Vestsjællands Brandvæsen under kniven: Her er ideerne til at spare

De overordnede rammer for, hvordan Vestsjællands Brandvæsen skal se ud fremover, skal nu fastlægges. Der er lagt op til beskæring i mandskab og materiel.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvor hurtigt skal brandberedskaberne i Vestsjællands Brandvæsen rykke ud? Hvor mange brandsprøjter skal rykke ud? Og hvor mange brandfolk skal med ud?

Det er blandt nogle af de spørgsmål, som Beredskabskommissionen for Vestsjællands Brandvæsen skal tage stilling til på deres næste møde.

Det er de overordnede rammer for det fælleskommunale brandberedskab, der skal tages stilling til - den såkaldte 'risikobaserede dimensionering'.

For Vestsjællands Brandvæsen skal spare. Det skal samtlige fælleskommunale beredskaber landet over, for det var en del af aftalen med Kommunernes Landsforening, da man effektiviserede beredskaberne og lagde dem sammen tilbage i 2016.

Det drejer sig for Vestsjællands Brandvæsen om to millioner kroner, som man er blevet pålagt at spare.

Vækker bekymring flere steder

I forslaget, der skal vedtages i slutningen af juni, er der lagt op til, at der skal skæres i bemandingen på flere stationer. Samtidig skal der rykkes rundt på redningslifte og køretøjer.

Artiklen fortsætter under fakta-boksen.

Oversigt over mulige ændringer:

På Orø har spareforslaget vakt bekymring. Det har vi tidligere fortalt på TV ØST.

For på Orø lægges der op til, at brandberedskabet skal laves til et ø-beredskab. Det betyder, at beredskabet ikke længere består af uddannede brandfolk men i stedet hører under Kirke Hyllinge brandstation.

Et andet forslag er, at Orø Brandvæsens faste redningsbåd skal fjernes. Men det er et vigtigt arbejdsredskab for brandmændene, da den kan redde menneskeliv.

- Vi har reddet to personers liv ved at have denne båd her. Hvis vi ikke havde været der, så var de omkommet, siger Niels Nielsen, teknisk holdleder ved Vestsjællands Brandvæsen.

Også i Sorø har forslaget vakt bekymring, da et udrykningshold blev forslået sparet væk. Det ser dog ud til at overleve.

Ikke mere oprydning efter trafikuheld

Ydermere lægges det op til diskussion, om beredskabet kan spare ved ikke at deltage i fjord- og havredningsopgaver. Redningsarbejde på fjord og hav er ellers Forsvarets opgave, men noget som de kommunale beredskaber ofte assisterer med.

Lidt på samme måde er der lagt op til en beslutning, om det vestsjællandske fælleskommunale beredskab skal rykke ud til færdselsuheld, hvor der ikke er behov for brandslukning eller redningsarbejde. Det er især oprydningsopgaver, som brandberedskabet rykker ud til, som er opgaver, de kommunale beredskaber i dag deltager i, men som de ikke er forpligtede til.

Den 'risikobaserede dimensionering', som aftalen for det fælleskommunale beredskab hedder, skal besluttes 29. juni. Det er den overordnede ramme for, hvordan Vestsjællands Beredskab skal se ud og altså udelukkende et minimumskrav.

For hvis medlemskommunerne, Odsherred, Holbæk, Lejre, Sorø og Kalundborg, ønsker at tilkøbe ekstra materiel, bemanding eller anden service, så kan de beslutte det. Det er nemlig op til hvert enkelt byråd at beslutte, om man ønsker yderligere service, end den risikobaserede dimensionering har fastsat som minimumskrav.

Fakta: