Yousef stemmer for første gang: - Jeg troede, der ville være politi over det hele

Hvordan er det at sætte sit kryds til et valg for første gang? Anderledes end man skulle tro, lyder det fra Yousef Salale fra Slagelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er mange ting, man skal sætte sig ind i, når man skal sætte sit kryds til et valg i Danmark for første gang. For hvordan fungerer et demokrati egentlig, hvad laver de i byrådet, og hvilken en af de mange kandidater, der er den rette for dig.

I tre uger har brugtvognsforhandleren Yousef Salale sammen med to andre unge førstegangsvælgere været på demokratisk roadtrip for at lære mere om folkestyret. De var både på Christiansborg i København, Kommunernes Landsforening, og så mødte de en kommunaldirektør for at finde ud af, hvad sådan en egentlig laver.

quote Jeg troede, der ville være politi over det hele, men det er jo stille og roligt

Yousef Salale, førstegangsvælger, Slagelse

I dag skulle krydset så sættes, og TV ØST var også med, da Yousef Balale satte sit kryds. Og oplevelsen på stemmestedet på Antvorskov Skole i Slagelse kom noget bag på ham.

- Det var underligt. Det var ikke, som jeg forventede. Jeg troede, der ville være politi over det hele, men det er jo stille og roligt. Og der kommer mange mennesker, så jeg er ikke den eneste, siger han.

Afleverede en blank stemme

Tidligere under valgkampen erklærede Yousef Salale, at han ville stemme blankt til valget. Han vidste ikke nok om, hvad partierne står for, sagde han.

Og i dag holdt han fast og afleverede en blank stemmeseddel.

quote Jeg vil hellere stemme blankt end bare at sætte et kryds på en tilfældig. Så kan det være, jeg stemmer forkert

Yousef Salale, førstegangsvælger, Slagelse

- Jeg har ikke haft særlig lang tid til at sætte mig ind i det. Så vil jeg hellere stemme blankt end bare at sætte et kryds på en tilfældig. Så kan det være, jeg stemmer forkert, og det gider jeg ikke, siger han.

Og dét selvom hans mor kom med en klar opfordring, inden han tog på arbejde i morges.

- Hun sagde, at jeg skulle stemme og ikke på de blå. Og så sagde jeg til hende, at det skulle hun ikke blande sig i. "Jeg stemmer blankt, fordi jeg har ikke sat mig ind i det. At du siger rød eller blå gør ikke nogen forskel for mig", sagde jeg.

Du kan se eller gense de tre førstegangsvælgeres rejse gennem demokratiet lige her, og møde alle tre førstegangsvælgere i indslaget herunder.