Arkiv leder efter møbler fra gammelt skibsværft

Nakskov Lokalhistoriske Arkiv søger møbler og modelskibe til deres nye læsesal, som skal værne om fortællinger fra det gamle skibsværft.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Nakskov Lokalhistoriske Arkiv efterlyser i disse dage både møbler og et modelskib på Facebook

- Vi har iværksat en stor renovering af arkivet og er ved at etablere en meget spændende læsesal, som skal være et område, hvor vi fortæller de menneskelige fortællinger om Nakskov Skibsværft, siger Heidi Pfeffer, der er arkivleder i Nakskov Lokalhistoriske Arkiv. 

Arkivleder i Nakskov Lokalhistoriske Arkiv, Heidi Pfeffer, fortæller om, hvordan der både blev bygget borde, stole, senge til skibe på Nakskov Skibsværft. Nu leder de efter møbler fra værftet til ny læsesal.
Arkivleder i Nakskov Lokalhistoriske Arkiv, Heidi Pfeffer, fortæller om, hvordan der både blev bygget borde, stole, senge til skibe på Nakskov Skibsværft. Nu leder de efter møbler fra værftet til ny læsesal. Foto: Nakskov Lokalhistoriske Arkiv

Her er det ønsket, at gæster skal komme og sidde i de originale møbler fra forskellige skibe, der blev bygget på værftet.

- Det, at man kan sidde i de originale møbler, kan give et ekstra lag på fortællingen om, hvordan arbejdslivet var på Nakskov Skibsværft. Møblerne er i sig selv en genstand og en fortælling om værftets funktion. Der var et stort møbelværksted som lavede borde, stole, senge, siger Heidi Pfeffer.

Nakskov Lokalhistoriske Arkiv mangler stadig henvendelser fra folk, der vil donere møbler fra skibsværftet.

Læs også
Over 200 historiske billeder af gammelt skibsværft udgives i ny bog: - Det er ren nostalgi
Læs også
Over 200 historiske billeder af gammelt skibsværft udgives i ny bog: - Det er ren nostalgi

- Vi har fået henvendelser, men ikke på det, vi har efterlyst. Vi har fået afleveret et meget stort træskærerarbejde, der sad ombord på et skib, der hed M.S Mombasa, som var bygget på værkstedet i 1950, og det motiv, der er på træet viser Nakskov og Nakskov Skibsværft, så det skal med på læsesalen, siger Heidi Pfeffer.

Nakskov Skibsværft blev grundlagt i 1916 og fungerede frem til 1987.

Fra rustbanker til sygehusdirektør

Viggo Vestergaard fra Nakskov bakker op om den nye læsesal.

- Det er en rigtig god idé. Jeg synes også, at Nakskov Skibsværft har været en dominerende arbejdsplads dernede i over 70 år. Med den arbejdskraft og økonomi, som byen har haft glæde af, skal man virkelig have fokus på, hvad den store virksomhed har gjort af gode ting for Nakskov, siger Viggo Vestergaard.

Han startede på skibsværftet i 1968 som rustbanker, da han var blot 18 år gammel. 

Viggo Vestergaard fra Nakskov startede som rustbanker på Nakskov Skibsværft i 1968. Blot 18 år gammel.
Viggo Vestergaard fra Nakskov startede som rustbanker på Nakskov Skibsværft i 1968. Blot 18 år gammel. Foto: Nakskov Lokalhistoriske Arkiv

- Det var en god tid, fordi jeg kom ud i nogle miljøer, som jeg ikke nogensinde havde forestillet mig at havne i. Der var virkelig et sammenhold mellem os rustbankere på ti mand, siger Viggo Vestergaard og fortsætter:

-  Det gik ud på, at vi skulle ned i tankene i bunden af skibet, så vi kravlede derned og skulle banke rust af med bukkede hoveder, og jeg sad med en pighammer og bankede på svejsningerne. Der var et lille mandehul i hver ende, som var det eneste sted, vi kunne få luft fra. Og det eneste lys, vi havde, kom fra en karbidlygte. Vi sad dernede i otte timer om dagen, siger Viggo Vestergaard.

Han var i første omgang på værftet i otte måneder og vendte tilbage igen i 1974 og fik en kontorstilling indtil 1980. Viggo Vestergaard endte dog med at gøre karriere et helt andet sted, nemlig på Nakskov sygehus, hvor han blev sygehusdirektør.

En yngre Viggo Vestergaard, der først arbejdede på Nakskov Skibsværft som rustbanker, men senere vendte tilbage og fik en kontorstilling.
En yngre Viggo Vestergaard, der først arbejdede på Nakskov Skibsværft som rustbanker, men senere vendte tilbage og fik en kontorstilling. Foto: Nakskov Lokalhistoriske Arkiv

I dag bor han på Frederiksberg, er 72 år gammel og pensioneret. 

En stor del af Nakskovs historie

En anden borger, der tidligere har arbejdet på værftet er 78-årige Einer Hedensten Hansen fra Nakskov.

Han synes, det er vigtigt at lave en læsesal som den, de er ved at etablere i Nakskov Lokalhistoriske Arkiv.

- Det er jo en meget stor del af Nakskovs historie. Fra da det startede i 1916 til de sluttede, siger Einer Hedensten Hansen.

Einer Hedensten Hansen arbejdede på Nakskov Skibsværft i 21 år. Han startede ud som lærling og blev senere undermester.
Einer Hedensten Hansen arbejdede på Nakskov Skibsværft i 21 år. Han startede ud som lærling og blev senere undermester. Foto: Privatfoto

Han startede som voksenlærling på værftet i 1966, blot 21 år gammel. Det var efter, han havde tjent i værnepligten. Før arbejdet på værftet havde han været i den kongelige livgarde og blandt andet været i Gaza.

- Jeg kunne virkelig godt lide at arbejde på værftet. Jeg har lært rigtig meget. Det var på mange måder en rigtig god arbejdsplads, synes jeg. Det kunne dog godt være lidt barskt, fordi det var en kold arbejdsplads uden varme på værkstederne, Einer Hedensten Hansen.

Læs også
Nakskov Værfts historie bliver bevaret gennem fortællinger
Læs også
Nakskov Værfts historie bliver bevaret gennem fortællinger

Han endte med at arbejde på værftet i 21 år, hvor han blev en såkaldt undermester.

- Der fordelte jeg arbejdet i udrustningsafdelingen. Når man gør skibet færdigt og sejler prøvetur, inden skibet bliver afleveret, siger Einer Hedensten Hansen.

Han forlod værftet, et par måneder før det lukkede, hvor han blev værkfører i Poul Ree i Stokkemarke. Efter det gik konkurs, blev han formand for Nakskov havn. I dag bor han stadig i Nakskov. 

Både Viggo Vestergaard og Einer Hedensten Hansen har planer om at besøge den nye læsesal.

Har du eller nogen, du kender, modelskibe eller inventar fra Nakskov Skibsværft, er Nakskov Lokalhistoriske Arkiv meget interesserede i at tage imod det. 







Nyhedsoverblik