¨

Arkæologer finder 5.000 år gamle fodspor fra lille person

Det er disse to aftryk af højre fod, som arkæologer har fundet på Lolland.

Arkæologer fra Museum Lolland-Falster har fundet to menneskefodspor ved Rødbyhavn i forbindelse med udgravninger ved et 5.000 år gammelt fiskeanlæg.

Arkæologer har fundet to tydelige menneskefodspor under udgravninger ved Rødbyhavn.

- Vi har fundet to tydelige aftryk af to højre fødder. Det ligner én, der har stået og lavet noget med et fiskegærde, som har skullet have bedre balance og så er rykket lidt højre, siger Bjørnar Måge, museumsinspektør og udgravningsleder hos Museum Lolland-Falster.

Fundet sker i forbindelse med udgravninger ved et 5.000 år gammelt fiskegærde på Lolland.

Ligesom vi oplever stormflode i dag, så har vejret også påvirket dem dengang

Bjørnar Måge, museumsinspektør og udgravningsleder hos Museum Lolland-Falster

Arkæologer har tidligere i 2014 fundet fodspor samme sted, og dengang kom det på listen over de 10 mest betydningsfulde arkæologiske fund i Danmark.

Nu er det igen lykkedes dem at finde 5.000 år gamle fodspor.

- Aftegningerne er tydelige at se. Personen har lige korrigeret sin stilling en smule. Det stammer fra nogle mennesker, der har været ude i fjorden og arbejde med fiskegærdet, siger udgravningsleder Bjørnar Måge.

Artiklen fortsætter under billedet.

 

Ud fra udgravningerne har arkæologerne en formodning om, at der er kommet et sandlag hen over fiskegærdet. Det vil sige, at der formodentlig har været en storm.

- Dengang var der også variation i vejr og vind, og det har påvirket deres liv. Fiskeanlægget har formentlig været i stykker eller delvis i stykker, og så har de skullet lave det. Ligesom vi oplever stormflode i dag, så har vejret også påvirket dem dengang, siger Bjørnar Måge.

Stammer fra de samme mennesker

Arkæologerne er overbeviste om, at fodsporene er 5.000 år gamle, fordi de har dateret fiskegærdet, som ligger i samme lag. De lag, som de afdækker nu, har været dækket til med cement de sidste 5.000 år.

I 2014 da arkæologerne sidst fandt fodspor samme sted, mente de, at de stammer fra en størrelse 42 og en størrelse 36.

Det her er et fund som pædagogisk har meget stor betydning, fordi det giver en personlig kontakt til et forhistorisk menneske

Bjørnar Måge, museumsinspektør og udgravningsleder hos Museum Lolland-Falster

- Det er formodentlig de samme mennesker. Det, vi finder nu, er i bund og grund udtryk for samme episode – vi er bare rykket lidt længere mod vest, siger Bjørnar Måge.

- Det her må være den lille person, så vidt jeg kan se.

Et fund, der giver os en personlig kontakt

Ifølge museumsinspektøren har et fund som denne afgørende betydning.

- Det interessante ved det er, at man kan se aftryk efter handlinger, der skete for 5.000 år siden. Vi kan se, at de har gået rundt, og så kan man levendegøre den historie. Selvom det ikke er overraskende, at de havde fødder i stenalderen, det vidste vi jo godt, så er det sjove jo, at det giver os en anden forståelse, siger Bjørnar Måge.

- Det bliver helt personligt – de har gået der, de har sat spor – det kan vi alle identificere os med.

Nu måler de sporene op, renser dem, fotograferer dem og leder efter nye spor i dybere lag.

- Det her er et fund som pædagogisk har meget stor betydning, fordi det giver en personlig kontakt til et forhistorisk menneske, siger Bjørnar Måge.

- Man kan begynde at reflektere over, hvor mange af vores fodaftryk, der vil være i jorden om 5.000 år? Det er nok ikke ret mange, siger han.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App