Baggrund: Dramatisk eftermiddag på Stevns kostede borgmester den sidste magt

Et møde mellem Socialdemokraterne og borgerlisten Nyt Stevns førte mandag eftermiddag til et større opgør på Stevns.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det, der ifølge den siddende borgmester i Stevns skulle være et uskyldigt kaffemøde mellem to partier på Stevns mandag har nu ændret magtbalancen i kommunen.

Kaffemødet blev nemlig den dråbe, der fik koppen til at flyde over for den kommende borgmester Anette Mortensen. Hun besluttede at droppe den smalle konstituering i den borgerlige blok, og i stedet lave en aftale over midten med Socialdemokraterne. Det betød, at Dansk Folkeparti og Nyt Stevns blev sat udenfor konstitueringen.

- Vi fandt ud af, at Mogens Haugaard forhandlede med andre om et alternativt flertal i kommunen. Så mistede jeg tilliden, siger Anette Mortensen til TV ØST, kort efter konstitueringsmødet i kommunen.

Inviteret til møde

Mogens Haugaard Nielsen siger til TV ØST, at der var tale om et helt almindeligt møde, hvor byrådsmedlemmer talte sammen.

- Steen S. Hansen (S) ringede til mig, og inviterede mig til kaffemøde. Her tog jeg min nyvalgte byrådskollega med til møde. Her ville Socialdemokraterne gerne have os til at pege på ham som borgmester. Og der kunne vi jo sige, at vi havde en anden aftale på plads – og så sluttede mødet i mindelighed, siger Mogens Haugaard Nielsen til TV ØST.

Smidt ud af aftale

Efter mødet ringede han angiveligt selv til Anette Mortensen, og fortalte her også om samtalen. Og så gik tingene stærkt.

- Jeg sagde, at vi havde haft en snak, og der ikke var noget nyt under solen. Men det har hun åbenbart brugt som påskud til at vippe os ud, siger Mogens Haugaard Nielsen.

For Anette Mortensen var sagen dog klar.

- Både vi og Konservative havde hørt, at Mogens Haugaard Nielsen forhandlede med Socialdemokraterne og andre partier. Og derfor besluttede vi, at vi ville have et mere fast konstitueringsgrundlag, siger Anette Mortensen til TV ØST.

Hun valgte derfor at lave en aftale mellem Venstre, Socialdemokraterne og De Konservative. Aftalen satte Dansk Folkeparti og Nyt Stevns udenfor indflydelse. Og den blev straks effektueret til et konstituerende møde i kommunen mandag eftermiddag.

anette_mortensen_borgmester.jpg
Læs også
Kup i Stevns: DF og Nyt Stevns sat uden for indflydelse
anette_mortensen_borgmester.jpg
Læs også
Kup i Stevns: DF og Nyt Stevns sat uden for indflydelse

DF Vrede

For Dansk Folkeparti var der tale om en rigtig ubehagelig oplevelse. Det fortæller Varly Jensen (DF), der ellers skulle have været viceborgmester i kommunen.

- Jeg blev ringet op to timer før det konstituerende møde i Stevns mandag eftermiddag – et møde, som jeg selv skulle lede. Her meddelte Anette Mortensen mig kortfattet, at vi er udenfor den politiske aftale, siger Varly Jensen - ham, der på valgnatten sikrede Anette Mortensen borgmesterkæden.

Han siger, at han er meget skuffet over beslutningen.

- Vi har holdt alle aftaler, og kunne godt se os i en ny, bredere konstituering. Men det fik vi ikke mulighed for, siger Varly Jensen til TV ØST.

- Nu ved vi, hvilken tillid vi kan have til en aftale med Venstre og deres underskrift på en skriftlig aftale: Ingen! Man skulle tro, at Venstre efter en tillidskrise med vælgerne og et katastrofevalg ville være kommet på bedre tanker, siger han.

S takkede nej til borgmesterkæde

I protest over meldingen fra Venstre valgte Dansk Folkeparti under konstitueringsmødet at pege på Steen S. Hansen – et valg han dog betakkede sig.

- Med denne aftale fik vi det næstbedste, der kunne opnås. Vi har en bred aftale, der kan sikre samarbejde i kommunen, siger Steen S. Hansen til TV ØST.

Borgmester: Tager det til efterretning

En, der ikke vidste noget på forhånd, var den siddende borgmester, Mogens Haugaard Nielsen. Han mistede den formelle indflydelse, som han havde i byrådet.

- Jeg vidste ikke noget på forhånd om, at den skriftlige aftale, som vi havde, nu ikke længere omfattede os. Vi blev pillet ud, uden at de kontaktede mig. Jeg vidste intet på forhånd, eller at de arbejdede på en ny aftale. Og det kan jeg kun tage til efterretning siger han. 

Han stopper som borgmester den 31. december. Herefter overtager Anette Mortensen (V) posten som borgmester.


Nyhedsoverblik