem. Pabst Bakery har heller ikke nogen serviceaftale på maskinen.

- Virksomheden oplyste, at de ikke havde nogen brugsanvisning til maskinen, skriver Arbejdstilsynet.

Derfor får Pabst Bakery tre påbud. Det betyder blandt andet, at bagerforretningen ikke må anvende brødskæremaskinen, før de sikkerhedsmæssige mangler er udbedret. Desuden skal Pabst Bakery have et lovpligtigt eftersyn af maskinen, før de ansatte må bruge den til at skære brød igen.

Risikerer bødestraf

Arbejdstilsynet har sidenhen meldt bagerforretningen til politiet.

- Vi har for kort tid siden fået en indstilling fra Arbejdstilsynet, og nu skal ejeren af bageriet afhøres, siger Casper Andersen, politikommissær ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Det har ramt en meget nær ven, og det er ikke til at holde ud

Marc Pabst, ejer af Pabst Bakery

Han vurderer, at bagermesteren sandsynligvis ender med at blive straffet med en bøde.

- Lignende sager om arbejdsulykker bliver normalt afgjort med bødestraf til den ansvarlige ejer af virksomheden, siger Casper Andersen, der dog understreger, at ingen personer på nuværende tidspunkt er sigtet i sagen.

- Jeg kan ikke sige, hvor stor en eventuel bøde vil være, for jeg kender ikke til nogen lignende sager. Det er en trist sag, men jeg kender ikke til nogen fortilfælde, siger Casper Andersen.

Bagermester gav selv førstehjælp

Bagermesteren er tidligere blevet afhørt i sagen. Det skete i selve bagerforretningen, da politiet sammen med Arbejdstilsynet besøgte ulykkesstedet i slutningen af juli.

TV2 ØST var efter arbejdsulykken i skriftlig kontakt med Marc Pabst, der ejer Pabst Bakery.

- Jeg var selv til stede og udførte førstehjælp. Det har ramt en meget nær ven, og det er ikke til at holde ud, skrev Marc Pabst.

Bagermestren ventes at blive afhørt i den kommende uge.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App