Toppolitikere skal hjælpe byrødder gennem de lange knives nat

Der er hjælp at hente for de nyvalgte byrådsmedlemmer, når de skal forhandle sig til indflydelse på valgnatten.

Tema: Kommunalvalg 2017
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er hjælp at hente for de nyvalgte byrådsmedlemmer, når de skal forhandle sig til indflydelse på valgnatten.

Samtlige partier på Christiansborg har bedt erfarne politikere eller medarbejdere fra organisationen være klar ved telefonerne, så de kan rådgive deres partifæller, skriver Altinget.

Flere steder er det prominente navne, der skal være telefonpassere natten til den 22. november.

quote Vi har stor interesse i at gøre os så godt gældende som muligt i hele landet

Peter Skaarup (DF), gruppeformand

I Liberal Alliance sidder økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll sammen med gruppe- og landsformand Leif Mikkelsen klar til at give gode råd.

Det Konservative Folkeparti stiller med både justitsminister Søren Pape Poulsen og gruppeformand Mette Abildgaard. Venstre har finansminister Kristian Jensen klar.

Kristian Thulesen Dahl sidder klar til at hjælpe

DF går planken ud og har både formand Kristian Thulesen Dahl og gruppeformand Peter Skaarup ved telefonerne.

- Vi har stor interesse i at gøre os så godt gældende som muligt i hele landet. Selvom kommunevalget er meget lokalt baseret, og selvom vi har været med i en del år efterhånden, så er vores erfaring, at der kommer spørgsmål i løbet af natten, siger Peter Skaarup til Altinget. 

Og der kan være god grund til at hente assistance: Den kommunale valgaften har ofte medført store dramaer og omvæltninger midt konstitueringsprocessen, når borgmesterposter, bestyrelsesposter og andet skulle fordeles. Derfor er konstitueringsnatten blevet kaldt "de lange knives nat.

Ringe erfaring med kommunalpolitik

Liberal Alliance har som et af de helt unge partier ikke den store erfaring med kommunalpolitik. Og derfor giver det mening at hjælpe byrødderne fra decentralt hold, mener partiets gruppeformand:

quote Pludselig kan de stå med mulighed for at række ud efter særlige poster. Det spil kan vi godt rådgive i

Leif Mikkelsen (LA), gruppe- og landsformand

- Der er mange, der spørger om konstitueringen: Hvad er det, og hvordan det foregår? Pludselig kan de stå med mulighed for at række ud efter særlige poster. Det spil kan vi godt rådgive i, siger Leif Mikkelsen.

Hos Det Konservative Folkeparti har de gjort en helt særlig indsats for at kunne give den bedste rådgivning på valgnatten.

Gennem flere måneder har partiets medarbejdere samlet viden om den politiske historie og partiernes styrkeforhold i hver enkelt kommune, fortæller partiets pressechef Morten Scheelsbeck, der understreger kommunalvalgets betydning for de konservative.

Røde partier har en anden fremgangsmåde

I partier som Enhedslisten og SF har man taget en anden fremgangsmåde, hvor henholdsvis én erfaren kommunalpolitiker og én medarbejder fra organisationen er klar ved telefonerne. Det fortæller partiernes presseafdelingerne til Altinget.

Alternativet har bedt Manu Sareen, der er menigt medlem og tidligere R-minister, møde i partiets landssekretariat, hvor han skal rådgive sammen med en række presse- og organisationsmedarbejdere. 

I Radikale Venstre har man valgt at sætte en blanding af endnu unavngivne politikere fra partigruppen på Christiansborg og medarbejdere i flere hold i nøglekommuner og på Christiansborg.

Socialdemokratiet har sat parti- og vicepartisekretæren på vagtplanen.