SF ærgrer sig over, at DF’er afviste borgmesterpost i Kalundborg: Den lå lige til ham

Efter DF takkede nej til Socialdemokratiets tilbud om borgmesterposten i Kalundborg Kommune, kalder SF beslutningen for ærgerlig.

Tema: Kommunalvalg 2017
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kort efter stemmerne blev talt op på valgaftenen, blev den siddende borgmester Martin Damm (V) genvalgt til posten.

Forud for valget aftalte Venstre med Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti, som alle er i valgforbund med hinanden, at pege Martin Damm. Og denne aftalt blev overholdt – trods et fristende tilbud til DF fra Socialdemokratiet.

quote Det er ærgerligt, fordi vi godt kunne lave noget politik sammen

 Thomas Hiorth, SF

Ifølge Sjællandske havde Socialdemokratiet nemlig tilbudt borgmesterkandidaten fra DF, Peter Jacobsen, borgmesterposten, der sammen med SF og Enhedslisten havde aftalt at vælte Martin Damm som borgmester, hvis det lykkedes dem at samle et flertal imod ham.

Men på valgaftenen takkede Peter Jacobsen nej til tilbuddet, fordi han ville stå ved sin aftale, fortæller Thomas Hiorth fra SF, som udgør partiets ene mandat i byrådet i Kalundborg Kommune.

- Jeg tænker, det er ærgerligt, fordi vi godt kunne lave noget politik sammen. Vi havde mange mærkesager i valgkampen, som stemte overens på daginstitution-, skole-, inklusions-, psykiatri- og  ældreområdet. Så det havde jeg godt kunne se havde givet nogle fordele for os, siger han til TV ØST.

Kørte til Sorø for at lave sidste forhandlinger

quote Den lå lige til ham, men så ved jeg ikke, hvad der skete for ham

Thomas Hiorth, SF i Kalundborg Kommune

Peter Jacobsens beslutning har fået Thomas Hiorth til at undre sig, for Socialdemokraterne tilbød ham jo en borgmesterpost, siger han. Selvom SF og Enhedslisten ikke kunne pege på Peter Jacobsen som borgmester med deres få mandater, ville de i stedet undlade at stemme og lave en en aftale om at bakke op om den politik, der blev ført.

- Den lå lige til ham, men så ved jeg ikke, hvad der skete for ham, siger Thomas Hiorth.

På valgaftenen besluttede socialdemokraternes Gunver Jensen og Thomas Hiorth fra SF at køre til Sorø, hvor Peter Jacobsen var i forbindelse med regionrådsvalget, som han også stillede op til, for at lave de sidste forhandlinger om borgmesterposten tilbage i Kalundborg Kommune.

Forståelse for beslutningen

Efter forhandlinger med sin gruppe kunne Peter Jacobsen dog konstatere, at han ikke var med på idéen. Det ser Thomas Hiorth ser nu ikke som en afvisning.

- Vi har fuld forståelse for, at han skulle have gruppen med, hvis der skulle ske sådan noget. Det er jo klart, hvis han skulle til at rende fra en aftale, han havde med Venstre, så skal han have sin gruppe med, siger Thomas Hiorth.

Partiformanden for SF i Kalundborg, Christina Püschl, ser dog anderledes på det. Hun mener, at Peter Jacobsen har spillet dobbeltspil og kalder det for ”ikke klædeligt”. 

Peter Jacobsen fortæller til TV ØST, at han ikke har yderligere kommentarer til sagen.