28 russiske arbejdere blev anholdt - nu er de frikendt

En sag om 28 russiske søfolk, der var tiltalt for at arbejde illegalt på byggeriet af Femern Bælt Tunnelen, er netop blevet afgjort ved Østre Landsret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Østre Landsret har netop frikendt 28 russiske søfolk, der stod tiltalt for illegalt arbejde på Femern Bælt-byggeriet.

De 28 søfolk var tiltalt for manglende arbejdstilladelse i forbindelse med deres arbejde ombord på to russisk indregistrerede slæbebåde i dansk søterritori­um.

Det oplyser Østre Landsret.

Søfolkene blev anholdt for to år siden under en politiaktion ud for Rødbyhavn.

Tidligt om morgenen den 9. marts 2021 stævnede to af Forsvarets skibe ud fra Rødbyhavn. Ombord var 20 betjente, og kursen var sat mod to russiske slæbebåde.

Udlændingestyrelsen udviste få dage efter anholdelserne de russiske søfolk. De har således heller ikke været til stede under retsmødet, da de er udvist af landet og nægtet indrejse i to år i alle 27 lande i Schengensamarbejdet heriblandt Danmark.
Udlændingestyrelsen udviste få dage efter anholdelserne de russiske søfolk. De har således heller ikke været til stede under retsmødet, da de er udvist af landet og nægtet indrejse i to år i alle 27 lande i Schengensamarbejdet heriblandt Danmark. Foto: TV2 ØST

Slæbebådene blev eskorteret til Rødbyhavn, hvor i alt 28 russere blev anholdt og sigtet for illegalt arbejde, da de hverken havde arbejds- eller opholdstilladelse i Danmark.

Ifølge Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi havde de russiske søfolk til opgave at bugsere flyde­pram­me med opgravet materiale i forbindelse med anlæggelsen af en ny arbejdshavn.

De to slæbebåde – Conwenna og Trewenna – med mandskab havde op til politiaktionen opholdt sig i flere uger i dansk søterritori­um.

Arbejdet blev udført på vegne af Boskalis, der det ene af to hollandske selskaber i konsortiet FBC, som står for byggeriet af Femern Bælt-tunnelen på vegne af det statsejede Femern A/S.

Forsvarer: Søfolk var fritaget

Der har under sagen været enighed om, at sømændene forud for anholdelsen kun havde været i land ved påmønstring, oplyser retten.

Ifølge statsanklager Rikke Jensen havde slæbebådene i forbindelse med byggeriet fast ophold i dansk farvand – og det kræver ifølge dansk lov, at den udenlandske besætning har en dansk arbejdstilladelse.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har tidligere oplyst, at mandskabet på de to slæbebåde forud for anholdelserne deltog i byggeriet af den nye arbejdshavn på Femern-byggeret. Ifølge politiet havde sagen på dette tidspunkt været efterforsket gennem lang tid i tæt samarbejde med Styrelsen for International Rekruttering og Integration.
Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har tidligere oplyst, at mandskabet på de to slæbebåde forud for anholdelserne deltog i byggeriet af den nye arbejdshavn på Femern-byggeret. Ifølge politiet havde sagen på dette tidspunkt været efterforsket gennem lang tid i tæt samarbejde med Styrelsen for International Rekruttering og Integration. Foto: TV2 ØST

Men den udlægning er forsvarer Niels Jørn Friborg ikke enig i, og under landsretsmødet i marts sagde han:

- Besætningsmedlemmerne var søfolk og udførte arbejde, der var nødvendigt for skibets drift, og så er man fritaget for arbejdstilladelse, hvis man i en kortere periode opholder sig det samme sted.

Uenighed blandt dommerne

Sagen var i sommeren 2021 for retten i Nykøbing Falster – og her blev samtlige 28 søfolk frikendt.

Statsadvokaten valgte efterfølgende at anke dommen til Østre Landsret, som nu har stadfæstet byrettens afgørelse.

Landsretten oplyser, at landsretsdommerne var enige om konklusionen – men dog uenige om baggrunden for den.

Et flertal af landsrettens to dommere påpeger således, at søfolk ifølge udlændingeloven og udlændingebekendtgørelsen skal have en arbejdstilladelse ved arbejde på dansk søterritorie og kontinentalsokkel.

Anholdelserne af de russiske søfolk skete under en omfattende politiaktion, hvor også to fartøjer fra Forsvaret deltog.
Anholdelserne af de russiske søfolk skete under en omfattende politiaktion, hvor også to fartøjer fra Forsvaret deltog. Foto: TV2 ØST

Ifølge disse dommere er der dog både en række undtagelser for netop sømænd, samt uklarhed om regelgrundlaget som gør, at der ikke er det fornødne sikre grundlag for at straffe for manglende arbejdstilladelse i den konkrete situation, lyder det i dommen.

Et mindretal af landsrettens dommere mener derimod ikke, at kravet om arbejdstilladelse i udlændingeloven omfatter udenlandsk personale på udenland­ske skibe. De mente heller ikke, at det arbejde sømændene udførte var omfattet af udtrykket arbejder på søterri­toriet i udlændingebekendtgørelsen, hvorfor der af denne grund skal ske frifindelse af sømændene.

En enkelt af sømændene blev af en enig landsret frifundet for en tiltale for at have opholdt sig her i landet uden gyldigt visum.

Det var ventet, at der ville falde dom den 20. marts – men på grund af sygdom er afgørelsen blevet udsat til i dag.

Statsanklager Rikke Jensen oplyser til TV2 ØST, at hun ikke ønsker at kommentere dommen på nuværende tidspunkt.

Forsvarsadvokaten for de 28 russiske søfolk, Niels Jørn Friborg, er også fåmælt efter dagens domsafsigelse, men siger til TV2 ØST:

- Vi er rigtig glade for udfaldet.


Nyhedsoverblik